Lidé bez zubaře si zlost vybíjejí už i na zubní pohotovosti

15
14883
zubni_pohotovosti
Poničené dveře zubní pohotovosti ve FN Olomouc od jednoho z pacientů. Žádal ošetření stomatologem, kterého se mu ale nedstalo. / Foto: FN Olomouc

Nedostatečná nabídka zubního ošetření, kdy lékař pacienta ošetří na pojišťovnu a za rozumnou spoluúčast, graduje. Pacienti bez zubaře se čím dál více obracejí na zubní pohotovosti. Při odmítnutí si zlost vylévají už i na zdravotnících.

Na noční službu z 9. na 10. května na stomatologické Lékařské pohotovostní službě [LPS] na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie Fakultní nemocnice Olomouc tamní zdravotníci jen tak nezapomenou. Kolem půlnoci se zubního ošetření vysoce agresivním způsobem dožadoval neznámý muž.

„Pacient byl sestrou správně upozorněn, že má přijít druhý den, protože jeho zdravotní problém nemůže být řešen v rámci noční pohotovostní služby, která je určena pro případy život ohrožujících stavů, úrazů či krvácení,“ popisuje událost primář Kliniky Richard Pink.

Odmítnutí ošetření však muž neunesl. Tamnímu zdravotnímu personálu sprostě nadával, vyhrožoval. Dokonce i vykopl sklo u vchodových dveří.

„Kolegyně měla samozřejmě strach, jestli ji muž nenapadne také fyzicky, protože už i to se tady před několika lety stalo, když agresor zbil sloužící sestřičku,“ upozorňuje Richard Pink.

Pacienti nemají zubaře, a tak chodí na pohotovost

Podobné události přitom podle jeho slov nejsou v době noční pohotovostní služby nijak výjimečné. S nějakou formou agresivního chování se dle něj pracovníci FN Olomouc setkávají takřka denně.

„V tomto případě byla míra agrese již značná, když ji odnesly i dveře. Přivolaná nemocniční ochranka už útočníka na místě nezastihla, stačil před jejím příchodem utéct,“ říká s tím, že Policie ČR muže pravděpodobně dopadne. Šlo totiž o kamerou monitorovaný prostor.

Úhrady 2022: Zubaři budou dostupnější, říká Vojtěch

Podle primáře Pinka jsou tyto situace i jedním z důvodů, proč se zdravotní sestry a lékařky vyhýbají nočním službám na zubní pohotovosti. A obavy z nich začínají mít dle něj už i mužští zdravotníci. Agresivita některých pacientů totiž zesiluje. S verbálními útoky se zdravotníci ve službě setkávají prakticky běžně. A důvodem je i to, že lidé v regionu nemají svého zubního lékaře, a tak se nechávají ošetřit na zubní pohotovosti.

„Problém je, že řada lidí si zvykla pohotovostní péči nadužívat až zneužívat. Mnohdy nemají svého zubního lékaře a považují pohotovost za svou zubní ordinaci. Když jsou logicky odmítnuti, protože žádají něco, na co nemají právo, tak si vybíjejí zlost na nás,“ vysvětluje Richard Pink s tím, že personál je znechucen, často končí a problém se tím jen prohlubuje.

Dokládá to aktuální oznámení vedení FN Olomouc. Právě kapacitní důvody stojí za změnou provozu tamní zubní pohotovosti. Od 1. června 2022 pohotovost ve všední dny přijme pacienta už jen od 15.00 do 22.00 hodin. O víkendech a svátcích pak od 8.00 do 20.00 hodin. V dopoledních a nočních hodinách zavře. Při život ohrožujících stavech, úrazech a krvácení z dutiny ústní musí pacienti využít pohotovost na Oddělení urgentního příjmu.

Zubařů v Česku není vůbec málo, ba naopak

O nedostupnosti zubních zdravotních služeb se v Česku vedou diskuze několik let. Avšak bez výsledku, jak dokládají zkušenosti běžných pojištěnců. Najít zubní ordinaci s volnou kapacitou je dnes skoro nemožné v Jihočeském, Ústeckém i Karlovarském kraji. Stejně na tom jsou pojištěnci žijící na Vysočině a v Moravskoslezském kraji. A problémy mají plátci zdravotního pojištění i v ostatních krajích. Potíže připouští i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Udělali jsme komisi, která nám má navrhovat řešení, která já rád zrealizuji. Další krok je navýšení počtu studentů stomatologie. Přičemž výkon jejich práce by byl podmíněný tím, že musejí vzít 20 procent pacientů na pojišťovny. A toto by vynucovala po svých členech právě Česká stomatologická komora,“ uvedl v nedávném podcastu Zdravezpravy.cz.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Docela jinak ale vidí prezident České stomatologické komory [ČSK] Roman Šmucler. Ten dlouhodobě tvrdí, že v Česku je zubních lékařů až nadbytek. Naposledy to zopakoval o tomto víkendu na 78. sněmu Komory ve Špindlerově Mlýně.

„V České republice je nadstandardní množství zubních lékařů [30 % nad průměr EU], ale mnozí nemají smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Pokud budou stomatologové placeni alespoň tak jako jiné specializace v ČR a peníze se přestanou přerozdělovat zejména ve prospěch nemocnic, systém může fungovat za několik měsíců,” uvedl v tiskové zprávě ze sněmu Roman Šmucler v narážce na to, že zdravotní pojišťovny neplatí stomatologům dost.

Stomatologická péče se stává nedostupná pro milion lidí

Dodal, že zástupci ČSK již ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR [VZP ČR] vymysleli systém, který zubní ošetření otevře stovkám tisíců pojištěnců. A stejně tak systém zubaři vymysleli s ostatními zdravotními pojišťovnami.

„S ´malými zdravotními pojišťovnami´ byl vyvinut systém, který zajistil masivní registrace ve velmi problematických regionech,” tvrdí.

Řešení, jak říká, není nijak složité. Pojišťovny mají dle jeho slov peníze na účtech.

„Je jich tam dokonce tolik, že si z nich stát, ne zcela legitimně, vzal 14 miliard korun na důležitější priority, než jsou nemocní lidé,” uvedl šéf zubařů.

O revoluci ve stomatologii se hodně mluví

Avšak o zaručené revoluci ve prospěch pacientů ve stomatologii hovořil bývalý náměstek ředitele VZP ČR David Šmehlík i Roman Šmucler už na podzim roku 2019, to v souvislosti s novou úhradovou vyhláškou platnou od ledna 2020. Vyhláška navyšovala úhrady od zdravotních pojišťoven ve prospěch zubních lékařů. Což mělo vést ke zvýšení dostupnosti zubařů pro pojištěnce.

Je to revoluce v poskytování stomatologické péče

I přes mnohé proklamace a ujištění situace ale zůstává i nadále neutěšená. A prezident ČSK Šmucler se teď nově pustil i do zástupců municipalit, tedy obcí a krajů, kteří na nedostupnost zubařů často upozorňují. Pokud má dle jeho slov nějaký kraj pocit, že je někde nedokonalá dostupnost nabídky služeb zubařů, je třeba dle něj upozornit na to, že kraje, které za zdravotnictví utrácejí miliardy, dostávají finance od státu.

Zajistit zubaře je dle starostů i nadále nadlidský úkol

Na závěr dodejme, že studium na lékařské fakultě, které je pro budoucí lékaře bezplatné, stojí daňové poplatníky nemalé peníze. Vzdělávání lékařů, zvláště těch zubních lékařů, patří pak vůbec k těm nejnákladnějším vysokoškolským programům vůbec. Za šest, respektive pět let studia se, jak nedávno uvedl děkan 1. LF UK Martin Vokurka, náklady za jednoho studenta vyšplhají ke tři čtvrtě milionu korun.

Veronika Táchová

15 KOMENTÁŘE

  1. Nemam problem sehnat zubare. Mam problem sehnat zubare, ktery udela plombu hrazenou ze zdravotniho pojisteni. Proc bych mel davat 3tisice za plombu na sedmicku nahore, ktera fakt nemusi byt bila? Mam na to ze zakona narok, ale ani po zaregistrovani se k zubari mi to neudela? Protozeneumi s vlazkovanym amalgamem? Proc me tedy registruje, kdyz nemuze splnit zakonnou povinnost jako mun osetrujici lekar?

    • Že? Proč zubaři nechtějí pracovat s levnými plombami, co méně vydrží a pacient bude brzy stepovat před dveřmi se stejným problémem znovu? To je fakt záhada… Vždyť ti zubaři nemají celé dny co dělat a vrtat zrovna sedmičky, které jsou až někde u žaludku musí být zábava, já se jim taky divím.

      • Co to povídáš Majore.
        Amalgamové plomby vydrží po mnoho let.
        Fotokompozitivni výplň vydrží taky dlouho, ale zaplatíš za ní až 5000 Kč.
        [redakčně upraveno]

  2. Profesi zubaře bych okamžitě ponížil na 4 letý učební obor s maturitou.Možnost dalšího vzdělávání na vlastní náklady ve volném čase.Plat základní 16 000 brutto.První 2 roky sloužit v oblastech např. Osoblaha,Bruntálsko,Krnovsko.Služební obecní byt,vozidlo max.Škoda Fábia 1.Žádné Land rovery,BMV X 7,a.p.

    • Stačí říct předem, že máš tak nízké standardy, takového zubaře můžeš mít hned i bez registrace. V Indii trhají zuby přímo na ulici za pár rupií nebo porci jídla. V ČR stačí zajít za kdejakým dělníkem se sikovkami.

    • Skoro mám chuť úplně souhlasit. Nevím proč tak dlouho a draze studují. Když pak dojde na nějaký složitější problém stejně pacienta předávají specialistům. Dle mého ponížit na střední odbornou školu a případně nějakou nástavbu. Nebo VŠ ale platit ze svého či za státní, ale to si potom závazkem na 10 let odpracovat.

    • Tak pane vy jste dobry kok*t teda. Věděl jste, že zubaři mají stejné předměty na škole jako třeba chirurgové, pediatři atd, aneb všeobecní lékaři? Nebo že kvůli zubům a špatnému zákroku může někdo umřít? Ale vy by jste to dal za maturitu jen protože závidite, pač očividně nejste nejchytřejší koťátko z vrhu a sám máte prd. A proč si berou hodně? No já nevím, třeba protože nová ordinace stojí asi 3 miliony jen za vybavení, které mají na hypotéky co musí splatit a do toho platí personal atd atd 🙂 příště radši nedělejte ze sebe dementa na internetech

      • Lžete, na menších městech nabízejí zařízené ordinace i s pacientama. Ale všichni chtějí být ve velkoměstech.

  3. je to jednoduché vystudoval jste za státní peníze musíte tu investici státu vrátit – za komančů to tak fungovalo stát do tebe investoval musel jste to státu vrátit takže když jste chtěl opustit republiku nebyl problém zažádal jste si o vystěhovalecký pas stát vám spočítal co do vás a vaší rodiny investoval ve vzdělání zdravotní péči sociálních dávkách …. a kolik vy jste státu odvedl na daních a sociálních odvodech a výsledek jste doplatil proto všichni zdrhali načerno aby nemuseli nic platit ted je tato zlodějina podporována rovnou státem vystuduješ a nejsi státu nic zavázaný

    • Přesně, daňový poplatník to z větší zaplatí a pan doktůrek pak pěkně za hotové. A ty si poplatníku trhni a plať zdravotní pojištění. Šmejdi

  4. Situace není dobrá, ale je zajímavé, že o nákladech na studium se píše pouze ve spojení se zubními lékaři. A co ostatní vysokoškoláci, učitelé, inženýři, architekti, umělci atd.? Ti si mohou po VŠ dělat co chtějí…. A to nemají povinnost celoživotního vzdělávání za vlastní peníze.
    A že je studium zadarmo také není úplně pravda, už v prvním ročníku se studenti musí koupit za několik tisíc různé modelovací nástroje a pomůcky , vrtáčky, modely zubů, kořenové nástroje, některé knížky a pod.
    Kdo se pravidelně stará o své zuby, tak většinou žádnou mimořádnou investici nepotřebuje. Kvalitně opravené zuby vydrží desítky let.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here