USA mají problém. Mládež trpí smutkem

2
3873
smutkem
Foto: Pixabay.com

Zhruba tři z pěti dospívajících dívek v USA se v roce 2021 trápily trvalým smutkem. Bylo jich dvakrát víc než chlapci. Deprese, smutek a beznaděj americké teenagery sužují nejvíce za posledních deset let.

Výsledky pravidelného průzkumu amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] mezi dospívající mládeží napříč Spojenými státy rovněž vykázaly větší míru násilí, depresí a sebevražedných myšlenek mezi lesbickými dívkami, mladými homosexuály a bisexuály. Více než jeden z pěti dotázaných studentů přiznal, že v předchozím roce uvažoval o sebevraždě. Na ještě vážnější problém ukazují výsledky dotazování u dívek. Podle nich jedna ze tří dívek ve sledovaném roce 2021 vážně uvažovala o sebevraždě.

Tématu se blíže věnuje v článku Teen Girls Report Record Levels of Sadness, C.D.C. Finds americký list The New York Times. A ten uvádí, že míra smutku u dospívající mládeže v USA byla v roce 2021 nejvyšší za posledních deset let. Což odborníci vysvětlují i dlouhou izolací a stresem v době pandemie covidu.

„Myslím, že není pochyb o tom, co nám tento výzkum říká. Mladí lidé nám chtějí říct, že se ocitají v krizi,“ říká doktorka Kathleen Ethierová, vedoucí programu CDC pro dorost a školní zdravotní péči.

Americká mládež trpí smutkem

Průzkum Young Risk Behaviour zahrnul na podzim roku 2021 sedmnáct tisíc mladých lidí ze středních škol napříč celými Spojenými státy. Podobný průzkum CDC provádí pravidelně každé dva roky. Z porovnání výsledků je podle odborníků ze CDC zřejmé, že se duševní zdraví amerických teenagerů trvale zhoršuje už od roku 2011.

„Mentální problémy tu byly už před pandemií, ale nebyly tak nápadné jako nyní,“ uvedla ředitelka zdravotní výchovy a vzdělávání na pediatrické klinice Weill Cornell Medicine v New Yorku Cori Greenová.

I ve své praxi se setkává se stále vyšším počtem mladých pacientů s pozitivním testem na depresi.

„Pandemie vedla ke společenské izolaci, což je pro vznik deprese rizikový faktor,“ uvedla.

NYT: Psychiatrická pohotovost není pro nemocné děti řešení

Upozorňuje, že deprese se netýká výhradně mladých dívek. Jelikož se její příznaky někdy projevují u hochů a dívek rozdílně, nemusela ji studie u chlapců vždy odhalit. Zatímco dívky trpící depresí mívají často trvalý pocit smutku nebo beznaděje, na což se i výzkum ptal, tak chlapci s depresí podle ní jednají častěji iracionálně nebo agresivně.

Výsledky měření psychického rozpoložení americké mládeže z roku 2021 ukázaly i na některé změny k lepšímu. Ve srovnání s předchozími roky se snížilo například užívání nelegálních drog a ubylo i šikany ve školách. Teenageři podle analýzy provozují méně sexu a mají méně sexuálních partnerů než v předchozích letech.

Sexuální násilí zažívá více dívek než chlapců

Zhruba 57 procent dívek a 69 procent mladistvých gayů, leseb nebo bisexuálů se přiznalo ke každodennímu pocitu smutku po dobu čtrnácti dnů. Přičemž čtrnáct procent dívek, ve srovnání s předchozími 12 procenty v roce 2011, uvedlo že bylo někdy během svého života přinuceno k sexu. V případě gayů, leseb a bisexuálů činí tento podíl 20 procent.

„Pokud se podíváme na zkušenosti s násilím, pak zjistíme, že dívky jím trpí mnohem více než chlapci,“ upozorňuje doktorka Ethierová.

To je důvod, proč by se měl podle ní sledovat a analyzovat nejenom nárůst případů násilí, ale i jejich příčina.

„Musíme mluvit o tom, co se děje s nedospělými chlapci, co by je později mohlo přivést k páchání sexuálního násilí,“ dodává.

Výše trestů za znásilnění jsou v Česku skandální

Vědci rovněž sledovali data podle rasy a etnické příslušnosti. Zjistili, že černí a hispánští studenti kvůli obavám z násilí chodí více za školu. Avšak bílí studenti se častěji setkávají se sexuálním násilím.

Nárůst případů pocitu smutku a beznaděje se podle průzkumu CDC v uplynulých deseti letech projevil napříč všemi rasovými skupinami. Ačkoliv studenti tmavé pleti vykazují méně negativních emocí než ostatní skupiny, tak ale častěji přiznávají sebevražedné úmysly než studenti bílé pleti a asijští nebo hispánští.

Sociální sítě mladé duši neprospívají

Průzkum z roku 2021 se studentů sice dotazoval i na jejich sexuální orientaci, nikoliv však na genderovou identitu. Údaje o ohrožení transgenderových studentů tak nejsou k dispozici.

Doktor Victor Fornari z dětské a dorostové psychiatrické kliniky uvedl, že pokles pocitu spokojenosti teenagerů je přímo úměrný rostoucímu vlastnictví chytrých telefonů. Ačkoliv je vliv této technologie na mentální zdraví adolescentů zatím neprobádaný, není pochyb o tom, že souvislost mezi využíváním sociálních médií a vysokým nárůstem sebevražedného chování a projevem depresí, existuje.

„Děti jsou nyní zranitelnější kvůli kybernetické šikaně a kritickým poznámkám. Jako například ‚nenávidím tě,‘ ‚nikdo tě nemá rád‘,“uvedl Fornari s tím, že jde o něco podobného, jako je přímá zásah šípem do srdce.

Sociální sítě a digitální hry likvidují českou mládež

Tímto druhem kyberšikany trpí více dívky než chlapci, uvádí se ve studii CDC. Podle průzkumu se týká jedné z pěti dívek. To je dvakrát více než v případě chlapců.

Doktor Fornari říká, že počet dospívajících, kteří přicházejí kvůli myšlenkám na sebevraždu na pohotovost, kde pracuje, se v posledních desetiletích dramaticky zvýšil. V roce 1982 to bylo 250 případů. V roce 2010 tři tisíce a v roce 2022 již osm tisíc.

„Na takové počty nemáme dostatek terapeutů,“ podotkl lékař.

Klid ve škole snižuje riziko problémového chování

Zpráva ale také uvádí, že počet dospívajících, kteří potřebovali kvůli sebevražedným pokusům lékařskou péči, je poměrně stabilní. Od roku 2011 se zvýšil o dvě až tři procenta.

„Mnoho lidí myslí na to, že si vezmou život. Ale většina z nich to nikdy neudělá,“ uvedl Jill Harkavy-Friedman z American Foundation for Suicide Prevention.

„Nechceme tím lidi strašit. Chceme, aby si o tom popovídali a poznali východisko,“ říká.

Ve Francii sílí sexismus, hlavně mezi mladými

Zpráva CDC dále uvádí, že mentální zdraví dospívající mládeže upevňují dobré vztahy se školou, kterou navštěvují.

„Mladí lidé, kteří se cítí být spojeni se školou, se těší lepšímu duševnímu zdraví a pravděpodobněji se nedopustí násilí. Pravděpodobněji nebudou brát drogy a nebudou myslet na sebevraždu,“ uvedla lékařka Ethierová.

„A tak je vztah ke škole velmi silným preventivním nástrojem,“ dodává závěrem.

Michal Achremenko

2 KOMENTÁŘE

  1. Ten, kdo to podělal, ten na tom vydělal. Tak ať jim koupí štěstí! Takovej blbec jako já, jak by jim mohl pomoct?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here