Daniel Horák: Výše přirážky u léků na předpis je problém

0
1673
Daniel_Horak
Generální ředitel lékáren Dr.Max Daniel Horák / Foto: ČLH

Výše státem regulované společné přirážky pro lékárny a distributory u léků na předpis je nadále neudržitelná. Alespoň to v podcastu ZdraveZpravy.cz říká šéf lékáren Dr.Max Daniel Horák.

Česká lékárna holding [ČLH], která u nás provozuje síť lékáren Dr.Max, včera [12.4.] zveřejnila hospodářské výsledky svých lékáren za loňský rok. Podle šéfa ČLH Daniela Horáka rok 2021 – stejně jako ten předchozí – nebyl lehký. A lehký nebude ani letošek. Důvodů je více. Přičemž jedním z nich je rychle rostoucí inflace a zdražování vstupů v lékárenském byznysu. Což se dotýká zejména regulovaného trhu s léky na předpis. U nich totiž platí maximální možné ceny.

„To znamená, že my jako lékárny a distributoři jsme odměňováni v rámci cenového předpisu. Ten se ale nezměnil od roku 2013. Avšak některé složky, které nám vstupují do nákladů, rostly v minulých letech, a zejména teď enormně rostou,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz Daniel Horák.

„Ta oblast léků na předpis je specifická v tom, že vy v ní jako lékárny a distributoři léků vlastně nemáte prostor, jak se proti zdražování bránit,“ dodává.

Situaci přirovnává k trhu s potravinami, které zdražují. Tím si potravináři a obchodníci kompenzují zvýšené náklady. Což ale dle jeho slov nemohou udělat lékárny a distributoři léků. A to kvůli tomu, že cenu těchto léků stát reguluje právě prostřednictvím dané společné obchodní přirážky.

Regulace je správná, ale musí být udržitelná

Regulace cen léků na předpis je podle Daniela Horáka správná, pro pacienty i pro zdravotní pojišťovny. Avšak upozorňuje i na to, že ta její část, která je odměnou distributorům a lékárnám, se neměnila po dobu devíti let. A tedy nereflektuje zvýšené náklady, s nimiž se lékárenství potýká.

„A teď nejde jen o roky covidu nebo letošek, který je spojený s válkou na Ukrajině, ale o všechny roky od roku 2013,“ upřesňuje.

Upozorňuje, že lékárnám dlouhodobě rostou náklady na energie, nájmy, mzdy a vinou inflace a vyšších úroků ze strany centrální banky jim nyní zdražují třeba i provozní úvěry.

„Jsou tu výdaje na pohonné hmoty. A i ty enormně rostou. Máte-li třeba distribuci léků, tak vám rostou náklady na dopravu. Tu přitom zajišťujete na denní bázi,“ popisuje šéf lékáren Dr.Max.

Situace se dle něj dá řešit diskuzí se zdravotními pojišťovnami při dohodovacím řízení. Avšak zde se dle jeho slov může u lékáren pouze navýšit úhrada za signální výkon. Což věc neřeší, protože tato úhrada představuje jen malou část odměny pro lékárny.

„Takže zde nějaké navýšení určitě rostoucí náklady lékáren nevyřeší. A distributorů se toto pak vůbec netýká,“ vysvětluje s tím, že řešení spočívá pouze ve zvýšení společné obchodní přirážky distributorům a lékárnám.

„Tady plánujeme jednání s ministerstvem zdravotnictví, jak ten systém narovnat, aby byl dlouhodobě udržitelný,“ tvrdí s tím, že čísla jsou natolik jasná, že věří v úspěšná jednání.

Zaměstnávání Ukrajinců by mělo být jednodušší

V podcastu ZdraveZpravy.cz se Daniel Horák vyjadřuje i k příležitosti zaměstnávání zdravotnických profesionálů z řad uprchlíků z Ukrajiny v českých lékárnách. Podle něj je tuzemský systém zaměstnávání farmaceutů a vůbec zdravotníků z mimounijních zemí vůči nim dlouhodobě nepřátelský. A takřka nemožný se pak stal dle jeho slov zhruba před třemi roky. Tehdy lékárenský obor zažíval tvrdé útoky na zaměstnávání zdravotnických pracovníků právě z Ukrajiny, které přinesly jen další administrativní komplikace.

„Já doufám, že se to vlivem aktuální situace vrátí alespoň na tu úroveň před těmi třemi lety. A určitě by bylo dobré, kdyby ministerstvo zdravotnictví využilo té příležitosti a umožnilo plně využít zdravotnické profesionály z Ukrajiny v našem zdravotnictví,“ říká.

Přidává i vlastní zkušenost. Dr.Max aktuálně zaměstnává asi dvě desítky zdravotníků z Ukrajiny, kteří u náš žijí dlouhodobě. Podle něj rozhodně není důvod k obavám, že by nezvládali po odborné stránce svou práci. I když se v této věci dle něj často objevují i fake argumenty ve smyslu, že si zdravotnické diplomy pořídili někde za úplatu na dálnici.

„Pak je tu ještě jedna obrovská výhoda. Ukrajinci se velice rychle naučí česky. Oni se do roka naučí natolik dobře česky, že mohou do roka samostatně pracovat. Vyplývá to z příbuzností našich jazyků. A také z jejich velké vůle pracovat. Tedy my s nimi máme jenom dobré zkušenosti,“ říká.

V podcastu ZdraveZpravy.cz šéf lékáren Dr.Max navrhuje, jak by si představoval přijímání ukrajinských farmaceutů do českých lékáren. A v první řadě je dle něj třeba dobré vůle.

Z pomoci Ukrajině mám dobrý pocit, říká Daniel Horák

V souvislosti s pomocí Ukrajině chválí rychlost, s níž ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s výrobci léčiv, ale i lékárnami, jako je ostatně i Dr.Max, humanitární dodávky léků a zdravotních pomůcek na Ukrajinu vyexpedovalo.

„Já z toho mám velmi dobrý pocit. Musím pochválit lidi na ministerstvu, kteří to měli na starosti. Ujali se toho velmi dobře. A ten proces, který není vůbec jednoduchý, byl hlavně velmi rychlý. Což překvapí,“ říká.

Vyjadřuje se i k chystanému českému předsednictví Radě EU. Podle něj je z hlediska lékáren ještě brzy na stanovení nějakých zásadních priorit. Avšak je jisté, že jednou z nich by mělo být snížení závislosti Evropy na dodávkách léčivých látek z mimounijních zemí.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here