Zácpa trápí Češky na dovolené. Pomáhají i mineralizované vody

0
1066
zacpu
Foto: Pixabay.com

Více než třetina českých žen na dovolené řeší zácpu, která se na cestách ale nevyhýbá ani mužům. Problém vyvolává hlavně stres, změna ranních zvyklostí a horší hygienický standard. Zácpu účinně uvolní i běžně dostupné potraviny.

Dle výsledků průzkumu realizovaného agenturou IPSOS cestovatelská zácpa znepříjemnila dovolenou zhruba každé šesté ženě. Opakovaně zácpu řeší přibližně polovina českých žen, přičemž u více než třetiny z nich se střevní potíže zhoršují právě v době letní dovolené. O něco méně zácpa trápí muže. Opakovaně, tedy i mimo dovolenou, ji řeší cca 28 procent mužů. Zhruba osmnáct procent z nich tvrdí, že problém se zhoršuje v době dovolených.

Spouštěčem cestovatelské zácpy, a to často již před dovolenou, bývá podle přednosty Interní kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice [FTN] doc. Pavla Kohouta hlavně stres, změna prostředí a změna zvyklostí.

„Ke stresu z cestování se navíc přidává snížený komfort nebo absence rituálů před stolicí. Tedy třeba chybějící cigareta, ranní šálek kávy či čaje, možnost hygieny, případně horší standard sociálních zařízení,“ vyjmenovává doc. Kohout.

Dovolená s menstruací ženy netěší, lze ji i oddálit

Dle něj může jít například o sdílené či veřejné toalety, v některých zemích se i dnes člověk setkává i s takzvanými tureckými záchody. Což může pro mnohé cestovatele značit blok, jehož důsledkem je problém s vylučováním.

Přičemž i dle Pavla Kohouta je pravda, že zácpa, a podstatně více pak v době dovolené, trápí mnohem častěji ženy než muže.

„Ženy mnohem častěji potlačují defekační reflex, důvodem může být i nižší soukromí při cestování nebo nocování ve větší skupině,“ vysvětluje důvody s tím, že za normální počet stolic se pokládá interval třikrát denně až jednou za tři dny.

Při zácpě pomůžou křížaly, zelí nebo pampeliška

Cestovatelská zácpa je sice nepříjemný zdravotní problém, existují na ni ale i velmi účinné prostředky, a nejde nutně o léky na předpis. V praxi se lidem osvědčily například křížaly, tedy sušená jablka. S vyprázdněním zcela jistě pomůže i kysané zelí, jogurty, ovocné kompoty, zelenina a lékaři doporučují i sušené listy nebo kořeny pampelišky.

Zdravý střevní mikrobiom je základ zdraví

Namístě jsou i režimová opatření, jak potvrzuje doc. Kohout: „Pravidelný pitný režim, pohybová aktivita, strava s dostatkem vlákniny a nezadržování defekačního reflexu. Důležité je neodkládat defekaci na větší interval než tři až čtyři dny.“

Podle něj platí, že lidé by měli sáhnout po laxativech [lidově řečeno projímadle, pozn. red.] až v případě akutní zácpy.

Kdo chce zdravým býti, měl by kimči jísti

Od věci pak není se na cestu vybavit ani přírodní minerální vodou, jejíž složení podporuje vylučování, a tedy funguje jako prevence před zažívacími potížemi, jako je právě zácpa. Minerální vody s obsahem soli, jako například Šaratica [foto vpravo dole, zdroj: Skupina Kofola], jsou běžně dostupné v každých potravinách. S ohledem na jejich projímavé účinky by měli být lidé opatrní v množství jejich konzumace.

„Je těžké přesně určit, kolik Šaratice máte vypít. Každý jsme jinak velký, máme jinou hmotnost a funkčnost střev. Obecně platí, že Šaratica pomáhá udržovat optimální konzistenci stolice. Dospělým proto doporučujeme vzhledem k projímavým účinkům této minerální vody pít mezi 150 až 250 ml denně na lačný žaludek,” říká Kateřina Ceralová z týmu minerální vody Šaratica.

Těm, kdo pijí tuto minerální vodu pravidelně, doporučuje 50 ml vždy po jídle, ideálně 2 x 3 denně. Což zlepší i případné problémy během cestování a dovolené. Minerální voda Šaratica pochází z přírodního léčivého zdroje na jižní Moravě. Obsahuje dvě hořké soli, které na sebe v zažívacím traktu navazují vodu a rozředí škodliviny. Ty pak snadněji opouštějí tělo. Do lahví se plní od roku 1896.

Muži mají být k ženám ohleduplní i na dovolené

V neposlední řadě pak Pavel Kohout doporučuje lidem trpícím zácpou, a nejen jim, zbavit se stresu při cestování. Jak připomíná, na dovolenou si jezdíme odpočinout. Nemá proto cenu spěchat a stresovat se tím, že jsme měli být na pláži o dvacet minut dříve. Anebo že jsme daný den nestihli všechno, co jsme si předem naplánovali.

Ušní šumy či tinnitus vyvolá i stres a psychické napětí

Každý jistě dobře zná větu: „Prosím tě, co ještě děláš, už vyrazíme?“ V tom by měli především muži chápat své partnerky, které zácpou trpí mnohem častěji. Na dovolené jim proto mají nabídnout dostatek klidu a pohody.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here