Kraje i vláda chtějí více peněz pro záchrannou službu

0
591
vlada
Foto: Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje

Úhrady zdravotních pojišťoven na provoz záchranných služeb příští rok zřejmě stoupnou. Shodla se na tom vláda se zástupci krajů, které je zřizují. Konkrétní navýšení ale ukáže až letošní dohodovací řízení. 

O navýšení plateb pojišťoven na zdravotnickou záchrannou službu [ZZS] dnes [20.1.] diskutovali hejtmani s vládou. Výsledkem jednání je shoda na zvýšení úhrad za tyto zdravotnické služby od zdravotních pojišťoven.

Provoz záchranných služeb zatěžuje rozpočty krajů

Podle předsedy Asociace krajů a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby [ODS] se rozdíl v podílu financování záchranné služby mezi kraji a zdravotními pojišťovnami rok od roku jen zvětšuje v neprospěch krajů. Řekl, že v posledních letech platí kraje provoz záchranné služby zhruba ze 65 procent. Zdravotní pojišťovny pak hradí zbývajících 35 procent.

Konkrétně Jihočeský kraj, v jehož čele stojí právě hejtman Kuba, v roce 2016 platil za provoz zdravotních záchranných služeb skoro 300 milionů korun. Zdravotní pojišťovny hradily téměř 200 milionů korun. Pro letošní rok kraj předpokládá, že jeho příspěvek pro záchrannou službu dosáhne zhruba 520 milionů korun a zdravotní pojišťovny uhradí dalších 280 milionů korun.

„Situace je podobná ve všech krajích. Liší se jen konkrétní čísla, ale poměr zůstává podobný jako u nás,“ uvedl už dříve Kuba.

Za ideální řešení přitom označil, kdyby se kraj na financování podílel z poloviny a druhou část by pak hradil stát dle jeho slov prostřednictvím zdravotních pojišťoven.

Zdravotní pojišťovny se odvolávají na úhradovou vyhlášku

Podle tiskové mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] Viktorie Plívové ukáží konkrétní navýšení až výsledky letošního dohodovacího řízení o úhradách poskytovatelům zdravotních služeb.

„Očekáváme, že přesné parametry navýšení plateb na zdravotnickou záchrannou službu ze strany zdravotních pojišťoven nyní budou předmětem dalšího jednání s ministerstvem zdravotnictví. A to v rámci dohodovacího řízení nad podobou nové úhradové vyhlášky pro rok 2023,“ řekla mluvčí.

VZP opustí ČSSD, KSČM i Piráti. Přijde Miroslav Kalousek

Připomeňme, že každoročně se upravují úhrady poskytovatelům zdravotní péče pro další kalendářní rok v dohodovacím řízení. Účastní se ho zástupci 14 segmentů zdravotní péče. Výsledky dohod, nebo naopak nedohod jednotlivých segmentů následně ministerstvo zdravotnictví legislativně upraví v úhradové vyhlášce.

V roce 2020 šlo podle pojišťoven na provoz všech zdravotnických záchranných služeb zhruba 3,3 miliardy korun. To byl proti roku 2016 nárůst zhruba o 30 procent. Celkově tvořily náklady ZZS v roce 2020 asi jedno procento nákladů na zdravotní péči.

Hejtmani a vláda se letos sejdou ještě dvakrát

Hejtmani a vláda jednali i o úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví. Částky v úhradové vyhlášce vždy vycházejí z uzavřeného předchozího roku. Obecně platí, že vyhláška stanovuje pravidla pro výpočet různých limitů úhrady ze zdravotního pojištění pro jednotlivé lékařské odbornosti. I zde chtějí hejtmani prosadit změny.

Úhradová vyhláška 2022 zvýší platy zdravotníkům o 6 %

Dodejme, že hejtmani a vláda dnes [20.1.] jednali vůbec poprvé od ustavení nového kabinetu. Mimo jiné se domluvili i na tom, že se budou scházet pravidelně třikrát do roka nad konkrétními tématy.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here