Stomie není konec života, vědí stomičtí pacienti

0
8297
stomie
Foto: Distrimed

I stomici cestují, plavou a vedou intimní život skoro jako ostatní lidé. Pravdou ale je, že první dny po zavedení vývodu bývají těžké. V mladoboleslavské nemocnici mírní jejich obavy stomický dobrovolník Filip, který s hendikepem žije 15 let.

Byť dobrovolníci dochází na některá oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi od roku 2006, stomici tuto podporu neměli. Nyní se k dobrovolnictví ale přihlásil a v něm už i odborně proškolil Filip Rejzek. Pacientům s nově zavedeným vývodem je velkým pomocníkem. Skutečně totiž ví, o čem mluví. Se stomií žije déle než patnáct let.

„Odpovídám na různé otázky. Zda se dá se stomií koupat, nebo dokonce potápět? Zda může žena se stomií otěhotnět a mít normální průběh porodu? Jestli bude možné s tím pytlíkem na břiše chodit na společenské události, aktivně sportovat, posilovat či jezdit na kole? Mluvíme o tom, co sami zažíváme, a tak mírníme nejrůznější obavy a v neposlední řadě, jsme živým důkazem toho, že stomie není konec života,“ říká o čem se stomiky v nemocnici nejčastěji hovoří dobrovolník Filip.

Zdravý střevní mikrobiom je základ zdraví

Za pacienty na chirurgické oddělení Klaudiánovy nemocnice dochází Filip ve svém volném čase. Sdílí s nimi zkušenosti. K dobrovolnictví ho přivedla pacientská organizace České ILCO, která stomikům a jejich blízkým zajišťuje podporu. A jak Filip říká, brzy už nebude jediným stomickým dobrovolníkem v mladoboleslavské nemocnici a vlastně celém Středočeském kraji. Na dobrovolnictví se v těchto dnech připravuje další zájemce, tentokrát žena.

Stomie je zdravotní hendikep, nikoli nemoc

Stomie je uměle zavedený vývod z některého orgánu na povrch těla. Často z tenkého a tlustého střeva či močových cest na břišní stěnu. Příčinou zavedení stomie bývají onkologická onemocnění, střevní záněty, jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba. Stomii lékaři zavádějí při inkontinenci stolice, po úrazech a kvůli překážkám v močových cestách.

Stomie se liší podle druhu vyvedeného orgánu
  • Kolostomie:  vývod tlustého střeva [nejčastější]
  • Ileostomie: vývod tenkého střeva
  • Urostomie: vývod močových cest
  • Kombinované a jiné stomie

Stomičtí dobrovolníci spolupracují se zdravotníky

Ve svém stomickém dobrovolnictví komunikuje Filip ponejvíce se samotnými pacienty brzy po zavedení vývodu. V kontaktu je i se stomickou sestrou z chirurgického oddělení Kateřinou Knotkovou. Právě ta mu dává vědět ve chvíli, kdy u nového stomického pacienta vycítí nutnost podpory.

Největším přínosem je, že osobní zkušenosti z běžného života předává novému stomikovi někdo, kdo stomii sám má. Jeho ochota setkat se i v domácím prostředí. Nebo třeba zajít s novým stomikem na kafe je k nezaplacení. Pokud nový stomik vidí jiného stomika, který dokáže vést plnohodnotný život, získává pocit, že v tom není sám a jeho pohled na vzniklou situaci najednou je optimističtější, “ popisuje zkušenosti sestra Knotková.

Idiopatický střevní zánět není důvod k nepočetí potomka

Rozdíl mezi stomickým dobrovolníkem a stomickou sestrou je podle ní docela zásadní. Stomická sestra pacienta ošetřuje, vysvětluje mu, jak o stomii pečovat a vybírá vhodné stomické pomůcky. Funguje pro něj i jako důvěrníce v nové životní situací. Se samotným vývodem ale osobní zkušenosti nemá. Proto v této části zdravotní a vlastně i sociální péče nastupuje právě stomický dobrovolník, jehož proškoluje zmiňovaná organizace České ILCO.

„Je to chvíle, kdy se dva cizí lidé poměrně rychle začínají bavit o intimních věcech. Přeci jen je stomie a vlastně i celé to naše lidské pozadí se vším co k tomu patří soukromou záležitostí a je to tabu, o kterém se normálně nebavíme,“ říká dobrovolník Filip.

Za významný ve své práci považuje především samotný první kontakt s pacientem, který vzhledem k nemocničnímu prostředí, bývá i dost emočně vypjatý.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here