Nákaz tasemnicí liščí příbývá. Ohrožují hlávně játra

0
5634
tasemnici_lisci
Foto: Pixabay.com

Infekce jater vyvolaná tasemnicí liščí zvaná echinokokóza končívá i resekcí jater, v horším případě transplantací. Za letošní půlrok se v Česku parazitem nakazilo šest lidí, obvykle z lesního ovoce. Loni to byl za celý rok jeden člověk.

Na rostoucí riziko nákazy tasemnicí liščí upozorňují infektologové z Fakultní nemocnice Bulovka [FN Bulovka] spolu se Státním zdravotním ústavem [SZÚ]. Podle jeho údajů u nás letos za první pololetí laboratoře potvrdily šest přenosů na člověka. Za celý loňský rok se infekce tasemnicí liščí přitom potvrdila u jednoho pacienta, v roce 2020 u čtyř osob.

Počty nakažených echinokokózou v ČR
2018 6
2019 1
2020 4
2021 1
k 1. 7. 2022 6

[Zdroj: SZÚ]

„Tato relativně nová infekce má narůstající incidenci v řadě středoevropských zemí včetně České republiky, ale řadě zdravotníků včetně praktických lékařů, internistů, radiologů, patologů, infektologů a mikrobiologů zůstává neznámá,“ říká infektolog František Stejskal z infekčních oddělení FN Bulovka a Krajské nemocnice Liberec.

Odhalení nemoci podle něj není vůbec jednoduché ani pro odborníky. Příznaky bývají u většiny pacientů nespecifické, obvykle si stěžují na únavu a nevolnosti. Některé bolí břicho a spíše jen vzácně se u nakažených objevuje horečka nebo žloutenka.

„Ani laboratorní nálezy na nákazu nemusí upozornit, krevní obraz je normální, bez eozinofilie, mohou být mírně zvýšeny jaterní enzymy,“ dodává František Stejskal.

V Polsku řádí vzteklina. Mají ji srnky, lišky, kočky i jezevci

I rozvinuté onemocnění podle něj odhalí až CT vyšetření jater a odběr specifických protilátek v krvi. Finálně onemocnění echinokokózou potvrdí biopsie jater. Přítomnost liščí tasemnice podle Stejskala dokáže odhalit ale i laboratorní analýza PCR testem.

Od roku 2012 podle Stejskala lékaři z FN Bulovka a infekčního oddělení Krajské nemocnice Liberec sledují 22 pacientů s echinokokózou. Celkem podle něj v Česku žije 40 až 50 pacientů. Podle přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiřího Froňka je pacientů pravděpodobně více. U některých se o nemoci neví. Anebo je i zaměněna za nezhoubné nádory jater.

Cysty vyvolané tasemnicí liščí připomínají nádor

Na játrech napadených tasemnicí liščí se tvoří cysty. Ty podle lékařů připomínají nádor. Parazit mimo játra napadá i jiné orgány, často plíce. Při léčbě rozsáhlejší infekce na játrech lékaři přistupují k resekci, tedy částečnému odstranění jater, nebo transplantaci orgánu.

„Jen v posledních letech jsme na operačních sálech institutu pomáhali více než 10 případům, kdy jsme játra museli buď zcela transplantovat, nebo jsme prováděli takzvanou auxiliární transplantaci, v některých případech jsme provedli resekci, tedy odstranění části jater,“ říká přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Při resekci chirurgové pacientovi zhruba na půl roku transplantují část jater. Poté, kdy se zbývající část orgánu zregeneruje, transplantát zase odstraní. V situaci, kdy není cysta příliš velká, lékaři tuto část jater laicky řečeno „jen“ odříznou, bez nutnosti náhrady orgánu.

„V každém případě je ale nutné u operace být velmi opatrný, protože se cysta nesmí narušit. Jinak by obsah s parazity infikoval celou dutinu břišní a pacient by byl ohrožen na životě,“ popisuje výkon Jiří Froněk.

Prevence není složitá, stačí si mýt ruce

Tasemnici liščí roznášení volně žijící zvířata. Člověk se jí nakazí třeba z neomytého lesního ovoce, které označkovalo nakažené zvíře. Anebo od domácího zvířete.

Lékaři i odborníci na veřejné zdraví proto veřejnost upozorňují na dodržování prevence. Především nyní v letních a nadcházejících podzimních měsících, kdy lidé vyrážejí do přírody trhat lesní ovoce.

„Prevencí onemocnění u lidí je pečlivé dodržování hygieny rukou – mytí rukou teplou vodou a mýdlem před manipulací s jídlem, po kontaktu se psem nebo kočkou. Lidé by neměli sbírat a jíst volně rostoucí ovoce nebo zeleninu sbíranou přímo ze země,“ vysvětluje vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Českem se šíří krvavé průjmy. Na vině může být i grilování

Veškeré nasbírané potraviny mají lidé před snědením pečlivě omýt, nejlépe i povařit. Vajíčka tasemnice se zničí varem, nikoli však zmrazením. Onemocnění podle odborníků přenášejí i domácí zvířata. Prevencí je jejich pravidelné odčervování, především pak těch zvířat, která chodí do lesa. A samozřejmě mytí rukou před každým jídlem.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here