Opilci loni na silnicích usmrtili 46 osob

0
158
osob
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na českých silnicích loni došlo k více než 4 750 dopravním nehodám s viníkem pod vlivem alkoholu. To je meziroční nárůst o 302 nehod. O život při nich přišlo 46 osob, to je o pět víc než o rok dříve.

Na českých silnicích v roce 2022 šetřili policisté celkem 98 460 dopravních nehod. Zemřelo při nich 454 lidí a 1 734 z nich vyvázlo s těžkými zraněními a přes 22 400 osob s lehkými zraněními. Data přináší statistika nehodovosti na pozemních komunikacích Policie ČR.

„Každý den Policie ČR šetřila v průměru 269,75 nehody, bylo usmrceno 1,24 osoby, 66,26 osob bylo zraněno. Co se týče odhadu hmotné škody, na každý den připadá v průměru škoda 20 663 095,07 Kč,“ shrnuje rok 2022 ve své publikaci Policie ČR.

V Česku se stále řídí pod vlivem alkoholu

Při loňských dopravních nehodách zemřelo v meziročním srovnání o šestnáct osob méně a obecně došlo k mírnému poklesu počtu celkových nehod o 872. Tím ale dobré zprávy končí. Naopak proti předchozímu roku přibylo o 6,8 procenta [110] účastníků nehod, kteří vyvázli s těžkými zraněními. Přibylo i lehce zraněných, to o 9,1 procenta [1 871]. A tak jako každý rok vzrostla i škoda na majetku. Loni o 12,3 procenta na 823,8 milionu korun.

„Celková hmotná škoda odhadnutá policisty na místě dopravní nehody dosáhla 7 542 milionů Kč,“ uvádí Policie ČR.

Meziročně loni vzrostl i počet dopravních nehod, ke kterým došlo po konzumaci alkoholu, to o 302 nehod na celkových 4 754. Zemřelo při nich 46 lidí. To je o pět více než v předchozím roce 2021.

Obětí dopravních nehod u nás po pandemii opět přibývá

Zdrogovaného viníka policisté zachytili u 277 dopravních nehod, při kterých přišlo o život pět osob. V celkem sedmdesáti případech u řidiče – viníka zjistili policisté přítomnost alkoholu a drog zároveň, při takových nehodách zemřelo sedm osob.

Nejvíce lidí umírá kvůli nedodržení rychlosti

Byť se loni na počtu dopravních nehod nejvýrazněji podílel nesprávný způsob jízdy [68,7 % nehod] a při těchto nehodách přišlo o život 167 osob, tak nejtragičtější příčinou dopravních nehod podle policejních statistik byla nepřiměřená rychlost. Ta se sice na počtu dopravních nehod podílí 15,4 procenty, o život při ní ale přišlo 180 osob.

Agresivními a bezohlednými řidiči nedodržujících nejvýše povolenou rychlost jsou si čeští motoristé dobře vědomi. A právě z nich mají na silnicích největší obavy. Ukázal to nedávný průzkum České asociace pojišťoven [ČAP]. Podle jeho výsledků se na českých silnicích necítí bezpečně 54 procent řidičů.

„Strach řidičů pramení z chování ostatních motoristů, především bezohledné a agresivní jízdy. Chyby ale hledají u jiných, u sebe je nevidí. Přitom připouští, že dopravní předpisy porušují,“ říká k výsledkům výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek.

Cyklisté v Česku jezdí často opilí, za což i draze platí

Podle dopravních specialistů u nás v roce 2022 Češi spáchali přes 466 tisíc dopravních přestupků. Mezi ty nejčastější patří nedodržování rychlosti, a to jak v obci, tak mimo obec. 

„Za loňský rok jsme evidovali celkem 149 401 těchto deliktů z celkového počtu 466 200 zjištěných přestupků službou dopravní policie. Nutno dodat, že násobně častější je rychlá jízda v obci,“ říká ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Jeho slova potvrzují sami řidiči, pro které je překračování rychlosti nejčastějším porušením pravidel. Přes polovina z nich přitom považuje přestupek za nebezpečný. Ještě závažnější zjištění je v případě nedodržování bezpečné vzdálenosti. Přesto, že ji za nebezpečnou považuje 92 procent respondentů, 51 procent ji ale nedodržuje.

„Jako problematické se ukazuje i používání telefonu za jízdy, zejména u mladých řidičů do 24 let. Tato skupina pak podle průzkumu vykazuje i vyšší tendenci k překračování rychlosti,“ varuje Jiří Zlý.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here