EuroPride v Srbsku odmítla i lesbická premiérka

0
705
EuroPride
Srbská premiérka Ana Brnabičová s dětmi. / Foto: The Government of the Republic of Serbia

Srbsko nepovolí na září plánovaný pochod za práva sexuálních menšin EuroPride. Rozhodnutí s odvoláním na aktuálně vypjatou situaci v Kosovu podpořila i srbská premiérka Ana Brnabičová, která se hlásí k homosexuální orientaci.

Informaci o tom, že EuroPride se letos v Srbsku konat nebude, potvrdil i srbský prezident Aleksandar Vučić. To při jmenování staronové premiérky Any Brnabičové. I on jako důvod uvedl diplomatickou krizi s Kosovem, které se podle jeho slov nyní musí srbská vláda přednostně věnovat.

„Pochod hrdosti, nebo jak se ta akce vlastně nazývá, bude buď zrušen, nebo odložen na jiné datum,” uvedl srbský prezident Vučić.

Muži na Sicílii našli covid, opičí neštovice i HIV

Ve svých slovech zdůraznil, že s nepovolením akce souhlasí premiérka, která je sama lesba, i většina členů kabinetu. Srbská vláda se podle něj musí soustředit na spory s Kosovem.

„V jeden okamžik nelze prostě zvládnout všechno,” upřesnil Vučić.

A to přesto, že Srbsko a Kosovo za zprostředkování Evropské unie urovnaly spor ohledně pohybu svých občanů přes společnou hranici. Alespoň to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Srbsko podle Borrella souhlasilo, že držitelé kosovských občanských průkazů už nebudou potřebovat speciální dokumenty pro vjezd do Srbska. Kosovo se zavázalo, že nezavede obdobné opatření pro srbské občany. Problém je však hlubšího rázu [viz níže].

EuroPride bude, tvrdí jeho organizátoři

Organizátoři pochodu i přes prohlášení srbských autorit vyjádřili odhodlání pochod uskutečnit. Uvedli, že s akcí počítají ve stanoveném datu, to je v sobotu 17. září. Podle nich prezident nemá pravomoc demonstraci zakázat.

„Jediná věc, která se může stát, je ta, že pochod zakáže policie,” uvedl jeden z pořadatelů Goran Miletić.

Podle něj by takový zákaz byl neústavní a pořadatelé by ho zpochybnili u ústavního soudu. V Srbsku proti akci opakovaně vystupují kněží místní pravoslavné církve. A proti pochodu nedávno v Bělehradě demonstrovaly tisíce lidí.

Opičí neštovice chytl na Pridu. Málem přišel o oči

První dva pochody za práva sexuálních menšin v letech 2001 a 2010 navíc doprovázely v Bělehradě střety. Od roku 2014 se akce koná každoročně, a to pod silnou ochranou policie.

EuroPride je každoročně největší evropskou událostí komunity LGBT [lesby, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby]. Pořádá se od roku 1992 a pokaždé v jiném městě, prvním byl Londýn.

Situace v Srbsku je dost napjatá

Spory Srbska s Kosovem podle pozorovatelů přicházejí v nejméně vhodnou dobu. Srbsko tradičně podporuje Rusko, za vznikem Kosova stojí USA, které mají v Kosovu i svou vojenskou základnu. V kontextu války na Ukrajině se tak Kosovo stává dalším z míst, kde spolu USA s Ruskem měří síly. Srbsko navíc vznik samostatného Kosova prozatím neuznalo. A zřejmě ho nikdy ani neuzná.

Prague Pride je tady. SZÚ se obává opičích neštovic

Problém je i nepřehledná vnitropolitická situace v Srbsku. Vučić jmenoval staronovou premiérku bezmála pět měsíců po dubnových parlamentních volbách. V nich zvítězila jeho Srbská pokroková strana [SNS]. Ve volbách ale přišla o většinu a povládne s podporou socialistů. Brnabičová je premiérkou od roku 2017.

Ve funkci však nezůstane celé volební období, ale jen do roku 2024. Poté by měl do čela vlády nastoupit někdo jiný. Podle analytiků Brnabičovou, která patří k nejbližším Vučičovým spolupracovníkům, zřejmě v parlamentu podpoří i další strany. Premiérka je první ženou a také první osobou s homosexuální orientací, jež stojí v čele srbské vlády.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here