Domovy pro seniory i služby domácí péče brzy zdraží

0
4660
sluzby
Foto: Pixabay.com

Domovy pro seniory i služby domácí péče zdraží zřejmě již v březnu. Umožní jim to novela vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] o úhradách za pobyt, stravu a služby. Úhrady se neměnily osm let.

S novelou vyhlášky navyšující ceny v pobytových zařízeních i domácí péči přišlo nové vedení MPSV. Připomeňme, že dokument upravuje nejvyšší možné částky, které si smějí poskytovatelé za sociální služby účtovat.

„Více než osm let zůstaly úhrady za poskytování sociálních služeb nezměněny, což je v současné ekonomické situaci nadále již neúnosné,” zdůvodňuje ministerstvo úpravu cen.

Podle něj při “umělému udržování” cen z roku 2014 podíl klientů na financování klesá. A tím každoročně strmě narůstají dotace z veřejných rozpočtů. Zatímco ještě v roce 2014 činily 7,7 miliardy, loni dosáhly částky 22,2 miliardy korun. Autoři novely v podkladech uvádí, že zvýšení cenových limitů sníží tlak na státní výdaje. Do sociálních služeb by po přijetí novelizované vyhlášky od března do konce roku 2022 mohla od klientů přitéct přibližně jedna miliarda korun.

„Zvýšení maximálních úhrad otevře možnost větší finanční participace rodinných příslušníků,“ dodává mimo jiného MPSV.

Na dofinancování sociálních služeb půjde 740 mil. Kč

Úhrady za pobyt v sociálním zařízení a za služby domácí péče se u nás nezvyšovaly od roku 2014. Navýšit částky ve vyhlášce MPSV ministerstvu přitom nařídilo minulé osazenstvo Sněmovny, a to v termínu nejpozději do konce září 2019. Exministryně Jana Maláčová [ČSSD] úpravy opakovaně odmítala s vysvětlením, že valorizaci úhrad zapracuje do novely o sociálních službách, jejíž předlohu zákonodárci ale nepřijali.

Cena za pobyt a stravu se zvedne až o pětinu

Podle novelizované vyhlášky by se ceny za pobyt v zařízení a za stravu zvedly až o 20 procent. Za hodinu pomoci a podpory si klient připlatí o 12 až 14 procent. Nejvyšší možné ceny za ubytování v domovech, týdenních stacionářích a léčebnách by se mohly od března zvýšit z 210 na 250 korun za den. Za celodenní stravu se třemi hlavními jídly by se mohlo platit až 205 místo nynějších 170 korun. Oběd by mohl nově stát místo současných 75 až 90 korun. Za dovezení jídla by klient zaplatil místo nejvýše 30 pak až 40 korun.

A cenové stropy se zřejmě zvýší i za osobní služby. Například za hodinu pečovatelské služby, asistence, doprovázení a další služby by klienti od března zaplatili maximálně 145 korun, nyní je to 130 korun. Vyprání a vyžehlení kilogramu prádla by vyšlo nově až na 80 korun, nyní je to o desetikorunu méně. Hodina podpory v samostatném bydlení by mohla stát do 160 korun, nyní je to do 130 korun.

Rok 2022 přináší změny v mnoha sociálních dávkách

I v případě přijetí novely o cenách za sociální služby nadále platí, že po veškerých úhradách za ně musí klientům v domovech zůstat minimálně 15 procent z jejich měsíčního příjmu. V týdenních stacionářích je to alespoň 25 procent. Pokud na zaplacení pobytu a stravy stanovená část důchodu nestačí, úhrada za čerpané služby se automaticky snižuje.

Poskytovatelé služeb jsou pro zvýšení, rostou jim náklady

Poskytovatelé péče, kraje a obce o navýšení cenových limitů MPSV žádají dlouhodobě. Argumentují vyššími náklady, každoročním růstem penzí i navyšováním příspěvku na péči. Dodejme, že průměrný starobní důchod se podle České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] od března 2014 do loňského září zvedl z 11 029 na 15 411 korun.

Rok 2022 nepřináší jenom vyšší důchody, jsou tu i další změny

Na péči podle stupně závislosti pobírají dospělí měsíční příspěvek ve výši 880, 4 400, 12 800 a 19 200 korun. Děti pak 3 300, 6 600, 13 900 a 19 200 korun.

Názory na zdražení se liší

Proti navýšení cenových limitů se ozývají některé organizace zastupující osoby s hendikepem. Argumentují tím, že už nyní si tito lidé nemohou dovolit platit méně asistence, než skutečně potřebují. Věc komentoval i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Ten sice souhlasí s navýšením cenových limitů za stravu, ale kritizuje citelnější zdražení podpory a pomoci. Poukazuje na to, že příspěvky na péči se navyšovaly naposledy před více než pěti lety, v posledních letech se upravily jen dvě nejvyšší dávky pro lidi v nejvážnějším stavu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here