V USA umírá stále více dětí po zásahu palnou zbraní

0
231
v_USA
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na zranění způsobená palnými zbraněmi v roce 2021 v USA zemřelo 4 752 dětí a osob mladších 20 let. Počet těchto usmrcení dosáhl nového rekordu. Riziko úmrtí dítěte po zasažení palnou zbraní v USA předčilo riziko úmrtí po autonehodě.

Počet usmrcených dětí a osob do věku 20 let pistolemi nebo puškami ve Spojených státech uvádí nová studie zveřejněná Americkou pediatrickou akademií [AAP]. Počet usmrcení pistolemi nebo puškami mezi nejmladšími Američany podle autorů výzkumu dosáhl v roce 2021 nového rekordu. Data za loňský rok nemají výzkumníci ještě k dispozici.

„Tohle je bezpochyby jedna z hlavních krizí veřejného zdraví v této zemi,” citovala televize NBC News dětského chirurga Chethana Sathyu ze zdravotnické sítě Northwell Health.

Právě Sathyu vedl práci výzkumníků na zmiňované analýze o úmrtí dětí a mladých v USA na následky zasažení palné zbraně.

„Nejpravděpodobnější důvod, kvůli němuž vaše dítě v této zemi umře, je palná zbraň. To je nepřijatelné,” řekl k závěrům studie lékař.

Palné zbraně se v roce 2020 staly nejčastější příčinou úmrtí amerických dětí, když na druhé místo odsunuly dopravní nehody. V uvedeném roce úřady evidovaly 4 368 takovýchto úmrtí. Následující rok však podle nové studie založené na datech Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [CDC] přinesl ještě horší výsledek. Aktuálnějšími daty než pro rok 2021 Středisko zatím nedisponuje.

65 % zastřelených dětí v USA připadá na úmyslná zabití

Bezmála 65 procent případů z roku 2021 podle autorů tvořila úmyslná zabití, dalších 30 procent sebevraždy. Přes 80 procent mrtvých připadá na osoby ve věku 15 až 19 let. Po zásahu palnou zbraní ve sledovaném roce podle studie umíralo ve Spojených státech více mladých pocházejících z chudých sociálních poměrů, uvádí AAP.

USA mají problém. Mládež trpí smutkem

Závěry studie ukazují i na další trend. A sice, že na následky střelby významně častěji umírají děti a mladé lidi tmavé pleti. Na ně připadá až polovina všech případů.

Americká ústava ale garantuje právo vlastnit palnou zbraň. Ve Spojených státech jsou pistole a další podobné palné zbraně ve srovnání s evropskými zeměmi snadno dostupné. Průzkumy z posledních let ukazují, že zbraně drží v USA téměř polovina domácností. Americká ústava podle rozhodnutí nejvyššího soudu z roku 2008 totiž garantuje právo jednotlivců palné zbraně vlastnit.

„Můj názor je, že je to obrovský problém. I proto jsme se rozhodli s manželem přestěhovat do České republiky. Nechci, aby mi děti zastřelil nějaký magor ve škole,” uvedla pro ZdraveZpravy.cz česká matka, která dlouhé roky žila se svým americkým manželem v USA.

Problém je, že kvůli špatnému zajištění palných zbraní i v běžných amerických domácnostech se k nim často dostanou i malé děti a dospívající. Ty je pak ať už úmyslně, či neúmyslně použijí proti sobě nebo svému okolí. Například minulý měsíc úřady v Kalifornii veřejnost informovaly, že tříleté dítě na jihu státu zastřelilo v domácnosti drženou zbraní svoji mladší sestru. A další. Ve státě Michigan v červnu zemřelo na následky zranění dvouleté dítě, které se dostalo k nezabezpečené palné zbrani.

„A minulý týden bylo na Floridě zastřeleno šestileté dítě devítiletým,” uvádí NBC News.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here