Výdaje za covidové vakcíny šplhají k 20 miliardám

0
1031
vakciny
Foto: EMA

Ministerstvo zdravotnictví počítá v rozpočtu na příští rok s miliardou korun na vakcíny proti covidu. Náklady za vakcíny tak šplhají už k 20 miliardám korun. Je tu ale i projekt Chytrá karanténa. Ten příští rok spolkne 160 milionů korun.

Kde resort ale ušetří, jsou krajské hygienické stanice, jim zruší 134 pracovních míst. Tam se ovšem jedná o jejich celkovou rekonstrukci. Opoziční poslanci na aktuálním jednání [2.11.] sněmovního výboru pro zdravotnictví propouštění kritizovali. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] nejde o odborné pracovníky, ale například řidiče, právníky nebo personalisty a účetní.

Kolik stát vydal za vakcíny proti covidu

Loni vydal stát za nákup vakcín 6,1 miliardy korun. Letos je hradil z nespotřebovaných finančních prostředků z předchozího roku. Avšak objem kontraktu s farmaceutickou společností Pfizer/BioNTech na dodávky vakcín Comirnaty do Česka činí podle informací ZdraveZpravy.cz od začátku očkování do konce letoška 19 miliard korun. Česko zlikvidovalo nebo darovalo vakcíny proti covidu-19 za 462 milionů korun.

Česko dalo za vakcíny Pfizer 19 miliard. A tím to nekončí

Kontrakt zahrnuje 48 milionů dávek. Výdaje na vakcíny, které muselo Česko od začátku očkování proti covidu zlikvidovat kvůli vypršení expirace, činily 190 milionů korun. Vakcíny, které Česko darovalo chudým zemím, aby jim nevypršela expirace a nebyly zlikvidovány, vyšly na 272 milionů korun. Do ceny podle ministerstva zdravotnictví zasahuje i kurz koruny. Jsou tu ale i další položky. Ministr Válek už dříve uvedl, že miliardu korun vyhradí na případné nové vakcíny společné na chřipku a covid-19.

Chytrá karanténa dál polyká stovky milionů korun

Provoz Chytré karantény měl vyjít podle rozpočtu pro letošní rok na 400 milionů korun. Pro příští rok je v plánu 160 milionů korun.

„Převzali jsme systémy od NAKITu a armády, musíme je mít zajištěné. Většinu dokážeme vysoutěžit za méně než dříve, ale bez prostředků to nejde,” vysvětlila náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová.

Upozornila, že systémy Chytré karantény zajišťují například přenos dat mezi praktickými lékaři, laboratořemi, nemocnicemi a očkovacími centry. Anebo umožňují fungování rezervačních systémů k očkování.

Chytrá karanténa stála miliardu. Nově ji má zdravotnictví

Podle dřívějších slov ministra Válka vyšlo vybudování systému Chytrá karanténa od jara 2020 na zhruba jednu miliardu korun. Pro letošní rok vláda na provoz Chytré karantény vyhradila 400 milionů korun.

Výdaje a příjmy resortu v příštím roce

Ministerstvo zdravotnictví pro příští rok plánuje výdaje 15,5 miliardy korun, z příjmů půjde přes 4,5 miliardy korun z fondů Evropské unie. Běžné výdaje resortu budou 8,7 miliardy Kč, z toho asi 2,6 miliardy korun půjdou na platy zaměstnanců ministerstva a příspěvkových organizací mimo zdravotnická zařízení, například právě hygienických stanic, Státního zdravotního ústavu nebo Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Moderna chce podíl ze zisku z vakcíny Comirnaty

Na investice ministerstvo plánuje 2,2 miliardy korun a 1,8 miliardy Kč chce poslat na výzkum a vývoj ve zdravotnictví. O zhruba 100 milionů víc pošle ministerstvo na postgraduální vzdělávání lékařů, tedy zhruba 600 milionů korun. Sněmovní výbor 11 hlasy z 19 přítomných poslanců s návrhem rozpočtu v kapitole zdravotnictví souhlasil. A posunul tak návrh rozpočtu do další fáze projednávání ve Sněmovně.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here