Rusové za dva týdny utratili za léky to, co jindy za měsíc

0
1282
Rusove
Ilustrační foto: Pixabay.com

Rusové od počátku invaze na Ukrajinu ve velkém skupují léčiva, jako jsou antidepresiva, prášky na spaní a antikoncepce. Vyplývá to ze zveřejněných dat analytické společnosti DSM Group poskytnutých listu Vedomosti.

O ruském hladu po léčivech informovala agentura Reuters. Lidé v Rusku si podle ní dle zmíněných dat nakoupili za dva týdny tolik léků, kolik jindy koupí za jediný měsíc. Rusové mezi letošním 28. únorem a 13. březnem tak nakoupili 270,5 milionu kusů lékárenského zboží v hodnotě 98,6 miliardy rublů [cca 21,6 mld. Kč].

Obdobný objem léčiv se v Rusku ale prodá obvykle za celý měsíc. Například letos v lednu, kdy si Rusové v lékárnách pořídili 288 milionů položek v hodnotě 100 miliard rublů [cca 22 mld. Kč]. Data ukázala nárůst v poptávce po farmaceutickém zboží vyrobeném v zahraničí stejně jako po ruských produktech.

Rusové skupují antidepresiva, léky na spaní i inzulin

Nejstrmější nárůst v poptávce dle analýzy zaznamenala antidepresiva, léky na spaní, onkologická a srdeční onemocnění. Rusové ve větších objemech skupují dále i inzulin, hormony a antikoncepce.

„Beru denně léky na štítnou žlázou a mám strach… Nakoupila jsem si dopředu zásobu na pár měsíců, protože mám obavy, že je později v lékárnách nenajdu. Lidé se po nich všude shánějí,“ uvedla jedna z obyvatelek Moskvy Valentina.

Velkým firmám se víc vyplatí skončit v Rusku, než v něm zůstat

Zvýšenou poptávku ředitel DSM Group Sergej Šuljak nazval hysterií. I když je podle něj v Rusku skutečně dočasný nedostatek některých léků, situace se dle něj časem stabilizuje.

„Je za tím strach,“ uvedl Sergej Šuljak a dodal: „Lidé se nejdřív báli, že se všechno zdraží. A pak, že léky, které potřebují, nebudou nějaký čas k sehnání. To s nimi zamávalo. Stáli ve frontách u lékáren a všechno kupovali.“

Ruské společnosti jsou ale podle něj stále schopné léky vyrábět a mnoho zahraničních firem své výrobky do Ruska stále dodává. Byť jsou tyto produkty nyní prodávány za významně vyšší ceny. Potíž dle něj ale může nastat kvůli nedostatku některých léčivých látek, které jsou pro výrobu léků v Ruské federaci potřebné.

Někteří Rusové zůstávají v klidu, jiní jsou nervózní

Ačkoliv oficiální ruské průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Rusů souhlasí s rozhodnutím prezidenta Vladimira Putina vyslat desítky tisíc vojáků na Ukrajinu, příspěvky na sociálních sítích, rozhovory v médiích a některá data naznačují, že tvrdé sankce Západu obyvatele Ruska zneklidňují. Omezení kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu oznámilo mnoho zahraničních firem, které v Rusku pozastavily aktivity. Anebo se ze země stáhly úplně.

BBC: Veřejnost tlačí na americké firmy, aby se stáhly z Ruska

Prudce poklesl i kurz rublu vůči dolaru. Od 24. února, kdy Putin vyhlásil takzvanou speciální vojenskou operaci na Ukrajině, vzrostly ceny mnoha produktů každodenní potřeby. Mnohdy i několikanásobně.

„Může dojít k určitému [nedostatku], zejména pokud se léky dovážejí, ale myslím, že se to všechno vrátí, protože politika je politika, ekonomika je ekonomika,” řekl sebevědomě Moskvan Vladimir.

Je si jistý, že se vše vrátí do svých zaběhnutých kolejí. Všichni výrobci léků totiž dle něj potřebují generovat zisky, chlácholí sám sebe obyvatel ruské metropole.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here