Odměny zdravotníkům za péči o pacienty v době covidové krize neodpovídají podle zástupců odborů doporučením Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Měly by být odstupňované podle rizikovosti práce od 100 do 1 500 korun za hodinu práce, ale v některých regionech jsou vypláceny i v řádu nižších desítek korun.

MZ ČR již před několika týdny vyplacení mimořádných odměn pro zdravotníky doporučilo. A to ve výši 1 500 korun za hodinu za práci v odběrovém stanu a ostatním pečujícím o pacienty s nemocí covid-19 mezi 100 až 500 korun za hodinu podle rizikovosti jejich práce. Podle Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR] však v doporučené výši odměny vyplatily jen čtyři z dvanácti státních nemocnic.

„V průměru nemocnice vyplácely asi 250 korun za hodinu,” uvedla předsedkyně OSZSP ČR Dagmar Žitníková.

Upozornila na to, že některá média dokonce informovala o dopise lékařů z FN Brno, kteří dostali mimořádnou odměnu ve výši 80 korun za hodinu. V regionech je podle Dagmary Žitníkové situace ještě horší. V některých zařízeních byly odměny zdravotníkům i do 30 korun za hodinu.

Odměny zdravotníkům: 45 tisíc, 30 tisíc a 20 tisíc korun

Podle vyjádření OSZSP ČR náleží odměna za práci v období pandemie covid-19 všem zdravotníkům. Nikoliv pouze těm, kteří se o pacienty nakažené koronavirem starali přímo na odděleních. Výše odměny by přitom měla být odstupňována podle míry rizika ohrožení v pracovním prostředí.

„Na začátku pandemie chyběly ve všech nemocnicích osobní ochranné pomůcky.  Lidé ohrožovali svoje rodiny. Někteří s nimi omezovali kontakt. Poslali děti k příbuzným, nevídali své rodiče. Setkávali se s pacienty, o kterých nevěděli, jestli jsou nakažení,” tvrdí předsedkyně OSZSP ČR Dagmar Žitníková.

Ochrana zdravotníků je nedostatečná, tvrdí odbory

Zdravotnické odbory považují za odpovídající odměny 45 000 korun pro pracovníky přímo na odděleních pečující o nakažené pacienty, 30 000 korun pro všechny ostatní zdravotníky v nemocnicích a 20 000 korun pro ostatní zaměstnance nemocnic. Potřeba by podle nich bylo zhruba osm miliard korun, vyplacené by měly být formou přímé dotace.

Situaci řeší kompenzační vyhláška, která zatím není

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] má dostatek peněz na odměny v nemocnicích zajistit připravovaná kompenzační úhradová vyhláška. Tou ministerstvo nařídí platby zdravotním pojišťovnám, zohlední i výpadek péče, která nebyla v době epidemie provedena. Půjde celkem o 30,5 miliardy korun, přičemž na odměny zdravotníků by mělo jít asi pět miliard.

Produkční cíl kompenzační vyhlášky není zatím daný

Ministr na síti Twitter ve středu uvedl, že lékaři, sestry a sanitáři u lůžek intenzivní péče pacientů s nemocí covid-19 dostanou 500 korun za hodinu, měsíčně až 45 tisíc korun k platu navíc. U běžných lůžek půjde o 200 korun za hodinu, což odpovídá zhruba 18 tisícům korun za měsíc navíc. Všeobecné sestry v zařízeních sociálních služeb s potvrzenou nákazou covid-19 dostanou podle ministra 40 tisíc korun měsíčně, v zařízeních bez nákazy 10 tisíc korun měsíčně.

I sociální služby čekají na podobu kompenzační vyhlášky

Čeká se schodek ve výši 60 miliard korun

Předsedkyně Dagmar Žitníková v souvislosti s odměnami za dobu epidemie koronaviru zmínila také nutnost stálého navyšování platů ve zdravotnictví. Podle ní je do budoucna potřeba jednání o platech znovu otevřít.

„Pro rok 2021 je pro nás minimální navýšení o deset procent, ideálně o 15 procent,” řekla.

Podle předběžných odhadů by se měl systém veřejného zdravotního pojištění dostat na konci roku do schodku zhruba 60 miliard korun. Od července se zvyšují platby za státní pojištěnce o 500 korun měsíčně, do konce roku půjde o 19,5 miliardy korun. Zdravotní pojišťovny uvedly, že zapojí do letošních úhrad i rezervy ušetřené z posledních let. Jednání jednotlivých segmentů o úhradách pro příští rok zatím stále pokračují.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here