Pytlík ART: Šumperská nemocnice vystavuje stomické sáčky

0
599
stomicke_sacky
Výstava umění na stomických sáčcích probíhá v pavilonu R Nemocnice Šumperk do 27.3.2023. / Foto: Nemocnice Šumperk

Radiodiagnostický pavilon Nemocnice Šumperk rozveselují pomalované stomické sáčky. Jejich autoři jsou samotní pacienti se stomií i návštěvníci, kteří je mohou pomalovat přímo na výstavě.

Putovní výstava projektu Pytlík ART iniciovaná pacientskou organizací české ILCO potrvá v šumperské nemocnici do 27. března. Umělecky ztvárněné stomické sáčky mají lidem přiblížit život se stomií. A vyvrátit stále přetrvávající povědomí některých lidí o tom, že se stomickou pomůckou život docela končí.

„Když mi lékař před dvaceti lety oznámil, že budu mít stomii, bylo mi 28 let a vůbec jsem si nedokázala představit, jak budu dál žít. Doma jsem měla roční dceru,“ vzpomíná dnes na začátky života se stomií Jitka Svobodová, jedna z tvůrkyň výstavy PytlíkART.

Sužovaly ji tehdy smíšené pocity, převážně strach, trapnost, beznaděj a často zoufalství. Situaci jí stěžovalo i to, že žije na malé vesnici ve východních Čechách, kde je složité mezi sousedy něco utajit.

„Nikomu z mých přátel jsem to nejprve neřekla, protože jsem se styděla. I když začátky s vývodem nebyly vždy lehké, zvládla jsem to,“ říká Jitka s tím, že dnes už o stomii a vše s ní souvisejícím hovoří docela otevřeně, a to i při veřejných přednáškách pořádaných ILCEM.

Vystavované stomické sáčky

Výstavou pomalovaných stomických pomůcek chtějí pacienti ukázat veřejnosti, jak se žije se stomií, jaké zdravotní pomůcky pacienti denně používají a především to, že se za vývod nemusí nikdo stydět.

Některým z nás zachránila stomie život,“ říká Jitka Svobodová s tím, že stomici žijí docela normální životy.

Stomie není konec života, vědí stomičtí pacienti

Do výstavy se zapojili i studenti šumperské Střední a Vyšší odborné zdravotnické školy. I jim se projekt zalíbil a mnozí z nich se nezdráhali a pomalovali si vlastní stomický sáček.

Což mohou ostatně udělat všichni návštěvníci výstavy. V pavilonu jsou totiž k pomalování dostupné čisté stomické sáčky.

Stomie je zdravotní hendikep, nikoli nemoc

Stomie je uměle zavedený vývod z některého orgánu na povrch těla. Často z tenkého a tlustého střeva či močových cest na břišní stěnu. Příčinou zavedení stomie bývají onkologická onemocnění, střevní záněty, jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba.

Stomie se liší podle druhu vyvedeného orgánu

  • Kolostomie: vývod tlustého střeva [nejčastější]
  • Ileostomie: vývod tenkého střeva
  • Urostomie: vývod močových cest
  • Kombinované a jiné stomie

Stomii lékaři zavádějí obvykle při inkontinenci stolice, po úrazech a kvůli překážkám v močových cestách.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here