První smlouva na mimořádné dodávky lůžek od českých výrobců Linet a Proma Reha je podepsaná. První lůžka se začnou zavážet již dnes. Nejpozději dnes mají získat českou registraci pro nouzové použit i plicní ventilátory CoroVent, o které si nemocnice žádají od minulého týdne.

V tomto týdnu jednali dva největší čeští výrobci zdravotnických lůžek společnosti Linet a Proma Reha se zástupci vlády o co nejrychlejším dodání až dvou tisíců lůžek. Firma Linet měla první smlouvu s vládou uzavřít už v pondělí 19. 10., a to na dodání 1 618 kusů lůžek. Z nich první dvě stovky dnes doveze přímo do záložní polní nemocnice v pražských Letňanech. Podle ředitele Linetu Tomáše Koláře poptávala vláda v minulém týdnu až čtyři tisíce lůžek.

„Zareagovali jsme okamžitě. Připravili jsme plán výroby a nabídku. Byla to pro nás jasná priorita,“ uvedl.

Dodal, že Linet je česká firma a Česku tak chce se zajištěním lůžek pro nadcházející vytížené týdny pomoci.

První smlouva na dodávky 1 618 lůžek

Předmětem plnění v pondělní smlouvě je dodávka celkem 1 618 zdravotnických lůžek, z čehož 1 198 standardních a 420 pro intenzivní péči. Dodávky firma zajistí postupně v několika následujících týdnech.

„V prvním týdnu dodáme celkem 668 lůžek, z nichž 500 půjde přímo do vznikající polní nemocnice v pražských Letňanech,“ říká ředitel.

Zbývající z nich poputují do skladů Správy státních hmotných rezerv [SSHR]. Dalších 950 lůžek je naplánováno rozdistribuovat zhruba během čtyř týdnů. Plánovaný nákup dvou tisíců lůžek stát vyjde na 107 milionů korun bez DPH. Jejich výrobci se zároveň zavázali, že po krizi všechna nasazená lůžka zkontrolují a vydezinfikují. Kromě nově zajištěných lůžek má SSHR ve svých skladech dlouhodobě 2 500 lůžek, z toho tisícovka je zmodernizovaná. Ty mají zatím sloužit jako železná zásoba a nasadí se ve chvíli, kdy případně dojdou kapacity na zavřených odděleních nemocnic.

Česko staví polní nemocnici a nakupuje nová lůžka

Personální obsazení polní nemocnice

Provizorní nemocnice v Letňanech, na jejichž sestavení v těchto dnech pracuje Armáda ČR, má být dokončena do konce tohoto týdne. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly [za ANO] v ní hospitalizují covidové pacienty s lehčím průběhem nemoci. Avšak stále půjde o pacienty, jejichž zdravotní stav již vyžaduje zdravotnický dohled. Velením nemocnice je dle armádního webu pověřen podplukovník Tomáš Dědák z Agentury Vojenského zdravotnictví.

Do provozu bude zapojeno 149 vojáků z povolání, zejména půjde o příslušníky 6. zdravotnického praporu,” uvedl.

Případný provoz zařízení bude v koordinaci s Nemocnicí Na Bulovce [NNB], která bude poskytovatelem zdravotní péče a bude zodpovídat za umístění pacientů. Tomáš Dědák upřesnil, že ze 149 vojáků z povolání bude 109 odborných zdravotníků. 25 bude pracovat ve velení a štábu a 15 vojáků je z jednotky logistické podpory. V případě nasazení bude tato jednotka podporována i dalšími součástmi resortu obrany. Do plného počtu 200 lidí by ji doplnili zdravotníci z ostatních součástí armády.

CoroVent dostanou povolení k nouzovému použití

Ke zvládnutí nadcházejícího náporu na zdravotní systém přispěje i schválení registrace plicních ventilátorů CoroVent v Česku, ač pouze pro nouzové použití. Přístroje, které byly vyvinuty v Česku, přitom již mají registraci v USA.

„Je nutné zdůraznit, že ventilátory jsou pro emergentní použití. Že to nejsou ventilátory standardní, co jsou na odděleních, a v tomto slova smyslu by měly být používány,” uvedl na svém twitteru Prymula.

Jde o ventilátory vyvinuté firmou MICo ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým [ČVUT], jejichž vývoj podpořila veřejná sbírka v době jarní epidemie koronaviru. Při té se vybralo přes dvanáct milionů korun a vyrobilo se za ně celkem 182 plicních ventilátorů, o které si od minulého týdne žádají tuzemské nemocnice. Do firmy MICo nedávno vstoupila jihokorejská firma KHIND, která se stala jejím spoluvlastníkem.

České nemocnice získaly darem 50 plicních ventilátorů

V Česku je podle posledních dat v nemocnicích na 1 898 plicních ventilátorů a kvůli epidemii covidu-19 se denně sleduje jejich volná kapacita. Zhruba v polovině října klesla pod 50 procent, aktuálně je obsazeno více než 52 procent dostupných ventilátorů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here