Vědci skenovali mozek po požití DMT

3
2921
DMT
Silně psychotropní nápoj peruánských šamanů ayahuasca se připravuje z kořenů rostlin, jako jsou durman, peyotl a obří liána. / Foto: Pixabay.com

Díky skenům mozku vědci získali nové poznatky o silně psychotropní látce dimethyltryptamin [DMT], kterou obsahuje známý psychotropní nápoj peruánských šamanů ayahuasca. Skeny potvrdily silné účinky DMT na lidský mozek.

Psychotropní nápoj ayahuasca peruánských šamanů je tak silný, že lidé, kteří jej pozřou, mluví nejen o silných halucinacích. Popisují i zážitky blízkých smrti, kontakty s bytostmi z vyšších dimenzí a cesty alternativními realitami, které mění život. Prožitky po užití drogy líčí ve svých knihách Carlos Castaneda, jenž se narodil v Peru a zemřel v USA.

Jsou to právě jeho knihy, které obsahují mnoho popisů paranormálních a magických zážitků. Soustředí se na psychologické techniky, toltécké magické rituály, experimenty s psychotropními rostlinami, jako jsou durman, peyotl a některé druhy lián. Tyto i jiné rostliny, respektive jejich kořeny se používají při přípravě nápoje ayahuasca. O knihy Carlose Castanedy je u veřejnosti velký zájem. Prodalo se přes osm milionů výtisků, knihy vyšly v sedmnácti jazycích včetně češtiny.

Předpokládá se, že schopnost učinit mozkovou aktivitu plynulejší a pružnější je základem pro hluboký psychedelický zážitek. A podle výsledků slibných klinických průzkumů také nadějí na léčbu deprese.

Co zjistili vědci o DMT

Američtí vědci odhalili, že látka DMT, kterou obsahuje nápoj ayahusca, silně ovlivňuje činnost mozku. To zejména v jeho oblastech, které u lidí hrají klíčovou roli v plánování, jazyce, paměti, komplexním rozhodování a představivosti. Kvůli droze se stávají jmenované oblasti extrémně propojenými, což je činí plynulejšími a pružnějšími.

„V dávce, kterou používáme, je to neuvěřitelně silné,“ uvedl neurolog a psychiatr Robin Carhart-Harris z Kalifornské univerzity v San Franciscu.

Výzkum příčin schizofrenie zásadně nepokročil  

„Lidé popisují, že opouštějí tento svět a pronikají do jiného, který je neuvěřitelně pohlcující a bohatě složitý, někdy obývaný jinými bytostmi, o nichž mají pocit, že by nad nimi mohli mít zvláštní moc, jako bohové,“ popisuje lékař.

Podle něj DMT rozbíjí základní mozkové sítě a způsobuje, že se od sebe méně odlišují. Vědci ve výzkumu potvrdili, že látka zásadním způsobem mění činnost mozku. Potlačuje jeho inhibiční, omezující funkce. Což v praxi vede k tomu, že se mozková aktivita stává neuspořádanější, a tudíž mnohem propojenější.

DMT zkoumají i vědci v Británii

Studie účinků látky DMT amerických vědců nepatří k prvním ani jediným. Chris Timmermann, vedoucí skupiny zkoumající DMT na Imperial College London, nedávno do výzkumu zapojil dvacítku zdravých dobrovolníků. Někteří z nich při oddělených návštěvách laboratoře dostali 20miligramovou injekci DMT a někteří placebo látku. Všechny účastníky lékaři prověřili, aby se ujistili o jejich dobré fyzické a duševní kondici.

Činnost mozku po požití psychotropní látky vědci měřili pomocí elektroencefalografie [EEG] a funkční magnetické rezonance [fMRI]. Mozkovou aktivitu sledovali před injekcí, pod vlivem psychotropní látky či placeba i poté. Dobrovolníci jim po celou dobu podávali aktuální informace o tom, jak intenzivní zážitek pociťují.

Mozek je nejsložitější věc ne-li ve vesmíru, tak na Zemi

Záznamy ukázaly, jak se normální hierarchické uspořádání mozku rozpadá, elektrická aktivita se stává anarchickou a propojení mezi oblastmi prudce stoupá. Zejména mezi těmi, které zvládají funkce „vyšší úrovně“ jako je představivost, která se u lidí vyvinula naposledy.

„Čím intenzivnější zážitek byl, tím víc byly propojené,“ řekl Timmerman.

Ayahuasca není pro lidstvo nic nového

Lidé vyhledávají změněné stavy vyvolané psychotropními látkami obsaženými v nápoji ayahuasca nejméně jeden tisíc let. V roce 2019 byl při archeologických vykopávkách v jedné bolivijské jeskyni objeven kožený váček vyrobený ze tří liščích čumáků. Analýza vnitřku váčku odhalila stopy DMT, kokainu, pravděpodobně z listů koky a dalších psychoaktivních látek. Váček datovaný roky 900 až 1 170 byl zabalen do svazku s malými špachtličkami z lamí kosti, dřevěnými šňupacími tabletami a pestrobarevnou čelenkou.

Vědci z NUDZ testují halucinogenní psilocybin

Nápoj ayahuasca se obvykle připravuje povařením kořenů z obří liány Banisteriopsis caapi s listy keře Psychotria viridis. Jeho název pochází z kečuánštiny, kterou v Andách mluví mnoho původních obyvatel, přičemž aya znamená duše a wasca liána. Překlady výrazu se pak liší od duchovně záhadného „liána duše“ až po poněkud méně lákavé „provaz smrti“.

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Na začátku článku máte zásadní faktickou chybu: Durman ani Peyotl DMT NEOBSAHUJÍ. psychoaktivní látka u durmanu je Skopolamin a u Peyotlu Meskalin.

    • Dobrý den,
      v článku se píše, že nápoj ayahuasca se připravuje ze zmiňovaných rostlin, nikoli o tom, kterou konkrétní psychoaktivní látku daná rostlina obsahuje, zdraví ZdraveZpravy.cz

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here