Jedná se o změně v úhradě PCR testů na covid

0
10621
testu
Foto: Pixabay.com

Úhradu preventivních testů na koronavirus ze zdravotního pojištění ministerstvo zdravotnictví vylučuje. To kvůli rychlé nakažlivosti subvariant omikronu. Připouští ale proplácení PCR testů lidem s příznaky nemoci i bez žádanky od lékaře.

Pojišťovnou hrazené preventivní testy na koronavirus tak, jak byla veřejnost zvyklá do května, tedy i bez žádanky od lékaře, Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] neplánuje. Ve Sněmovně to tento týden uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„V žádném případě neplánujeme ze zdravotního pojištění platit plošné preventivní screeningové testování,” řekl ministr.

Lidé ho dle Válka v minulosti využívali proto, že bez negativního testu nemohli vyrazit například do restaurace, kina nebo odcestovat do zahraničí. Plošné testování dle ministra dávalo smysl z medicínského důvodu například na začátku školního roku.

Plošné preventivní testování dle něj nyní ztrácí smysl i z toho důvodu, že se zkracuje doba nákazy koronavirem. Dva lidé se při současně šířících se subvariantách omikronu nakazí i v čase do jedné minuty, jak uvedl.

Šance na úhradu testů bez žádanky tady stále je

Určitou změnu v úhradách PCR testů ministr ale přeci jen připouští. Se zdravotními pojišťovnami plánuje jednat o možném proplácení PCR testů bez žádanky od lékaře lidem s příznaky onemocnění. Se zástupci pojišťoven je dle něj nyní třeba vykomunikovat, kolik testů by se mohlo hradit a v jakých intervalech.

„Mohlo by to zdravotnickému systému ušetřit peníze. Protože ten, který by měl test negativní, byť má příznaky, by zjistil, že má pravděpodobně nachlazení, a léčil by to standardně,” vysvětlil již dříve ministr.

EU šturmuje proti covidu. Upravené vakcíny budou v září

Podle posledních dat MZ ČR ve středu [20.7.] v Česku přibylo 2 757 nových nákaz koronavirem, v mezitýdenním srovnání o 774 více. Roste i počet hospitalizovaných pacientů s covidem, je jich více než 660. Před týdnem v nemocnicích leželo s covidem o 238 lidí méně. Společně s denními počty nově nakažených roste i incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel. Číslo se pohybuje kolem 128 [k 21.7.]. Nejvyšší hodnotu hlásí tradičně Praha, kde číslo stouplo na 214. Po ní následují okresy Praha-západ, Praha-východ a Sokolov.

Potvrzené případy covidu-19 v krajích za posledních sedm dní na 100 000 lidí
Kraj

Pozitivní případy za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel

Hlavní město Praha

214

Středočeský kraj

151

Karlovarský kraj

144

Zlínský kraj

128

Jihomoravský kraj

127

Jihočeský kraj

124

Plzeňský kraj

119

Královéhradecký kraj

114

Ústecký kraj

107

Moravskoslezský kraj

99

Olomoucký kraj

97

Kraj Vysočina

94

Pardubický kraj

89

Liberecký kraj

77

[Zdroj: MZ ČR]

Od března 2020, kdy se u nás začal koronavirus šířit, úřady potvrdily zhruba 3,96 milionu případů nákazy. Do čísla ale nejsou zahrnuty reinfekce. Podezření na opakovanou nákazu Státní zdravotní ústav [SZÚ] vyhodnotil zhruba u 277 tisíců lidí.

Kentaura u nás předběhla jiná varianta omikronu

Za dobu epidemie v Česku s covidem-19 zemřelo 40 370, za posledních sedm dní jich bylo asi 23 lidí. Údaje se mohou s ohledem na nahlašování dat do systému mírně měnit. Základní očkování u nás dostalo zhruba 6,88 milionu lidí, asi 4,26 milionu lidí se proti covidu-19 posílilo další dávkou vakcíny.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here