Spin-off z Brna získal peníze na vývoj inhibitorů

1
1294
spin-off
Foto: CasInvent Pharma

Spin-off Masarykovy univerzity v Brně CasInvent Pharma získal od fondů KHAN Technology Transfer Fund I a i&i Biotech Fund 1,3 milionu eur [cca 32 mil. Kč] na vývoj nových inhibitorů kasein kinázy 1 pro léčbu leukemií a solidních nádorů.

CasInvent Pharma vznikla v roce 2020 s podporou bio-inovačního centra i&i Prague oddělením od Masarykovy univerzity [MUNI] v Brně. Spin-off je firma, která se oddělí od mateřské firmy a získá vlastní subjektivitu. Z mateřské organizace si ale vezme duševní vlastnictví, technologii nebo existující produkt. Ten obvykle transformuje do nových výrobků či služeb.

Společnost CasInvent Pharma, která vznikla oddělením činnosti od MUNI, vyvíjí sloučeniny s protinádorovými vlastnostmi. Jde o patentované a vysoce selektivní inhibitory enzymů patřících do rodiny kasein kinázy 1 [CK1]. Enzymy CK1 hrají důležitou roli v procesech, které souvisejí se vznikem některých závažných onemocnění, například migrací leukemických buněk do lymfoidních orgánů.

Ondru s leukémií léčí FN Motol jeho vlastními buňkami

Investiční fond i&i Bio vznikl ve spolupráci Evropského investičního fondu [EIF/Horizon 2020] a již zavedené společnosti i&i Prague při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR [ÚOCHB]. Fond s kapitálem přes jednu miliardu korun vznikl se záměrem investovat do vývoje léčiv, diagnostiky a lékařských prostředků.

Nový investiční fond i&i Bio podpoří vědecké projekty

Nyní spolu s fondem KHAN-I podpoří spin-off CasInvent Pharma. Podle zástupců firmy díky tomuto financování posílí společnost CasInvent Pharma vývoj svého portfolia inhibitorů kasein kinázy a preklinickou progresi svojí kandidátní sloučeniny.

Spin-off cílí na vývoj v léčbě leukemie a rakoviny

Inhibitory vyvinuté společností CasInvent Pharma jsou navrženy tak, aby cílily na jednotlivé izoformy CK1, a tím selektivně eliminovaly leukemické buňky. Tyto inhibitory vykázaly slibné účinky na těžko léčitelné leukemie. Firma uvedla, že jen v roce 2020 jí testované leukemické buňky stály celosvětově za přibližně 300 000 úmrtími při půl milionu zaznamenaných nových případů těchto leukemií. Výsledky naznačují i možnost využití inhibitorů CKI u dalších typů rakoviny.

„Inhibice CK1 představuje nový mechanismus účinku pro terapii různých typů rakoviny, který je třeba využít v klinické praxi. Věříme, že naše sloučeniny mají potenciál nabídnout pacientům nové alternativy léčby dosud obtížně léčitelných typů rakoviny,“ potvrzuje obchodní ředitel společnosti Alexander Scheer.

Zdravotnictví čeká další zkouška. Bude to rakovina

Ředitel společnosti Vojtěch Helikar dodává, že nová investice firmě umožní rychleji vyvinout sloučeniny do fáze klinického testování. A tak i rychleji prokáží protinádorové účinky inhibice CK1 u pacientů.

„V tom případě bychom se stali atraktivní pro větší farmaceutické společnosti. Jimž bychom mohli obohatit jejich portfolio novými sloučeninami potenciálně použitelnými i v synergické kombinaci s již používanými léčivy,“ upřesnil.

MUNI vývoj v CasInvent Pharma kvituje

Novou investici do spin-off společnosti oceňuje i brněnská Masarykova univerzita. Vedoucí jejího oddělení transferu technologií CTT Radoslav Trautmann uvedl, že CasInvent Pharma je jedním z největších a nejúspěšnějších příkladů přenosu vědecko-výzkumného nápadu do praxe za posledních několik let.

„Investice ve výši 1,3 milionu eur je dalším potvrzením kvality tohoto vědeckého projektu. Ten vznikl a několik let se rozvíjel na Masarykově univerzitě. Založení spin-off společnosti CasInvent Pharma bylo logickým krokem, který umožní další progresi tohoto úsilí a jeho konečnou komercionalizaci. Jsem rád, že jsme součástí tak významného úspěchu,“ řekl.

Dodejme, že ze strany fondu KHAN-I se jedná o první investici do českého start-upu a zároveň o první společnou investici s nedávno založeným i&i Biotech Fund. To potvrdili i partneři ve společnosti ovládající fond Michael Krebs a Peter Nussbaumer.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here