V prosinci se bude v Izraeli dražit dopis známého lékaře-neurologa, psychologa a zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda. A to dopis Sigmunda Freuda z exilu v Británii jeho pacientce a přítelkyni Margaretě Stonboroughové-Wittgensteinové. Z hlediska psychiatrie, ale i alternativních investic se jedná o naprostý unikát.

Sigmund Freud dopis napsal ve svých 83 letech, tedy krátce před svou smrtí. Dopis koupil izraelský sběratel na aukci v Evropě a nyní ho nabízí k prodeji. Aukce se má konat třetího prosince a vyvolávací cena bude v přepočtu 137 000 korun.

Dopis Sigmunda Freuda

Dopis Sigmunda Freuda je datován 21. červnem 1938, což znamená, že byl napsán několik týdnů po Freudově útěku před nacisty do Británie. Autor Freudova životopisu Joel Whitebook řekl, že list ukazuje jemnější a méně známou stránku otce psychoanalýzy.

Dopis Sigmunda Freuda ALidé Freuda popisují jako intelektuála. Ale byl velmi citlivý ke svému okolí a také ke kráse,” vysvětluje Joel Whitebook.

Podle agentury AP dopis poskytuje možnost nahlédnout na citovou stránku věhlasného lékaře. Freud vyjadřuje v psaní sympatie ženě, která se vyrovnávala s manželovou sebevraždou. Freud, který byl v té době už nemocný a měl před sebou poslední rok života, se jí v dopise ptá, jak se cítí a v jakém je stavu.

Kdo byla ta žena

Margareta Stonboroughová-Wittgensteinová byla dcerou ocelářského magnáta Karla Wittgensteina, který patřil k nejbohatším mužům v Rakousku. Její bratr Ludwig byl uznávaný filozof. Původně židovská rodina přijala křesťanství.

„Přesto zůstala součástí prominentního židovstva v německy mluvícím světě,” říká Joel Whitebook.

Dodává, že přijetí křesťanství bylo úlitbou nacistickému režimu. Ovšem důležitou.

„Konverze i bohatství Margaretě Stonboroughové-Wittgensteinové poskytlo určitou ochranu před nacisty,” upřesňuje.

Popularita Freuda před nacisty neuchránila

Pokud se Margareta Stonboroughová-Wittgensteinová dokázala ochránit před nacisty, Sigmund Freud to nedokázal. Ochranu mu nezaručovalo ani to, že byl již tehdy veřejně známý. A ani jeho rodině. Například jeho dceru Annu zatklo gestapo. Nakonec se ale jemu i jeho rodině podařilo v roce 1938 odjet do Británie. Tam byl Freud mnohem populárnější než v Rakousku. A ve staré dobré Anglii byl i velice dobře přijat.

„Britové s ním jednali jako s rockovou hvězdou,” říká Joel Whitebook.

Dodává, že sám Freud by současnou dražbu svého dopisu jistě ocenil, protože sám byl vášnivým sběratelem. A to ochranných amuletů. Jeden z nich ostatně dostal před svým odjezdem přímo od Margarety Stonboroughové-Wittgensteinové.

„Ten amulet se osvědčil. Cesta byla snadná, přijetí v Anglii lichotivě příjemné, počasí je překvapivě pěkné a dům, který vybral můj syn architekt, je pohodlný,” píše Sigmund Freud v dopise.

Kdo byl Sigmund Freud?

Sigmund Freud byl známý neurolog a psychoanalytik. Narodil se 6. května 1856 v dnešním Příboře [Freiberg] u Nového Jičína na Moravě. Jeho otec byl židovský obchodník pocházející z Haliče. Freudova rodina se kvůli hospodářské krizi přestěhovala do Vídně, kde začal Freud navštěvovat první školy a získávat vzdělání. Freud zemřel 23. září 1939 v Londýně, kam se odebral v závěru svého života kvůli pronásledování nacisty.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here