Jan Marounek povede nemocnice v Pardubickém kraji

0
952
Marounek
Pardubická nemocnice spadající pod Nemocnice Pardubického kraje. Do společnosti patří ještě Chrudimská, Orlickoústecká, Litomyšlská a Svitavská nemocnice. / Foto: Pardubická nemocnice

Dosluhující ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Jan Marounek se od poloviny července stane oblastním ředitelem Pardubické a Chrudimské nemocnice. 

Jan Marounek, který z pozice ředitele na Ministerstvu zdravotnictví [MZ ČR] odchází na vlastní žádost, zvítězil ve výběrovém řízení. Pozice oblastního ředitele se uvolnila v prosinci roku 2020 poté, co na ni rezignoval Miroslav Sirový.

„Vybírali jsme ze dvou uchazečů. Ve výběrovém řízením byl naprosto excelentní. Chtěla jsem jasné odpovědi, ty mi dal. Pohled na zachování Chrudimské nemocnice a na provoz má stejný jako já, neviděla jsem důvod, proč ho nevzít,“ vysvětlila důvody výběru náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková [STAN], která je zodpovědná za oblast zdravotnictví.

A nutno dodat i ne nevýznamnou informaci. Jan Marounek je zetěm radního Pardubického kraje Alexandra Krejčíře [ODS]. Ten ale odmítá, že by mohlo jít o střet zájmů. Dle něj má totiž na kraji na starost jinou gesci. Rada kraje navíc, jak uvedl, nerozhoduje o personálních záležitostech nemocnice.

Radní o nemocnicích přeci jen rozhodují

Nicméně Pardubický kraj je jediný akcionář společnosti Nemocnice Pardubického kraje. A radní tak pravidelně o záležitostech nemocnice rozhodují jako členové valné hromady. O záležitostech nemocnice jednali v poslední době například 2. května a 9. května. Přičemž veřejnost se prakticky nikdy nedozví, o čem vlastně jednali a rozhodli. Radní totiž takové informace nikde nezveřejňují.

Za zmínku stojí i to, že Chrudimská nemocnice čelí personálním problémům. Interní příjmová ambulance od loňského září omezila ústavní pohotovost. Nedostatek lékařů řeší i dětské oddělení, odkud navíc odchází primář David Kasal.

Připomeňme, že Jan Marounek se stal mediálně známým hlavně kvůli své účasti na fotbalovém zápase Slavie s anglickým klubem Leicester v době přísných covidových omezení v únoru 2021. Na MZ ČR přesto zůstal.

Jan Marounek odchází z ministerstva zdravotnictví

Marounek svou návštěvu na fotbale v médiích hájil tím, že se utkání účastnil služebně. Kontroloval na něm, jak uvedl, nastavená protiepidemická opatření a systém testování návštěvníků. Klub měl povolenou účast několika stovek lidí v hledišti v době, kdy na ostatní hromadné akce návštěvníci nesměli. Zároveň tehdy platil zákaz cestování směrem do Česka z Velké Británie, ve které se počátkem roku 2021 rychle šířila nákaza koronavirem. Na cestovatelském semaforu MZ ČR tehdy Británii označovalo jako epidemicky rizikovou zemi, tedy bez dodržení pětidenní karantény.

Výjimku z opatření uděloval zrovna Marounek

Slavia ale dostala od ministerstva zdravotnictví výjimku, která umožnila britským hráčům přijet do Prahy. A o výjimce rozhodoval právě Marounkův odbor na ministerstvu.

„Není vhodné, aby šel sám na zápas, pro který uděluje výjimku,“ uvedl k jeho činu tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] a označil to za špatný signál.

Marounkovým nadřízeným byl a stále ještě je státní tajemník. A proto ho nemohl ministr Blatný, byť chtěl, proti vůli státního tajemníka odvolat. Důvody, kdy je možné úředníka zbavit funkce, totiž jasně vymezuje služební zákon. Tehdejší hlavní hygienička Jarmila Rážová potvrdila, že byl Marounek na stadionu služebně. Avšak i ona se podivovala nad tím, proč si úředník zápasu užíval z lóže pro diváky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here