Nemocnice Šumperk zavedla novinku v léčbě nádorů prsu

0
7473
prsu
Foto: Nemocnice Šumperk

V šumperské nemocnici chirurgové odstraňují nádory prsu a sentinelové uzliny nově s pomocí magnetické detekce. Jde o přesnější a šetrnější zákrok, který nepoškozuje zdravou tkáň v prsu.

V Nemocnici Šumperk nyní dokáží lékaři díky nově zavedené metodě, takzvané magnetické detekci, nádor u pacientky odstranit s větší přesností. Přitom nemusejí ani odebírat okolní zdravou tkáň. Novou metodu využívají i při odstraňování některých sentinelových uzlin, které bývají nádorem napadeny.

Jde o šetrnou operační metodu, kdy je před samotným zákrokem pacientkám na rentgenovém pracovišti v lokální anestezii zavedena do nádoru pomocí tenké jehličky drobná milimetrová magnetická částice. Současně den před operací chirurg aplikuje opět s pomocí drobné jehličky do podkoží prsu magnetický roztok,“ vysvětluje průběh výkonu lékař chirurgického oddělení Nemocnice Šumperk David Seidenglanz.

Díky zavedené sondě, která reaguje na magnetické záření, pak operatér, jak říká David Seidenglanz, velmi elegantně najde v prsu nádor a vyjme ho. Hlavní výhodou podle něj je, že se při této metodě zbytečně neodstraňuje zdravá tkáň v prsu.

Zhoubný nádor prsu ohrožuje i mladé ženy

Nemocnice Šumperk je v Olomouckém kraji jediné zdravotnické zařízení, které odstraňuje nádory prsu a sentinelové uzliny s pomocí magnetické detekce.

Magnetická detekce pomáhá odstranit i sentinelové uzliny

Stejnou technikou lékaři během zákroku odstraňují také sentinelové uzliny z podpaží. Zde jde o uzliny, které by eventuálně jako první obsahovaly metastázy nádoru. Po označení magnetickým roztokem lékaři pacientce odeberou pouze dvě až tři sentinelové uzliny.

„V podpaží je mnoho uzlin a dříve, když neexistovaly tyto šetrné operační techniky, se musely odebrat všechny. Čímž vznikaly velmi nepříjemné pooperační komplikace,“ vysvětluje Seidenglanz.

Žádanky na mamografii jinde nemají, říká Jan Daneš

Další postup léčby pak určí až výsledky histologického vyšetření. Seidenglanz dodává, že kromě detekce uzlin magnetickou látkou se na jiných chirurgických pracovištích používá k jejich označení také radionuklidová suspenze. Tato metoda už ale pro pacientky dle jeho slov značí nejednu nevýhodu.

Oproti této technice je naše metoda výhodná v tom, že odpadá nutnost vystavit pacientky radioaktivnímu záření i nutnost složitější aplikace na klinikách nukleární medicíny,“ říká s tím, že oproti tomu chirurgická léčba nádoru prsu s pomocí magnetické detekce se děje na jednom pracovišti.

Prevence nádoru prsu v době covidu ubývá

Odborníci uvádějí, že i přes skutečnost, že rakovina prsu je v Česku nejčastější nádorové onemocnění u žen, zůstávají počty nově diagnostikovaných pacientek na stejné úrovni. Což je dobrá zpráva a ženy za ni vděčí především preventivním mamografickým vyšetřením. Při nich zdravotník odhalí karcinom v raném a tedy i nejlépe léčitelném stadiu.

Loňské propady akutní a preventivní péče jsou alarmující

David Seidenglanz nicméně dodává, že i na jeho pracovišti v posledních dvou letech ubylo pacientek, které na preventivní prohlídky prsů pravidelně dochází.

Spolu s kolegy nyní na odděleních vidíme mnoho bohužel pozdně diagnostikovaných nádorů,“ uzavírá s apelem na ženy, aby nezanedbávaly prevenci.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here