Pacienty s poruchou štítné žlázy nově ošetří i praktici

0
16520
poruchou_stitne_zlazy
Hypotyreóza, snížená činnost štítné žlázy, je nejčastější poruchou štítné žlázy. / Foto: Dr. Max

Část pacientů s poruchou funkce štítné žlázy přejde do péče praktických lékařů. Půjde o přesně vymezenou skupinu pacientů s nekomplikovaným průběhem nemoci a nastavenou léčbou. Endokrinologům se tím uvolní kapacity pro vážnější nálezy.

S dlouhými objednávacími lhůtami v důsledku omezených kapacit se stejně jako jiné lékařské odbornosti potýkají i endokrinologové. Tedy lékaři zabývající se diagnostikou a léčbou žláz s vnitřní sekrecí, typicky štítné žlázy. Pacienti na vyšetření u endokrinologa dnes běžně čekají půl roku i déle. Na situaci zareagovalo vedení České endokrinologické společnosti a Společnosti všeobecného lékařství [SVL] vzájemnou spoluprací. Respektive výpomocí tak, že část endokrinologických pacientů si do péče přeberou praktičtí lékaři. Podle společně vypracovaného doporučeného postupu by se praktiční lékaři starali o nekomplikované pacienty se sníženou funkcí štítné žlázy a s nastavenou farmakologickou léčbou.

„Tuto část péče o nekomplikované pacienty se sníženou funkcí už mohou převzít praktičtí lékaři, a uvolnit nám tak ruce pro komplikované pacienty. Tak to už léta funguje u praktických lékařů v západní Evropě či v USA,“ říká předseda České endokrinologické společnosti prof. Michal Kršek.

Praktici by podle jeho slov kromě nekomplikovaných forem hormonálních poruch mohli pečovat také o pacienty s drobnými náhodně zachycenými uzlíky a cystami. Více než 95 procent z nich má totiž podle profesora nezhoubný charakter. Nálezy tak nezpůsobují žádnou hormonální poruchu, dodává.

„Tito pacienti jsou v dnešní době často odesíláni na endokrinologii, což vede k zahlcování specialistů. Řada závažných případů přitom nesnese dlouhý odklad. Proto potřebujeme kapacitu endokrinologických pracovišť uvolnit,“ vysvětluje kroky spolupráce doc. Jan Jiskra z III. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze.

Pacienti s poruchou štítné žlázy v ordinaci praktika

Odhaduje, že do ordinací praktických lékařů by se postupně přesunulo pět až deset procent endokrinologických pacientů. Péče o tyto pacienty ale musí mít jasná pravidla, ale i zdůrazňují obě společnosti. I proto daly letos v dubnu dohromady doporučený postup, který už má v ordinaci k ruce každý praktický lékař.

„Snažili jsme se vytvořit srozumitelný a přehledný návod, jenž bude pro praktiky v ordinacích užitečným pomocníkem. Vycházeli jsme z postupů vydaných v roce 2015, které jsme zjednodušili,“ říká k doporučení praktická lékařka Dana Moravčíková, členka výboru SVL.

Poruchy funkce štítné žlázy postihují více ženy než muže

V dokumentu se podle ní lékaři dozvědí, který typ onemocnění štítné žlázy mohou léčit ve své ordinaci. Co přesně v takové situaci dělat a kdy pacienta odeslat k endokrinologovi. Jak říká profesor Krška, i pro samotné pacienty je důležité, aby se dostali do péče specialisty včas. A stejně tak většina pacientů ocení, pokud nebudou za endokrinologem dojíždět zbytečně daleko a postará se o ně jejich praktický lékař.

„Praktičtí lékaři samozřejmě nadále budou v pravidelném kontaktu s námi, specialisty,“ upozorňuje prof. Kršek.

Aktuálně se podle něj ještě dojednává zahrnutí vyšetření funkce štítné žlázy do preventivních prohlídek, které lidem zdravotní pojišťovny obecně hradí co dva roky. Poruchy štítné žlázy se totiž týkají větší části populace. Lékaři hovoří o prevalenci s mírnými laboratorními odchylkami v rozmezí 15 až dvacet procent. Ve vyšším riziku rozvoje onemocnění jsou ženy starší 50 let. Nyní se se štítnou žlázou v Česku léčí přes 620 tisíc pacientů.

Dodejme, že na spolupráci endokrinologů a praktických lékařů se zaměřuje i letošní 15. ročník osvětové kampaně Týden štítné žlázy s podtitulem „Spolupráce endokrinologa a všeobecného praktického lékaře“. Letošní kampaň připadá na 25. až 31. května.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here