Pracovní karanténa se osvědčuje. Nemocnice ji využívají

0
4467
pracovni_karantena
Foto: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Pracovní karanténa ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] vyvolala mnoho otazníků i posměchu ve Sněmovně od někdejšího premiéra Andreje Babiše [ANO]. Jak ale ukazuje praxe, mnohde už se osvědčuje.

Příkladem budiž Středočeský kraj, v jehož nemocnicích stoupá covid pozitivních pracovníků. Někteří z ředitelů situaci řeší právě s pomocí pracovní karantény. Zkušenosti s ní mají v nemocnicích v Příbrami, Kolíně a ve Slaném. Naopak pracovní karanténu zatím nevyužily nemocnice v Mladé Boleslavi, Kladně a Nymburce. To za situace, kdy ve středočeských nemocnicích stále ubývá pacientů s vážným průběhem covidu, jak uvedl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík [ODS].

„Za posledních jedenáct dní se snížil jejich počet o 40 procent, ze 128 na 77,“ potvrdil radní včera [25.1.].

Avšak zpátky k pracovní karanténě. Vláda ji schválila pouze pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách. Dané zařízení ji může využít jen výjimečně. Přesněji pak v situacích, kdy je ohrožena péče o pacienty nebo klienty sociálních služeb. Její přesné podmínky určují i o ní rozhodují krajské hygienické stanice. Pracovní karanténu lze přitom nařídit pouze pracovníkům v riziku, nikoli s jasnou nákazou.

Pracovní karanténa platí pro lidi v riziku, ne s nákazou

Podle informací mluvčí středočeské hygieny Dany Šalamunové bylo od 19. ledna v pracovní karanténě 53 zdravotníků a šest pracovníků sociálních služeb.

„Tato čísla se samozřejmě velmi rychle mění, aktuálně je to 30 procent z tohoto počtu,” upřesnila Šalamunová.

Nemocnice, které už pracovní karanténu využily

Největší počet zaměstnanců, kteří nemohou kvůli nařízené karanténě nebo izolaci pracovat, potvrdili zástupci nemocnice v Kolíně. V pondělí jich podle ředitele Petra Chudomela bylo 63 ze zhruba 1 350, z toho 43 bylo v izolaci a 20 v karanténě. Pracovní karanténu v ní vedení aktuálně využívá pro osm zaměstnanců.

Vyšší počty pracovníků, kteří musejí zůstat doma kvůli karanténě a izolaci, eviduje i nemocnice ve Slaném. Ta zaměstnává kolem 500 lidí. Podle ředitele nemocnice Štěpána Votočka jsou jich nyní už desítky a situace komplikuje například obsazování služeb. A i zde již sáhli po pracovní karanténě.

„Aktuálně máme jednoho zaměstnance v pracovní karanténě,” uvedl Votoček.

Příbramská nemocnice má aktuálně v pracovní karanténě 13 lidí z celkových zhruba 1 250 zaměstnanců. Testy v ní covid potvrdily u 24 pracovníků a v karanténě jich zůstává pět. Informaci potvrdil mluvčí nemocnice Martin Janota.

Nemocnice, které pracovní karanténu zatím nevyužily

Narůstající počet zaměstnanců s covidem zaznamenala také mladoboleslavská nemocnice. Zatímco v pondělí jich bylo 28, včera v karanténě a izolaci zůstalo už 36 zaměstnanců. Situace je podle mluvčí nemocnice Hany Kopalové vážná hlavně kvůli chybějícím sestrám.

„Celkem nám v práci chybí 110 zaměstnanců, z toho 66 sester,” sdělila mluvčí s tím, že pracovní karanténu zde zatím nevyužili ani pro jednoho ze zhruba 1 600 zaměstnanců.

Lze předpokládat, že mnohé ze sester v nemocnici chybí kvůli izolaci a karanténě dětí, které tak přestaly chodit školy. Tady je třeba uvést rozpor v pravidlech pro karanténu žáků a učitelů po kontaktu s covid pozitivní osobou a u karantény zaměstnanců po antigenním testování. Zatímco pracovníci firem mohou pro rychlejší ukončení karantény využít PCR test s negativním výsledkem, žáci po kontaktu s nemocným spolužákem zůstávají vždy v karanténě minimálně pět dní.

Stejně jako v Mladé Boleslavi i v nymburské nemocnici se zhruba 450 zaměstnanci zatím pracovní karanténu nevyužili.

„Vážnější výpadky mezi zaměstnanci kvůli karanténám nebo izolaci nyní nemáme, momentálně je to nejhorší na sále, kde chybí tři sestry, celkově pak ale pouze v řádu jednotek,” uvedla jednatelka Nemocnice Nymburk Nela Gvoždiaková.

A obdobná situace panuje v krajské nemocnici v Kladně.

„Z 1 292 zdravotníků máme k dnešnímu dni v izolaci nebo v karanténě 32, pracovní karanténu zatím využívat nemusíme,” uvedla hlavní sestra nemocnice Lucie Lidická s dodatkem, že i u nich klesají počty covid pozitivních pacientů na lůžku.

Pracovní karanténa ve vztahu k povinnému testování

Dodejme, že vláda schválila pracovní karanténu od 17. ledna. Jak již bylo řečeno, rozhodují o ní krajské hygienické stanice. Těm v žádosti o pracovní karanténu zaměstnavatel uvádí, proč jsou pro něj daní pracovníci nepostradatelní. Dále platí, že zdravotníci a lidé v sociálních službách se testují jednou týdně za předpokladu, že jim stěr a vyhodnocení výsledku testu provede profesionální zdravotník. Naopak s platností od pondělí 17. ledna se u nás testují všichni zaměstnanci v intervalu dvakrát do týdne AG testy bez ohledu na očkování nebo prodělané onemocnění covid-19.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here