Čínští penzisté vyšli do ulic kvůli škrtům zdravotního pojištění

0
347
penzisté
Ilustrační foto: Pixabay.com

Penzisté v čínských městech Wu-chan a Ta-lien vyšli včera [15.2.] do ulic na protest proti reformě zdravotního pojištění. Jde o druhou demonstraci důchodců za uplynulý týden. Senioři odmítají snížení příspěvku na zdravotní péči.

O demonstracích informoval zpravodajský server BBC News. Podle něj čínští penzisté takto vyvíjí tlak na vládu prezidenta Si Ťin-pchinga před blížícím se březnovým zasedáním parlamentu. Na něm bude zvoleno nové vedení země, které může zvrátit plánované změny v tamějším systému zdravotního pojištění.

„Davy lidí se ve Wu-chanu shromáždily k demonstraci poprvé 8. února poté, kdy provinční úřady oznámily, že bude důchodcům snížen státní příspěvek na zdravotní péči. Příspěvek penzisté využívají na nákup léků a lékařské služby,“ uvádí BBC News.

Server se dále odvolává na informace v článku rozhlasové stanice Radio Free Asia. Ta uvedla, že velkou část demonstrantů tvořili bývalí zaměstnanci železáren a oceláren. Mnoho z nich se po letech strávených v náročných provozech potýká s podlomeným zdravím. A to i z důvodu nedostatečného důrazu na ekologický a pro zdraví bezpečný provoz v podnicích čínského těžkého průmyslu.

Čínští penzisté na demonstracích zpívají Internacionálu

Majitel obchodu, který byl svědkem protestu ve Wu-chanu, serveru BBC řekl, že policisté zablokovali přilehlé ulice. Čímž zabránili dalším lidem připojit se ke stovkám důchodců, kteří skandovali kritická hesla. Podle odhadů se do demonstrací zapojily tisíce lidí.

Na videonahrávkách zveřejněných na sociálních sítích po protestu z 15. února demonstrující penzisté zpívají Internacionálu. Má to svůj význam. Píseň protestující v Číně využívají jako způsob, jak ukázat, že nevystupují přímo proti vládě či komunistické straně, ale přesto důrazně žádají řešení svých problémů.

Podle kritických hlasů, které se objevily na sociálních sítích, je čínská zdravotnická reforma snahou vlády vykompenzovat obrovské peněžní částky, které úřady investovaly do povinných testů občanů na covid a dalších protipandemických opatření.

Na sociální síti Weibo, která je čínskou obdobou Twitteru, zaznamenalo heslo „zdravotní pojištění“ miliony kliků. Avšak úřady heslo brzy odstranily z takzvaných žhavých témat. Cenzoři rovněž odstranili fotografie pořízené údajně na demonstraci ve Wu-chanu. A došlo i na cenzuru hesla „Čungšanský park“, který se stal hlavním místem protestů penzistů ve městě.

V Číně nedemonstrují pouze penzisté

Na konci minulého roku demonstrovaly tisíce převážně mladých Číňanů proti extrémně přísným opatřením proti šíření koronaviru. Ta zahrnovala opakované plošné uzávěry a masové testování obyvatelstva. Vláda v reakci na protesty v prosinci prakticky všechna omezení zrušila.

„Lidé v Číně, když se dozvěděli, že dojde k rozvolnění proticovidových opatření, byli nadšení. Čekali na to velmi dlouhou dobu. Byli šťastní,“ potvrdila na ekonomickém serveru FinTag.cz konzultantka společnosti Alternativ Perspectives Aifeng Lu, která má v Číně rodinu.

Lidé v Číně byli šťastní, když padla proticovidová opatření

„Ta radost z uvolnění opatření ale trvala krátkou dobu. Lidé se domnívali, že jakmile se všechno rozvolní, život se vrátí k tomu, jaký býval. Ale není tomu tak. Alespoň tři týdny bylo všechno utlumené. […] Je to skoro jako poválečný stav,“ popsala atmosféru v zemi po uvolnění opatření.

Na druhou stranu i Aifeng Lu potvrdila, že v následujících týdnech po rozvolnění proticovidových opatření došlo k rychlému šíření nákazy a blíže neupřesněnému množství úmrtí. Přesto byla podle ní čínská politika nulové tolerance vůči covidu, která trvala skoro tři roky, dál neúnosná společensky i ekonomicky.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here