Registrace k očkování pro osoby ve věku 50 až 54 let se otevře ve středu 5. května. S otevřením registrace pro všechny zájemce nad 16 let vláda počítá začátkem června. Jediná v Evropské unii schválená vakcína pro zájemce od 16 let přitom je Comirnaty od Pfizer a BioNTech.

Registrace k očkování pro 50 až 54 let se zájemcům otevře ve středu 5. května. Informoval o tom v neděli na sociální síti předseda vlády Andrej Babiš [ANO]. Zároveň uvedl, že při současném tempu očkování by se Centrální rezervační systém [CRS], přes který se [mimo očkování u praktických lékařů, pozn. red] k vakcinaci lidé registrují, zpřístupnil od června všem zájemcům o očkování proti covidu-19, jimž je vakcína určena.

„Ve středu otevíráme registraci pro věkovou kategorii 50 až 54 let. Těchto lidí je podle naší evidence 690 tisíc,“ řekl premiér.

Dodal, že při dodržení nasmlouvaných závozů vakcín do Česka se každý týden registr k očkování otevře skupinám podle věku vždy v intervalu pěti let.

„Nejpozději 1. června otevřeme věkovou kategorii pro všechny,“ dodal.

Nyní se k očkování proti covidu-19 registrují lidé nad 55 let, nově také akademici působící na vysokých školách. Na přednostní očkování mají nárok i mladší zájemci v případě, že mají od svého lékaře potvrzení o tom, že se léčí s chronickou nemocí. Dále pokračuje očkování zdravotníků, pečovatelek, pečovatelů v terénních službách a domácí péči. Vakcínu dostanou lidé buď v očkovacím centru [link na registraci zde], anebo u svého praktického lékaře, k němuž se ale neregistrují centrálně. Lékař si je do registru zaeviduje sám.

Unijní země mají jen jednu vakcínu pro osoby od 16 let

Na červen plánované otevření registrace i pro osoby od 16 let znamená, že budou zdravotníci věkové skupině od 16 do 18 let podávat vždy vakcínu Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech. Jedině u ní se totiž v klinických studií testovala účinnost a bezpečnost u osob od 16 let a výše.

„Ve velmi rozsáhlém klinickém hodnocení se ukázalo, že vakcína Comirnaty je účinná v prevenci vzniku onemocnění COVID-19 u osob ve věku 16 a více let,“ potvrzuje na svých webových stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Ostatní v Evropské unii podmínečně registrované vakcíny proti covidu-19, kterými jsou Moderna, AstraZeneca a jednodávková Janssen, výrobci testovali pro použití u lidí od 18 let věku. V budoucích týdnech se počítá se schválením covidové vakcíny od farmaceutické společnosti Novavax.

Analýza dat klinického testování u ní prokázala vysokou účinnost proti původnímu viru SARS-CoV-2. Proteinová vakcína je proti němu účinná z 96 procent. Mimo schválení látky Novavax se v nejbližší době čeká ještě na schválení mRNA vakcíny německé společnosti CureVacObě jsou určeny pro zájemce starší 18 let.

Farmaceutické firmy klinicky testují účinnost a bezpečnost vakcín proti covidu-19 u dětí. Podle odborníků bude totiž nutné pro zvládnutí pandemie naočkovat i děti. Výsledky hodnocení se očekávají koncem léta, v Česku by se s vakcinací mladších 16 let mohlo podle odhadů ministra Arenbergera začít ještě letos na podzim.

Moderna a Pfizer provádějí klinické testy vakcíny pro děti

Kdo je nyní očkován a kolik vakcín má být k dispozici

Květnové závozy covidových vakcín vypadají slibně. V květnu má do Česka přijít na 2,852 milionu vakcín proti covidu-19. Převážně mRNA vakcíny Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech a to v počtu 2,3 milionu dávek. 354 tisíc dávek bude od firmy Moderna, 170 tisíc dávek Janssenu a jen 28 tisíc dávek od britsko-švédského výrobce AstraZeneca.

Vakcína Comirnaty od Pfizeru u nás jednoznačně vede

Zhruba na podzim se počítá i v Česku s očkováním dětí a mládeže proti infekci covid-19. Aktuálně farmaceutické firmy klinicky testují několik vakcín pro dětské zájemce. Výsledky o jejich účinnosti a bezpečnosti mají být k dispozici zhruba po letních prázdninách.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here