Polští lékaři si stěžují, že o vánočních svátcích prudce roste množství seniorů v nemocnicích. V Polsku se seniorů takto “zbavují” příbuzní, aby se o ně nemuseli starat, a aby jim “nekazili sváteční náladu”, uvedla nezávislá televize TVN 24.

Takových případů je podle stanice rok od roku více. V nemocnici ve slezském městě Piekary v předvečer svátků vzrostl počet pacientů na oddělení seniorů na dvojnásobek.

 „Rodiny prosí, abychom je přijali. Že musí někam odjet, že mají nějaké problémy v domě a že nevědí, co si počít s nemocným otcem či matkou,” řekla TVN šéfka tamní geriatrie Joanna Przybylská-Justová.

Lékaři tvrdí, že je to už pohroma. Senioři to špatně snášejí. A způsoby, které rodiny uplatňují kvůli jejich hospitalizaci, bývají podle stanice šokující. Podle severu Natemat.pl není výjimečné, když rodina před svátky prostě zanechá seniora v čekárně a odjede.

V Polsku rodiny tlačí na lékaře

„Stává se, že rodiny vyvíjejí nátlak na lékaře, aby daného pacienta přijal do nemocnice. Nejenže vymýšlejí různé záminky, ale bohužel kolegové hlásí i situace, kdy příbuzní schválně nepodávají seniorům nápoje a léky,” uvedl Lukasz Jankowski, který ve Varšavě stojí v čele lékařské komory.

Počet “svátečních” pacientů ve vyšším věku ve špitálech běžně stoupá o pětinu. Většinou stařenka či stařeček tvrdí, že se špatně skutečně cítí – a lékaři tak nezbývá, než je přijmout. A důkladné vyšetření pak zabere několik dnů.

„Stává se, že rodina nebere telefony, nepřijede v dohodnutém termínu, kdy si má pacienta vyzvednout,” uvedla doktorka Monika Zduńczyková z psychiatrické léčebny ve městě Choroszcz na severovýchodě země.

Nápor podle zkušeností lékařů z předchozích let pomine až po Novém roce.

„Vědomí, že jej doma nechtějí, vyvolává u pacienta prudké a často i velmi prudké zhoršení zdravotního stavu,” upozornil doktor Artur Krzywkowski.

Na svátky spolu

Lékařská komora proto spustila kampaň “Na svátky spolu”, apelující o špetku empatie u příbuzných seniorů. Akce ale současně volá po změnách v systému, aby usnadnil péči o seniory. I to je totiž v Polsku součástí problému.

„Pečovatelé seniorů a postižených pracují ve skutečnosti 24 hodin denně, ve dne v noci. Zasloužili by si oddych a podporu od státních institucí, ale té se jim nedostává,” tvrdí předseda varšavské lékařské komory Jankowski.

Takovou podporu – alespoň na pár hodin denně – by mohly představovat denní stacionáře, které se ale všude nevyskytují. Jejich počet podle médií zdaleka neodpovídá potřebám.

„Určitě je část lidí, u kterých je odkládání seniorů do nemocnic projevem spotřebitelských postojů. Ale přinejmenším zčásti jde i o výraz bezradnosti a úplného vyčerpání sil,” míní psycholog Tomasz Ochinowski.

Připomněl, že podle průzkumu poznaňské univerzity polovina lidí, kteří pečují o své blízké, v důsledku obrovské zátěže umírá dříve než lidé, o které se starají.

–ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here