Hospic Domov v Plzni omezil péči a doufá v „zázrak“

0
984
Hospic_Domov
Foto: Hospic Domov

Plzeňský hospic Domov přestane poskytovat služby domácí hospicové péče pro nevyléčitelně nemocné pacienty. Důvod je nedostatek financí, jenž plyne i z dopadů pandemie covidu-19 na soukromé dárce.

Za šest let, kdy hospic Domov v Plzni funguje, doprovázel posledními dny života zhruba 300 nevyléčitelně nemocných lidí a pomohl zvládat situaci i jejich rodinám. Letos to bylo 70 dospělých a šest dětí. Průměrná doba péče o jednoho pacienta v hospicu je kolem dvou až tří týdnů. Do konce letošního listopadu hospic nevyléčitelně nemocné dospělé pacienty přijímá, pak už ne.

„Neuvěřitelně nás to mrzí a štve. Za ty roky jsme vybudovali skvělý kvalitní tým,“ říká ředitelka hospicu Jana Červánková s tím, že hospic už nemá prostředky na platy svých pracovníků.

Paliativní péče není dostupná ve všech regionech

„V případě potřeby se, prosíme, obracejte na svého praktického lékaře, na agentury domácí péče a na Hospic svatého Lazara,“ dodala později na profilu hospicu na sociální síti.

Hospic Domov byl již letos nucen zvýšit poplatky za nové pacienty. Za přijetí do péče si začal v polovině letošního března účtovat jednorázově 1 000 korun. Každý další den péče pak stál 350 korun. Poplatky za dopravu hospic nezvyšoval.

Hospic Domov se nedomluvil se zdravotními pojišťovnami

Na hospicovou péči zařízení dosud systémově nečerpalo žádné peníze od zdravotních pojišťoven. Podpory se mu v minulosti dostalo od Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR [ZP MVČR], za což ji děkuje na svém profilu na sociální síti. Milion korun hospicu letos přispěl Plzeňský kraj, Město Plzeň darovalo 70 000 korun. Další peníze sháněl u sponzorů a dárců. Podle zástupců hospicu se koronavirová pandemie ale projevila i v jejich rozpočtech a někteří už nemohli příspěvek dávat. Zařízení tak nemá na platy pro své pracovníky ani do konce roku.

„Už teď se podařilo pokrýt mzdy zaměstnanců hospice jen díky finančním darům například rodin, kterým pracovníci hospicu pomohli,“ uvedla Červánková.

Paliativní péče v ČR dostala zelenou

Dodala, že jednání se zdravotními pojišťovnami o podpoře selhala. Pro zajištění smluv s pojišťovnami potřebuje mít hospic pět sester na plný úvazek a 1,2 úvazku lékaře. Roční provozní náklady jsou v takovém případě kolem sedmi milionů korun. Avšak i pokud by zařízení mělo smlouvy se zdravotními pojišťovnami, úhrady by nepokryly dle slov své ředitelky celé náklady. Bylo by stále potřeba pomoc od kraje, města a sponzorů.

„Pokud by se náhodou stal nějaký zázrak a objevil se dárce, který by nám finančně pomohl, nebo by se zvýšil příspěvek od kraje nebo od města, pokusili bychom se někdy příští rok na jaře činnost hospice pro dospělé zase obnovit,“ upřesnila ředitelka.

Na sociálních sítích pak hospic Domov ke svému aktuálnímu rozhodnutí uvedl: „K tomuto těžkému rozhodnutí jsme dospěli na základě dlouhodobého nedostatku zdravotnických pracovníků a především vzhledem ke špatnému financování služeb domácího hospice.“

Pouhé tři hospice v Plzeňském kraji

Po omezení činnosti plzeňského hospice Domov zbyde v kraji už jen kamenný Hospic svatého Lazara v Plzni a služby mobilního hospicu na Tachovsku. Dobrá zpráva je tak snad jen to, že plzeňský hospic Domov zachová služby pro dětské pacienty a terénní odlehčovací služby bez omezení věku.

Na péči o umírající upozorní kostelní zvony po celé ČR

K jedním z dlouhodobých podporovatelů hospice Domov patří například Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. V loňském roce hospici uhradil náklady za pronájem automobilu a dva nové lineární dávkovače pro těžce nemocné pacienty.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here