Covidu přibývá. Ministerstvo ruší povinnou izolaci

0
23211
covidu
Foto: Pixabay.com

V Česku se v posledních sedmi dnech potvrdilo 6 877 případů covidu. To je oproti předchozímu týdnu nárůst skoro o 1 500 případů. Pondělních 1 823 pacientů s covidem představuje nejvyšší denní nárůst od konce října 2022.

Informace vyplývají z dat Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. A nedobré zprávy pokračují. Počet hospitalizovaných pacientů s covidem za poslední týden stoupl skoro o stovku na 683. Třináct z nich se nachází v těžkém stavu. Jde o data platná k čtvrtku [23.2.] Ve stejný den předchozího týdne bylo hospitalizovaných s covidem o 97 méně a těžkých stavů vykázala zdravotnická zařízení jedenáct. Přibylo rovněž úmrtí. Za poslední týden s covidem zemřelo 40 lidí, což je o 15 víc než v předchozích sedmi dnech.

Týdenní incidence covidu v Česku stoupla za posledních sedm dní z 51 na 64 případů na 100 000 obyvatel. To představuje nejvyšší hodnotu od 6. listopadu. Za poslední týden testy potvrdily 4 165 nových případů infekce covidu a 2 712 opakovaných nákaz, takzvaných reinfekcí. V obou případech šlo o mezitýdenní nárůst zhruba o čtvrtinu. Laboratoře ale provedly více testů, počet prověřovaných vzorků stoupl o devět procent.

Ministerstvo zdravotnictví „rozvolňuje“

Za současné situace ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby všem lidem s pozitivním testem na covid-19 už hygieny automaticky nenařizovaly sedmidenní izolaci. Lékaři nebo hygienici mají rozhodnout podle rizika. Informace vyplývá z návrhu vyhlášky připravené ministerstvem, kterou zveřejnilo k připomínkám. Platnost změny návrhu resort ale neuvádí. Změna podle úřadu reflektuje praxi v dalších zemích.

„Dochází k novelizaci postupu […] při nařizování izolace, kdy se při zjištění pozitivního výsledku […] zavádí povinnost provést hodnocení zdravotních rizik za účelem získání podkladu pro rozhodnutí, zda je v daném konkrétním případě třeba přistoupit k nařízení izolace, či nikoli,” píše se v návrhu.

Ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu uvádí, že v současné době už je dostatek informací o hlavních epidemiologických charakteristikách covidu-19. A populace má získanou určitou imunitu proděláním nemoci či očkováním.

„Je reálné vyhodnotit míru rizika jeho dalšího šíření především v návaznosti na zdravotní stav posuzované osoby a jeho nejbližšího okolí a charakter vykonávané práce v zaměstnání,” píše se v materiálu.

Vyšší míra rizika je podle něj například u zaměstnanců ve zdravotnictví nebo pobytových sociálních službách. Roli může hrát také možnost nosit v práci respirátor. Podle ministerstva už ale není nutné izolaci jako nejpřísnější protiepidemické opatření striktně vyžadovat.

Bilance covidu nyní a v minulosti

Od začátku epidemie nového typu koronaviru v březnu 2020 bylo v Česku potvrzeno celkem 4 606 824 případů nákazy, včetně reinfekcí. S prokázaným covidem za tři roky zemřelo 42 412 lidí.

V posledních týdnech počty nově nakažených opět stoupají. Pondělních 1 823 případů je nejvíc od konce loňského října. Počet hospitalizovaných se v tomto týdnu přiblížil 700. Naposledy jich bylo více koncem roku 2022. Za poslední týden s covidem zemřelo čtyřicet lidí. Což je o 15 víc než v předchozích sedmi dnech.

Z regionů aktuálně vykazuje nejvyšší incidenci Plzeňský kraj s téměř 107 případy v přepočtu na 100 000 obyvatel. Následuje Jihočeský kraj s 85 případy. Naopak nejlépe je na tom Moravskoslezský kraj s 37 potvrzenými nákazami na 100 000 lidí za posledních sedm dní.

A pak je tu očkování: Základní očkování proti covidu-19 má 6,9 milionu lidí, asi 4,36 milionu lidí si nechalo dát první posilující dávku a zhruba 796 000 osob dostalo i druhou posilující dávku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here