NKÚ: Stát loni při nákupu ochranných pomůcek selhal

0
494
ochrannych_pomucek
Foto: MZ ČR

Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ] uzavřel kontrolu nákupu ochranných zdravotnických pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu z loňského roku. Dle zprávy NKÚ stát podcenil přípravu na pandemii. Nákupy ochranných pomůcek provázel chaos, výrazné cenové rozdíly za zboží i problémy s kvalitou a dopravou.

Od 1. ledna do 31. srpna 2020 Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] a Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] zaplatily za osobní ochranné prostředky [OOP] a zdravotnické prostředky [ZP] 8,5 miliardy korun. V této sumě jsou i náklady na jejich dopravu a související služby ve výši cca jedné miliardy korun. Kontrola podle vyjádření NKÚ dále ukázala, že MZ ČR podcenilo přípravu na pandemii nových infekčních onemocnění. Například Pandemický plán ČR aktualizovalo naposledy v roce 2011, tedy devět let před vypuknutím pandemie covidu.

„Nákupy ochranných pomůcek provázel chaos. Ten byl dán i tím, že na MZ ČR a MV ČR existovaly na sobě nezávislé nákupní týmy, ty nespolupracovaly. Vše pak vyústilo ve smluvní podmínky nevýhodné pro stát, výrazné rozdíly v cenách srovnatelných OOP, nedostatky v kvalitě a problémy s dopravou ze zahraničí,“ uvedl NKÚ v kontrolní zprávě.

Miloslav Kala: Nákup pomůcek prověříme do listopadu

Šéf úřadu Miloslav Kala vyjádřil přesvědčení, že informace NKÚ budou skutečně využity. Dle jeho slov napomůžou k tomu, aby nás v budoucnu podobné události nezaskočily, abychom byli připraveni rychle, smysluplně a zároveň hospodárně reagovat.

Kontroloři za rizikové označili i to, že nákupčí uzavírali smlouvy s dodavateli, které prokazatelně neprověřili. Všechny chyby podle nich vyústily ve velký cenový rozptyl, nedostatky v kvalitě u OOP i ve sjednání smluvních podmínek nevýhodných pro stát.

Nákup ochranných pomůcek provázel chaos

NKÚ ministerstvu zdravotnictví ve své zprávě konkrétně vytklo, že od roku 2011 ani jednou neaktualizovalo Pandemický plán ČR. Stav pohotovostních zásob OOP a ZP, které měla ve svých skladech Správa státních hmotných rezerv [SSHR], se tak nezměnil od roku 2011 až do výskytu onemocnění covid-19. Na konci roku 2019 bylo ve SHR k dispozici deset tisíc respirátorů. Fakultní nemocnice měly ve svých zásobách necelých 5,5 tisíce respirátorů FFP3. To jim podle NKÚ stačilo jen pro 20 procent odborného personálu, a to na dobu v řádu několika hodin.

„Ministerstvo zdravotnictví reagovalo na nedostatek OOP a ZP ve zdravotnických zařízeních se zpožděním a jejich nákup nezahájilo v době, kdy ještě byly dostupné na trhu. Ministerstvu se tak nepodařilo krátce před vyhlášením nouzového stavu nakoupit v otevřeném zadávacím řízení dostatek těchto prostředků,“ uvádí NKÚ.

Ceny respirátorů určuje jejich technická norma. A trh

Podle NKÚ se situace nezlepšila ani poté, kdy Vláda České republiky [po vyhlášení nouzového stavu 12. března 2020, pozn. red.] pověřila MZ ČR a MV ČR přímými nákupy OOP a ZP s využitím výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek. I tehdy se jednotkové ceny obdobného nakoupeného zboží významně lišily.

„V mnoha případech akceptovaly resorty ve smlouvách ceny, které se lišily v řádu stovek korun za kus. Například u MV ČR se cena respirátorů FFP3 pohybovala od 60 korun do 422 Kč za kus. U MZ ČR cena respirátorů FFP2 opakovaně převýšila jednotkové ceny respirátorů FFP3 a cena respirátorů FFP2 dosáhla až na 777 Kč za kus,“ tvrdí NKÚ.

Nejvýznamnější cenové výkyvy u jednotlivých typů OOP a ZP zjistili kontroloři jak na začátku nouzového stavu, tak v odstupu několika týdnů, kdy už bylo zboží dostupnější.

Co říká premiér Andrej Babiš a ministr Jan Hamáček

Premiér Andrej Babiš [ANO] se k dnešní zprávě NKÚ na tiskové konferenci vyjádřil takto: „Ano… Nejvyšší kontrolní úřad dnes objevil Ameriku, když tvrdí, že stát loni podcenil přípravu na pandemii. Dneska je situace ale úplně jiná,“ řekl s tím, že loni na začátku pandemie na ni nemohl být připraven nikdo.

Ke zprávě se vyjádřil i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD]: „Na trhu s OOP panovala specifická a velmi napjatá situace. V jednu chvíli nakupoval v Číně celý svět. Nefungovaly standardní mechanismy, docházelo k přeplácení zakázek mezi jednotlivými odběrateli. Některým státům se dokonce nepodařilo OOP z Číny přivézt vůbec.”

„Organizace našich nákupů nebyla chaotická a plná nedostatků v dokumentaci. Všechny naše postupy efektivně a hospodárně pomohly zamezit šíření pandemie,” dodal.

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že pokud by se jeho ministerstvo řídilo striktně formalistickými postupy doporučovanými NKÚ, nebylo by s největší pravděpodobností schopné vyřešit v tak krátkém čase kritický nedostatek OOP na začátku pandemie se všemi důsledky pro zdraví a životy občanů ČR, zejména zdravotníků.

Co říká bývalý náměstek Filip Vrubel či ministr Vojtěch

V rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz se k loňským nákupům ochranných zdravotnických prostředků před několika týdny vyjádřil i někdejší náměstek MZ ČR Filip Vrubel, který se na nákupu zdravotnického materiálu tehdy aktivně podílel.

„Musíme si uvědomit, v jakém prostředí jsme pracovali. Po celém světě se ze dne na den zvýšila poptávka po ochranných prostředcích o tisíce procent a ty pomůcky zkrátka nebyly k dispozici. Státy se přetahovaly o kamiony, některé dokonce čekaly na přistávací ploše na letadla a kupovaly materiál ještě na runwayi za hotovost. Byla to absolutní džungle,“ řekl.

Teď je ministerstvo zdravotnictví ministerstvem covidu

Zjištění NKÚ dnes okomentoval i kontrolou dotčený exministr zdravotnictví, aktuálně poslanec, předseda představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, a zřejmě i budoucí český velvyslanec ve Finsku Adam Vojtěch [za ANO].

„Byť nezpochybňuji nález NKÚ, ale NKÚ ve své zprávě vůbec nezohledňuje, že ta situace byla mimořádná, bezprecedentní. A my jsme se snažili získat zdravotnické prostředky pro naše zdravotníky, abychom je ochránili. Ta situace byla nesmírně komplikovaná. A ministerstvo vnitra pak přišlo se svým řešením dovozů z Číny. To určitě bylo na místě, ale na druhou stranu my jsme velmi záhy již začali nakupovat zdravotnické prostředky od českých výrobců. Není to tak, že bychom to nezvládali, ale byli jsme v mimořádné situaci,“ uvedl v České televizi.

„A to všechno bez jakékoli zkušenosti. […] Navíc ty ceny se měnily i během jednoho dne třeba i o stovky procent, ceny byly velice volatilní. […] Primárně měly zajistit ochranné pomůcky také nemocnice, ale ty to neudělaly,“ dodal s tím, že nemá za to, že ve své funkci jako ministr zdravotnictví loni při nákupu ochranných zdravotnických pomůcek selhal.

„V té situaci, v níž jsme byli, jsme postupovali naprosto dobře,” upřesnil.

Problém jsou i náklady za dopravu ochranných pomůcek

NKÚ také upozornil, že MZ ČR a MV ČR zaplatily za leteckou a železniční dopravu OOP a ZP z Číny a s ní související služby celkem 987 milionů korun. Zboží přepravily i pro soukromé subjekty, náklady na tuto přepravu činily 81 milionů korun.

MV ČR ukončilo letecký most pro dovoz pomůcek z Číny

„Je možné, že tyto náklady nebudou státu zpětně uhrazeny, protože podmínky platby za dopravu nebyly předem ošetřeny ve smlouvě se soukromými subjekty, kterým zboží patřilo,“ uvedl Nejvyšší kontrolní úřad.

Poslední respirátory a roušky z Číny dorazí vlakem

Kontroloři zjistili dále mnoho nedostatků v distribuci, v evidenci a výdeji nakoupeného zboží. Distribuční modely OOP a ZP pro případ pandemie zpočátku neexistovaly. Kontrola ukázala významné rozdíly mezi jednotlivými kraji v distribuci OOP a ZP v přepočtu na obyvatele. Distribuci koncovým příjemcům v krajích a obcích však nemohl NKÚ s ohledem na zákonem stanovenou působnost prověřit.

13,3 mil. respirátorů neprošlo testy kvality

Kontroloři se soustředili také na kvalitu pořízeného zboží. Konkrétně respirátorů, které nechaly MZ ČR a MV ČR na základě doporučení Evropské komise [EK] prověřit. Pro oba resorty ji testovala veřejná výzkumná instituce. Kontrola kvality se týkala dodávek respirátorů, které neměly certifikaci uznávanou EU.

MV ČR se u tuzemských dodavatelů často spoléhalo na to, že dodají OOP s platnou certifikací pro trh EU. Proto OOP z většiny těchto objednávek na kvalitu testovány nebyly. Při dodání OOP pro ministerstvo vnitra však ve většině případů certifikát předložený nebyl.

„NKÚ prověřil část protokolů o zkoušce testovaných OOP. A to z objednávek 28,3 milionu kusů v hodnotě přibližně 1,8 miliardy korun. Kontroloři zjistili, že 13,3 milionu vzorků respirátorů testům napoprvé nevyhovělo,“ uvedl NKÚ.

Český trh s respirátory i testy na covid nemá pravidla

V některých případech se zboží z jednotlivých dodávek neshodovalo s testovaným vzorkem a u některých dodávek nebylo zboží testováno vůbec. Existuje tak riziko, že pracovníci zdravotních a sociálních služeb dostali OOP, které nevyhověly testům kvality.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here