Vědci objevili gen, který chrání před nákazou ptačí chřipky

0
208
ptaci_chripky
Foto: Pixabay.com

Vědci z Glasgowské univerzity objevili gen BTN3A3, který blokuje reprodukci viru ptačí chřipky v lidské buňce. Tím brání jeho rozšíření. Podle vědců může jít o průlomový objev. Gen totiž chrání člověka před nákazou ptačí chřipky.  

Ptačí chřipku roznášejí volně žijící ptáci, kteří virus přenáší i na domácí drůbež, a dokonce i savce. Bez rizika nákazy nejsou ani lidé. Ptačí chřipka už si loni vyžádala několik lidských životů. To přesto, že její přenos ze zvířete na člověka je docela vzácný. Odborníci ale řadí virus ptačí chřipky mezi možné kandidáty, kteří vyvolají příští pandemie. Ptačí chřipka není žádná novinka, už v roce 2013 v Číně usmrtila přes šest set lidí.

Bruselský list Politico aktuálně informuje o možná až převratném objevu vědců z Glasgowské univerzity. Ti již svůj objev genu BTN3A3 prezentovali ve vědecky uznávaném časopisu Nature.

V něm uvádějí, že sice ještě neznají všechny díly skládačky. Objev genu ale dává lidstvu naději, že ptačí chřipku zvládne. A šíření viru společnost nijak významně neohrozí.

„Objev pomáhá chorobu monitorovat a vyhodnocuje riziko pandemie ptačí chřipky,“ uvádí ředitel Centra pro výzkum virů na Glasgowské univerzitě a vedoucí studie Massimo Palmarini.

Co [ne]dělá gen BTN3A3

Palmarini doplňuje, že význam genu BTN3A3 výzkumníci identifikovali ve studii, v níž na ptačí chřipku otestovali účinky stovek různých genů. Zjistili, že ve chvíli, kdy potlačili BTN3A3, virus ptačí chřipky se v lidské buňce rozmnožoval docela bez zábran.

„Díky tomu jsme schopni podrobně zvážit riziko viru vyskytujícího se u drůbeže a potom směrovat opatření tam, kde jsou nejvíce zapotřebí,“ vysvětluje vědec.

Také ale upozornil, že lidstvo vyhráno ještě nemá. I virus ptačí chřipky v čase mutuje. Což mu umožňuje překonávat ochranu, kterou poskytuje gen BTN3A3. Například při jeho posledním výskytu na španělské farmě chovající norky se zjistilo, že mutace viru gen BTN3A3 úspěšně obešla.

Virus ptačí chřipky zničí v mase teplota 70 ºC

Zdravotnické autority už se přesto výsledky výzkumu zabývají. Nedávná zpráva Úřadu pro evropskou bezpečnost potravin [European Food Center Authority, EFCA] a Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí [European Center for Disease Prevention and Control, ECDC] cituje neautorizovanou verzi materiálu o objevených mutacích viru ptačí chřipky.

„Tyto studie jsou důležité, protože vysvětlují, které mutace viru pravděpodobněji překročí druhové hranice a nakazí lidi. Takové informace jsou významné pro odhadnutí rizika,“ uvedl mluvčí ECDC Alexander Niculae v odpovědi na dotaz o významu objevu genu BTN3A3.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here