Dovolená s menstruací ženy netěší, lze ji i oddálit

0
12680
menstruaci
Foto: Pixabay.com

Menstruaci před dovolenou oddálí léky, jež ale nejsou ve volném prodeji. Po krátkém vyšetření je předepíše gynekolog, nasazují se pár dní před očekávanou menstruací. Namístě je si před dovolenou zkontrolovat i běžně užívané léky.

Menstruační cyklus v době letní dovolené není sice tragédie, s ohledem na delší cestování spojené i s čekáním, turistikou anebo koupáním je ale pro ženy pohodlnější strávit volný čas bez něj. A vhodnější nebo spíše jistější než se spoléhat při oddalování menstruace na přírodní metody, jako je popíjení odvaru z kontryhelu nebo měsíčku, je prostě zajít ke svému ošetřujícímu gynekologovi. Dle zkušeností žen totiž zmiňované babské rady kýžený efekt nepřinášejí. Oproti tomu lékař ženě předepíše léky, které cyklus skutečně oddálí.

Lze předepsat preparát, který toto umožňuje. Po povinném gynekologickém vyšetření a vyloučení těhotenství ošetřující lékař může napsat recept na léky, které se standardně nasazují několik dní před očekávanou menstruací, popisuje možnosti gynekolog Polikliniky AGEL Ostrava Lukáš Režňák.

Už kvůli tomu ženám doporučuje vést si pravidelně menstruační kalendář. Podle něj si pak dokáží jednoduše naplánovat posun menstruačního cyklu až na dobu, kdy budou z dovolené zpátky doma.

Dovolená s menstruací ženy nepotěší

Oddálení menstruace s pomocí léků není dle Režňáka nijak složitý proces a není spojený s vedlejšími účinky. Pokud žena léky užívá předepsaným způsobem, pak se menstruace dostaví zhruba do sedmi dnů od jejich vysazení. Přičemž není podmínkou dobrat všechny předepsané tablety. Příchod periody si tak žena naplánuje podle svých letních plánů.

Bezpečné opalování chrání před vznikem melanomu

„Vysadit léky můžete samozřejmě i dříve, než doberete celé balení. V některých případech se dá očekávat, že krvácení, které se dostaví, může být silnější jak z hlediska intenzity, tak délky trvání, upozorňuje Režňák na možné změny.

Další menstruační cykly už by dle něj měly probíhat jako před užíváním předepsaných medikamentů. Fyziologický menstruační cyklus se nazývá eumenorea a jeho průměrná délka je 28 dní [s 3 až 5denní odchylkou]. Za začátek cyklu se považuje první den menstruačního krvácení. Z hlediska hormonálních změn začátek cyklu začíná vzestupem hladiny folikulostimulačního hormon [FSH]. A ten předchází samotnému menstruačnímu krvácení o 2 až 3 dny. FSH je peptid tvořený a secernovaný [vylučovaný] adenohypofýzou.

Pro předpis na léky se vyplatí zajít včas

S ohledem na změny ordinačních hodin v letních měsících je třeba si k lékaři zajít pro léky i několik týdnů před dovolenou. A to nejen pro léky na posunutí menstruačního cyklu.

Před dovolenou je dobré si včas zkontrolovat, zda máte k dispozici dostatečné množství léků, které pravidelně užíváte. Zejména pacienti s chronickým onemocněním by měli mít léky neustále s sebou,“ připomíná prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs.

ČLnK varuje před svéhlavým užitím léků i doplňků stravy

Především na cestách je dle něj třeba myslet i na správné skladování léků. Při vysokých teplotách by totiž mohlo dojít k jejich znehodnocení. Vhodný způsob uchování léků mohou pacienti probrat i s lékárníkem. Při absenci léků na cestách, letní dovolené nebo třeba i kvůli uzavřené ordinaci lékaře se pak pacient obrací na zastupujícího lékaře. Pokud už je pacient na dovolené, pak mu nezbývá než se obrátit na lékaře místní pohotovosti. I ten by mu měl užívané léky předepsat.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here