Oční pohotovost Nemocnice Sokolov pracuje opět naplno

0
2527
ocni
Foto: Pixabay.com

Očním oddělením Nemocnice Sokolov loni i přes proticovidová omezení prošlo 25 783 pacientů. Dalších 3 600 jich tamní lékaři ošetřili na oční pohotovosti, jediné oční pohotovostní ambulanci v Karlovarském kraji.

Oční oddělení sokolovské nemocnice se stejně jako většina tuzemských zdravotnických zařízení loni na několik týdnů uzavřelo a fungovalo jako takzvané covidové oddělení.

„To se samozřejmě odrazilo i v objemu a částečně také ve struktuře výkonů za rok 2021,“ říká primář očního oddělení Nemocnice Sokolov Andrej Farkaš.

Dodává, že v době loňského vrcholu epidemie se na jeho oddělení snížil hlavně počet plánovaných výkonů. Zejména pak těch, které mohli lékaři s ohledem na zdravotní stav pacienta odložit.

Očním oddělením loni prošlo 15 pacientů za den

I přesto v lůžkové části očního oddělení Nemocnice Sokolov loni pobývalo celkem 1 200 pacientů. Lékaři v něm odoperovali přibližně 1 350 pacientů. Objem provedených katarakt, tedy operací šedého zákalu, dosáhl čísla 820. Celkově pak na očním oddělení v roce 2021 zdravotníci ošetřili dohromady 25 783 pacientů.

„K tomuto číslu je pak nutné připočítat dalších více než 3 600 ošetření na pohotovosti oční ambulance Nemocnice Sokolov,” dodává primář Farkaš.

Šedý zákal si v ČR nechá ročně operovat cca 80 tisíc lidí

V průměru tak jen na tomto oddělení lékaři ošetřili 15 pacientů denně. Podle Farkaše šlo nejčastěji o cizí předměty v oku. Jako jsou třeba kousky kovu odletující při broušení. Dále lékaři řešili různé druhy zánětů, jako jsou třeba záněty spojivek, rohovek, duhovky či zrakového nervu. Dodejme, že stejně jako oční pohotovost, tak i lůžkové oddělení sokolovské nemocnice je jediné pracoviště svého druhu v celém Karlovarském kraji.

I úrazy na očním oddělení jsou drastické

K těm nejzávažnějším případům očního zranění v loňském roce, na které si dnes primář Farkaš stále dobře vzpomíná, bylo devastující poranění hlavy kotoučem okružní pily.

„Vedle zničujícího a nevratného poškození oka došlo i k rozsáhlému poranění lebky a celý případ jsme museli řešit společně s neurology, stomatochirurgy a dalšími specialisty. Bylo to neskutečně náročné, ale společným úsilím se nakonec podařilo pacienta zachránit. A dnes může vést v zásadě plnohodnotný život,“ popisuje primář Farkaš s dodatkem, že takový výsledek považuje s ohledem na rozsah zranění za velký úspěch.

I přes loni často velmi komplikovaná období se v nemocnici podařilo dokončit rekonstrukci operačních sálů očního oddělení. A nyní se v něm připravuje další postupná obměna technického vybavení.

Na oční prevenci dohlíží už i praktický lékař

Od ledna 2021 se v Česku rozšířila hrazená oční prevence, která má zabránit rozvoji očních onemocnění bez jejich jasných příznaků. Pojištěnci ve věku 45 až 61 let dostávají od svého registrovaného praktického lékaře doporučení na preventivní oční vyšetření u specialisty. A to vždy jednou za čtyři roky.

Cílem zavedení prevence do úhradového systému je včasné odhalení bezpříznakových onemocnění. Jako jsou zelený a šedý zákal či poškození zraku v důsledku cukrovky.

Zelený zákal včas zachytí jen odborné vyšetření u očaře

K odhalení těchto nemocí je podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] totiž potřeba udělat odborné vyšetření, které není v možnostech praktických lékařů. Oční vyšetření tak již druhý rok plně hradí zdravotní pojišťovny. Ministerská vyhláška počítá s ročními náklady ve výši přibližně 97,7 milionu korun při 79 000 vyšetřeních za rok.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here