V USA si lidé objednávají testy na covid online a zdarma

0
705
koronavirus
Foto: Pixabay.com

Američané si objednávají testy na koronavirus online přímo domů a zdarma. Tamní vláda k tomu spustila speciální stránky, jejichž návštěvnost je rekordní. Testovací centra v USA jsou totiž kvůli omikronu přetížená. 

Oficiálně měla americká vláda internetové stránky, na kterých si mohou Američané přímo domů objednat až čtyři samotestovací sady na koronavirus, spustit ve středu 19. ledna. Administrativa prezidenta Joea Bidena stránky ale zprovoznila v tichosti o den dříve. Upozornil na to list The Guardian.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová prohlásila, že šlo o zkoušku provozu a stránka funguje zatím jen s omezenou kapacitou. Podle zmiňovaného listu se v jistých okamžicích snažilo o přístup na stránku najednou až 750 000 lidí. Návštěvnost covidové stránky tak byla chvíli větší než návštěvnost všech ostatních vládních stránek dohromady.

Samotesty na koronavirus v USA rozváží americká pošta

Na vládou provozované webové stránce COVIDtests.gov americké domácnosti vyplní formulář tamní pošty a tím požádají o zaslání čtyř testů na koronavirus. Za službu ani testy nic nezaplatí.

Spuštění webové aplikace se neobešlo bez komplikací. Někteří uživatelé si na sociálních sítích stěžovali, že se jim nepodařilo testy objednat. Například kvůli tomu, že bydlí v činžovním domě na stejné adrese s vícero rodinami. Program takové případy totiž vyhodnocuje jako bydliště jedné rodiny.

„Bydlím v činžáku, takže svádím se sousedy docela tvrdý boj o to, kdo ty testy zadarmo dostane,“ napsal jeden z diskutujicích na twitteru. Podle zástupců americké pošty jde o ojediněle se objevující chyby.

Varianta omikron již promořuje USA i evropské státy

 

Novou kampaní na podporu testování vedení Bilého domu reaguje na kritiku, že dostatečně neřeší rychlé šíření omikronu v zemi. Odběrová místa jsou podle kritiků přetížená a lidé tam tráví i hodiny čekáním ve frontách. Prezident Biden tak již v minulém měsíci oznámil, že jeho vláda v nově zavedeném programu doručování testů do domácností nakoupí až 500 milionů testovacích sad. Minulý týden ve čtvrtek počet navýšil na jednu miliardu.

USA mají 800 tisíc nákaz denně, 2 tisíce lidí za den umírá

Ve Spojených státech se přibližně po měsíci zastavil prudký nárůst počtu zjištěných koronavirových infekcí. Ukazují to databáze listu The New York Times [NYT] a Univerzity Johnse Hopkinse [JHU]. Aktuálně se v zemi potvrdí zhruba 800 tisíc nákaz za den.

Podle NYT vlna epidemie polevuje na severovýchodě země. Tam se omikron rozšířil dříve než v ostatních oblastech země. Jde například o státy New Jersey a New York a také v hlavním městě Washingtonu. Na celém severovýchodě podle NYT minulý týden incidence klesla ze 300 nových případů na 100 000 obyvatel na 248.

Šéf federálního úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy v nedělním televizním rozhovoru uvedl “dobré zprávy” v podobě vývoje infekcí na severovýchodě. Současně ale varoval, že celé USA ještě nejsou za vrcholem epidemické vlny.

„Výzva spočívá v tom, že celá země nepostupuje stejným tempem,“ řekl ve vysílání CNN s upozorněním, že příštích několik týdnů bude velmi náročných.

Pětidenní karanténa a izolace v USA má více důvodů

I přes mírný pokles nákaz na severovýchodě země, zůstávají počty nově nakažených extrémně vysoké napříč celým americkým územím. Nemocnice v několika státech zvládají příliv pacientů jen díky mimořádným opatřením a mobilizace národních gard.

Počet lůžek obsazených pacienty s koronavirem je nyní v USA na rekordní úrovni, těsně nad 155 000. Z toho skoro 26 000 lidí leží na jednotkách intenzivní péče. Počet úmrtí spojených s covidem-19 od začátku pandemie dosáhl téměř 850 000. V současné době v zemi na covid-19 umírá kolem 2 000 osob, uvedl NYT.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here