Pěší turistika je v ČR nejoblíbenější sport. Ale nejen ona. Následuje za ní cyklistika či plavání. A dále: Muži sportují častěji než ženy. Alespoň jednou měsíčně sportuje 72 % mužů oproti 67 % žen. Vyplývá to z průzkumu společnosti NMS Research pro společnost MultiSport Benefit mezi tisícovkou Čechů.

Sportu v Česku nejvíce holdují mladí lidé. Ti mladší 25 let sportují v 92 % nejméně jednou měsíčně. Ve věkové kategorii 25-44 se sportovně vyžívá 75 % respondentů. Od 55 let věku už ale sportuje sotva polovina dotázaných. Hlavním důvodem je nedostatek času a pevné vůle nebo horší zdravotní kondice.

Co Čechům brání ve sportování?
  • Nedostatek odhodlání a pevné vůle [45 %]
  • Nedostatek volného času [23 %]
  • Zdravotní stav [15 %]
  • Nedostatek financí [6 %]

Proč lidé sportují

Důvodů, které vedou lidi k pravidelnému pohybu je několik. Každý pátý respondent uvedl, že se pravidelně hýbe, aby se cítil dobře. 16 % respondentů pak řeklo, že jim sport pomáhá udržovat jejich psychickou pohodu a zbavovat se stresu. O něco méně lidí sportuje především pro zábavu. Desetina Čechů z důvodů redukce hmotnosti a získání svalové hmoty.

„Podíl těch, kdo sportují sami a těch, kdo se hýbají ve společnosti druhých, je vyrovnaný. A když sportujeme s ostatními, tak dvě třetiny raději s přáteli, jen pětina s partnerkou či partnerem. Z průzkumu dále vyplývá, že pokud člověk sám sportuje, sportuje více i jeho rodina a blízcí,“ říká managing partner ve společnosti MultiSport Benefit Marián Škripecký.

Nejvyšší podíl sportujících je mezi lidmi, kteří se věnují duševní práci a vysokoškoláky. Alarmující podle něj ale je, že pouze 13 % dotazovaných považuje svůj styl života za zdravý. S přibývajícím věkem postupně klesá i počet pravidelně sportujících lidí.  Na vině je podle odpovědí dotazovaných především nedostatek času, pevné vůle, chuti a často i zhoršující se zdravotní stav.

The Best  je pěší chůze

Nejoblíbenějším sportem Čechů je pěší turistika. Pěší turistika je sport číslo jedna pro necelou polovinu dotázaných z nich. To chválí i lékaři. Pěší turistika, tedy chůze, pozitivně ovlivňuje fyzickou i psychickou kondici člověka a zároveň prokazatelně zkvalitňuje a prodlužuje život chodců.

„Šest tisíc kroků za celý den je minimum, které má prokazatelně pozitivní vliv na naše srdce a cévy. […] Kdo nepoužívá krokoměr, tak prevence nemocí srdce začíná na 40 minutách souvislé chůze denně. Hubnutí začíná na 60 minutách. A každá půlhodina navíc efekt zdvojnásobí,“ říká v rozhovoru pro Zdravezpravy.cz přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN a 1. LF UK v Praze Aleš Linhart.

Pravidelnou chůzí se nejen hubne, snižuje nadváha, ale i odbourává deprese a stres. Chůze je i výbornou prevencí mnoha onemocnění. Souvislou chůzí se snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu, zpevňují se kosti a přispívá ke správnému držení těla, k lepšímu a kvalitnějšímu spánku a obecně snižuje rizika vzniku některých onkologických onemocnění. Pravidelnou chůzí dosáhne člověk i lepší nálady a zlepší si tak významně kvalitu svého života.

Cyklistika i fotbal

Druhým nejoblíbenějším sportem je mezi Čechy cyklistika. Tu upřednostňuje 40 % respondentů. Na třetím místě oblíbenosti sportů skončilo plavání. Tomu se věnuje pravidelně 36 % dotazovaných. Pozadu nezůstal ale ani běh, ten jako oblíbený uvedlo 24 % respondentů. Dalšími aktivitami mezi Čechy jsou in-line bruslení [14 %], zimní sporty, jóga a pilates [11 %].

Z kolektivních sportů mají Češi nejraději fotbal. Co se sportovišť týče, lidé ve volném čase nejvíce navštěvují bazény a koupaliště. V uplynulých 12 měsících si bylo v bazéně zaplavat 62 % respondentů. Pozadu nezůstávají ani klasické tělocvičny a sportovní haly, které navštívilo 37 % sportovců. Do fitness center chodí pravidelně cvičit zhruba 22 % dotazovaných. Někteří lidé se ke sportu dokonce ubírají z toho důvodu, aby zvýšili svoji výkonnost a překonali své limity.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here