CRP vyšetření pojišťovny platí vždy, kdy je potřeba

0
2052
CRP_vysetreni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vyšetření CRP na C-reaktivní protein provádí praktičtí lékaři buď přímo v ordinaci, nebo odesláním vzorku krve do laboratoře. CRP vyšetření pomáhá hlavně praktikům při rozhodování o léčbě antibiotiky při akutní bakteriální infekci.

Při vyšetření CRP se stanoví hladina specifické bílkoviny v krvi. Ta se obvykle zvýší při akutní bakteriální infekci, o něco méně i při mykotické infekci. Lékař pak většinou přistoupí k léčbě pomocí antibiotik. Čímž obvykle srazí vysokou hladinu specifické bílkoviny v krvi pacienta. Oproti tomu při virových infekcích většinou ke vzestupu CRP nedochází nebo jen mírně. Léčba antibiotiky pak není namístě.

Ne každý lékař provede CRP vyšetření v ordinaci

Ne všichni praktičtí lékaři ať už pro dospělé, nebo děti a dorost zajistí CRP vyšetření přímo v ordinaci. Ve svých praxích využívají převážně pediatři možnost provádět stanovení CRP v takzvaném režimu POCT [Point of Care Testing].

„Výhodou POCT vyšetření je rychlost dosažených výsledků a tím pádem zefektivnění diagnostického procesu u akutních potíží,“ říká k systému POCT mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Viktorie Plívová.

Současně podotýká, že takové vyšetření automaticky ale pacientovi při podezření na akutní infekci bakteriálního původu neprovádí každý praktický lékař.

„Pojišťovna příslušné výkony lékaři nasmlouvá a následně hradí jen při splnění stanovených podmínek. Smyslem tohoto opatření je zajistit potřebnou kvalitu daného vyšetření,“ vysvětluje mluvčí VZP ČR.

Přístup „s kanónem na vrabce“ se u antibiotik nevyplácí

Pojišťovna dané výkony hradí praktickým lékařům pro děti a dorost i všeobecným praktickým lékařům nad rámec takzvané kapitační platby. Kapitační platba je pravidelná platba lékaři od zdravotní pojišťovny za každého registrovaného pacienta bez ohledu na to, jestli ho lékař ošetřil či nikoli. Jde o paušální každoměsíční platbu, jejíž výši stanoví úhradová vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR.

Pojišťovna hradí CRP provedené v ordinaci i laboratoři

Praktičtí lékaři, kteří si se zdravotními pojišťovnami nezasmluvnili provádět vyšetření v režimu POCT, tedy přímo v ordinaci, pak využívají služeb laboratoří. Odebraný vzorek krve jim odesílají k analýze. Na výsledky se pak čeká podstatně delší čas.

„Toto vyšetření CRP v externí laboratoři je samozřejmě také hrazeno z veřejného zdravotního pojištění,“ upozorňuje Viktorie Plívová.

Zjednodušeně řečeno v situaci, kdy CRP vyšetření pacientovi předepíše lékař, zdravotní pojišťovna jej uhradí v plné výši. Pacient za něj nic neplatí ani nepřiplácí.

„Platí to jak případě, kdy je CRP test proveden přímo lékařem v jeho ordinaci, tak v externí laboratoři,“ doplňuje mluvčí pojišťovny.

V opačném případě, tedy pokud vyšetření CRP ošetřující lékař pacientovi neindikuje, protože ho nepovažuje za opodstatněné, a pacient ho přesto požaduje, si vyšetření platí z vlastní kapsy. Nikoli na účet své zdravotní pojišťovny.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here