ČPZP přispívá na letní tábory. Dá 1 500 Kč na dítě

0
374
letni_tabory
Foto: Pixabay.com

Vyšší příspěvek na letní tábory mohou letos získat rodiče dětí od České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP]. Další novinka u pojišťovny je příspěvek na paruku pro onkologické pacienty a na PCR test na covid-19. ČPZP navíc prodloužila dobu pro předkládání dokladů ze tří na šest měsíců.

Příspěvek na letní tábory mohou klienti ČPZP z jejího fondu prevence čerpat od 1.7. letošního roku až ve výši 1 500 korun na dítě, doposud šlo o částku ve výši 1 tisíc korun. O příspěvek mohou rodiče dětí žádat na pobytové i příměstské letní tábory.

„Navýšením příspěvku u letních táborů chceme ještě více zatraktivnit nabídku programů pro děti. Vzhledem k omezeným možnostem zahraniční dovolené je naší snahou podpořit pohyb dětí v tuzemsku,“ vysvětluje tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Letní tábory pro děti letos budou. Dokonce bez roušek

Podle ní prozatím zůstává nejoblíbenějším příspěvkem čerpaným z programu prevence příspěvek na očkování a na pravidelný pohyb. Na očkování letos ČPZP v rámci preventivních programů přispěla k polovině měsíce června částkou téměř 28 milionů korun, zatímco na program Pravidelný pohyb se za stejné období vyčerpalo dvanáct milionů korun.

„Pořadím oblíbených programů v nejbližší době ale určitě zamíchá příspěvek na letní tábory, kde i díky zvýšené částce očekáváme velký zájem o čerpání,“ říká.

Nejen letní tábory, ale i příspěvek na paruky

Dalším významným benefitem pojišťovny je příspěvek na paruky pro onkologicky nemocné pacienty, a to až do výše dvou tisíc korun. Důvod pro zavedení nového příspěvku z fondu prevence je dle Elenky Mazurové to, že loni byla zrušena částečná úhrada na paruky z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Třetí změnou, jejíž zavedení ovlivnila epidemie covid-19, je poskytnutí příspěvku ve výši 600 korun na PCR test na onemocnění covid-19 pro samoplátce. Ti dnes za jeden PCR test zaplatí maximálně 1 674 korun. Ministerstvo zdravotnictví ČR totiž s platností od 15. května zastropovalo cenu tohoto testu. Nutno ale dodat, že další peníze samoplátce zaplatí za provedení odběru, tedy stěru z nosohltanu, odkud se odebírá biologický materiál pro laboratorní rozbor.

„V průběhu koronavirové krize jsme nechtěli populisticky rozdávat příspěvky na dezinfekci nebo na roušky, které stejně nebyly k dostání. Proto tento příspěvek nabízíme až nyní. Tedy v době, kdy podle nás má smysl přispět na PCR test, o který si z různých důvodů požádá samoplátce,“ vysvětluje důvody pro zavedení příspěvku Elenka Mazurová.

ČPZP prodloužila termín pro doložení dokladů

Během pandemie a nouzového stavu uzavřely zdravotní pojišťovny své pobočky. A to se projevilo především na poklesu čerpání příspěvků z preventivních programů. ČPZP proto prodloužila dobu na předložení dokladů ze standardních tří měsíců na šest měsíců.

„Při vyřizování žádostí o příspěvky jsme klienty odkazovali na možnost zaslat požadavek poštou, vyřídit příspěvek jednoduše přes mobilní aplikaci, nebo jsme je požádali o trpělivost s tím, že si o příspěvek mohou požádat po opětovném otevření poboček,“ říká Elenka Mazurová s tím, že nikdo z jejich pojištěnců o příspěvek nepřišel.

Možnost registrace do E-přepážky

Možnost proplácení preventivních programů prostřednictvím mobilní aplikace Zdraví v mobilu nabídla ČPZP klientům letos v lednu. A zájem o aplikaci narůstá. Například v únoru pojišťovna evidovala 559 žádostí o proplacení preventivních programů, za květen už jich bylo 1 588. V mobilní aplikaci je už funkční zásadní novinka a tou je možnost registrace do E-přepážky pro pojištěnce ČPZP. Ti se nyní na portál pro snadnou elektronickou komunikaci se svou zdravotní pojišťovnou mohou zaregistrovat jednoduše online.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here