EU prozatím neuvolní Africe patenty vakcín proti covidu

0
389
Africe
Foto: WHO, Regional Office for Africa

Zástupci Africké unie a Evropské unie minulý měsíc jednali o další obchodní spolupráci. Jedním z hlavních bodů jednání bylo uvolnění Africe technologie na výrobu vakcín proti covidu-19. K dohodě ale nedošlo.

V druhé polovině letošního února se v Bruselu uskutečnilo už šesté setkání zástupců Evropské a Africké unie. Setkání všech unijních lídrů a 40 hlav afrických států a vlád plus dalších činitelů pozorovatelé označovali jako znovunavázání vztahů EU v Africe. To proto, že setkání se kvůli pandemii covidu o 16 měsíců odložilo. Pozorovatelé při této příležitosti upozorňovali na snahu Bruselu vymanit Afriku z čínského vlivu. A to prostřednictvím iniciativy Global Gateway.

„Evropská unie chce být pro Afriku dobrým obchodním partnerem. To je zásadní zpráva ze setkání,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Unie vytáhla proti Číně. Otázka je, zda ale nevytáhla pozdě

Jednání i přesto dominovalo téma Ruska a Ukrajiny. A pak ještě stálý tlak Africké unie dostat se k technologii na výrobu vakcín proti covidu-19. Právě ty chtějí africké země vyrábět ve své vlastní režii, aby nemusely spoléhat na jejich zásilky.

EU Africe neposkytne patenty na vakcíny proti covidu

Evropští činitelé požadavek na uvolnění patentu na výrobu vakcíny proti covidu-19 očekávali. Jejich stanovisko v této věci bylo nicméně jednoznačně odmítavé. Proti se staví Evropská komise a ostře se proti návrhu vyhraňují hlavně zástupci Německa. Ostatně právě z Německa pochází společnost BioNTech, která ve spolupráci s americkou společnosti Pfizer vyvinula nejprodávanější vakcínu proti covidu-19 zvanou Comirnaty.

Podle pozorovatelů se jednání mezi EU a Africkou unií nikterak neposunula. Africká unie tento požadavek vznesla již v září roku 2020. V závěrečném komuniké ze setkání tak i po 18 měsících jednání stojí: „O aspektech spojených s intelektuálním vlastnictvím bude EU s Africkou unií dále jednat.“

„Vlády, které myslí vážně potřebu, aby měl celý svět přístup k vakcínám, by měly zajistit schválení dohody Trips,“ uvedl prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa s odkazem na návrh smlouvy Trade-Related Aspects of Intelectual Property Rights.

Globální ochrana veřejného zdraví selhala, vědí v Africe

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová reagovala, že otázka uvolnění patentu na vakcínu EU s Africkou unií vyřeší ještě letos, ale o něco později. Odkázala přitom na plán otázku projednat s šéfem Světové obchodní organizace [WTO] Ngozi Okonjo Iwealou v Bruselu.

„Máme stejný cíl. Máme jen rozdílný způsob, jak tohoto cíle dosáhnout. Mezi těmito dvěma cestami však musí být most,“ vyjasnila.

„Vedli jsme velmi dobrou, intenzivní a konstruktivní diskuzi o možnosti zřeknout se TRIPS a povinného licencování,“ dodala.

Výsledek není, dialog ale dále běží

Někteří afričtí lídři slibům Evropské unie ohledně uvolnění patentů na vakcíny věří, jiní ne a mluví o zmařené příležitosti. Diplomaticky pak promluvil výkonný ředitel iniciativy One Edwin Ikhuoria.

„Uvolnění intelektuálního vlastnictví dokáže to, že Evropa posílí své dlouhodobé postavení strategickými zájmy Afriky,“ řekl.

Afrika potvrdila nákazu poliovirem. Šíří se z Pákistánu

Iniciativa One je celosvětové hnutí, které usiluje o ukončení extrémní chudoby a nemocí zejména v Africe do roku 2030. Iniciativu spoluzaložil zpěvák poprockové irské hudební skupiny U2 Bono. Její tým sídlí v hlavním městě Nigerie Abuja, dále i v Berlíně, Bruselu, Dakaru, Johannesburgu, Londýně, New Yorku, Ottawě, Paříži a Washingtonu DC.

„Nemyslím, že bychom mohli najednou vyřešit světovou nerovnováhu zdravotní péče, ale musíme se touto cestou vydat. A k tomu je zapotřebí posun v dialogu,“ okomentoval výsledky jednání zástupců EU a Africké unie Peter Sands z Globálního fondu pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

Doplňme, že proti uvolnění patentů u vakcín proti covidu jsou i zástupci Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Podle jejich názoru to počet vakcín proti covidu-19 nezvýší. To proto, že je africké země nedokáží bez pomoci vyrobit. Naopak proti jejich uvolnění nic nemá administrativa amerického prezidenta Joe Bidena.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here