Britský ministr zdravotnictví Javid rezignoval na funkci

0
539
javid
Bývalý ministr zdravotnictví a sociální péče Velké Británie Sajid Javid / Zdroj: Gov.UK

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid rezignoval [5.7.] na funkci. Ve svém prohlášení uvedl, že v pozici ministra již nemůže pokračovat s čistým svědomím. Novým ministrem zdravotnictví se stal Steve Barclay.

O odstoupení z funkce ministra zdravotnictví ve vládě Borise Johnsona informoval Sajid Javid veřejnost v úterý 5. července na Twitteru. Současně přiložil samotné prohlášení adresované britskému předsedovi vlády.

„Bylo mi obrovskou ctí zastávat tuto roli, ale lituji, že již nemohu s čistým svědomím pokračovat,“ zdůvodnil Sajid Javid, který v minulosti vedl také resorty vnitra a finance.

Ministerskou funkci Javid zastává od 26. června 2021, kdy na post kvůli porušování pravidel proti šíření koronaviru rezignoval Matt Hancock. To poté, kdy list The Sun zveřejnil video z kamery z jeho kanceláře, na němž ministr líbá poradkyni Ginu Coladangelovou.

„Možná jsme nebyli vždy populární, ale byli jsme kompetentní jednat v národním zájmu. Bohužel za současných okolností veřejnost dochází k závěru, že nyní nejsme ani jedno, ani druhé,“ píše v rezignačním dopise Javid.

Sajid Javid ztratil důvěru v B. Johnsona, a není sám

A zmiňuje i výsledky hlasování o důvěře, které se konalo minulý měsíc [B. Johnson získal podporu 211 poslanců vládní Konzervativní strany, proti bylo 148]. Dle slov Javida jasně ukázalo, že velká část kolegů s ním souhlasí. Pochyby ale zůstávají.

„S lítostí však musím konstatovat, že je mi jasné, že se tato situace pod vaším vedením nezmění, a proto jste ztratil i mou důvěru,“ vysvětlil důvody své rezignace.

Téhož dne se funkce ministra zdravotnictví ujal Steve Barclay. O chvíli později oznámil odchod z britské vlády i ministr financí Rishi Sunak. Resort financí převzal Nadhim Zahawi.

Společně s dvěma ministry odchází dle informací agentury Reuters i řada vysoce postavených ministerských úředníků. Uvádějí, že již nemohou ve vládě dále zůstávat kvůli sérii skandálů, které v posledních měsících doprovázejí kabinet Borise Johnsona.

Jde například o večírky v jeho rezidenci a kancelářích na Downing Street v době, kdy v zemi platila přísná protiepidemická opatření. O porušování nařízení má přitom britská policie usvědčující zprávu, britskému premiérovi tak vyměřila pokutu. V posledních týdnech Johnson čelí kritice za to, že dostatečně neřeší rychlý růst životních nákladů britských domácností, z nichž některé se jen velmi těžko vyrovnávají s vysokými cenami pohonných hmot a potravin. Tlak na britského premiéra a jeho kabinet zvyšuje skutečnost, že ekonomové tvrdí, že zemi letos čeká pomalý hospodářský růst a nevylučují ani recesi.

Britskou vládu oslabuje nejen rezignace dvou ministrů

A pozici Borise Johnsona oslabilo i aktuální obvinění, že na vládní post náměstka dosadil poslance Christophera Pinchera. Ten čelí obvinění ze sexuálního napadání.

Britský premiér nejprve tvrdil, že o vyšetřování Pinchera nic neví. Jeho kancelář ale později uvedla, že na případ zapomněl. Ze lži ho však usvědčil vysoce postavený diplomat Simon McDonald, podle kterého premiér o vyšetřování věděl.

„Při zpětném pohledu to byla špatná věc. Omlouvám se všem, které to zasáhlo,“ vyjádřil se později v médiích Johnson s tím, že si zpočátku neuvědomil, že Pincher není na tuto pozici vhodný kandidát.

Na Pinchera nyní míří další oficiální stížnost, která jej obviňuje, že sexuálně napadl dva muže. Ty měl v opilosti osahávat ve stranickém klubu v centru Londýna. Pincher na funkci rezignoval a z poslaneckého klubu ho vyloučila i Konzervativní strana.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here