Se žloutenkou se loni léčilo podstatně méně lidí

0
308
se_zloutenkou
Ilustrační foto: Pixabay.com

Léčených pacientů se žloutenkou v Česku za poslední roky ubylo. Nedobrá zpráva je, že se snížil zájem o příspěvky na očkování proti hepatitidě. Na prevenci nákazy žloutenkou a rizika přenosu upozorňuje dnešní [28.7.] Světový den hepatitidy.

Letos připadá Světový den hepatitidy na čtvrtek 28. července. Právě tento den se roku 1925 v americkém Brooklynu narodil lékař a spoludržitel Nobelovy ceny za objevení viru hepatitidy B prof. Baruch Samuel Blumberg.

Veřejnost si tak každý rok v tento den připomíná prevenci nákazy žloutenkou a rizika jejího přenosu. A jak potvrzují data zdravotních pojišťoven, v Česku v posledních dvou letech ubylo pacientů léčených s některým typem hepatitidy.

„Spolu s poklesem nákladů evidujeme zároveň úbytek pacientů se žloutenkou. Důvodem může být přetrvávající opatrnost lidí při společenských kontaktech po epidemii koronaviru,“ říká tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] Elenka Mazurová.

Svou roli v trendu podle ní sehrálo i zvýšené povědomí společnosti o hygienických návycích. Lidé v dvouleté pandemii více dbali na hygienu rukou a mnozí se naučili běžněji používat dezinfekční prostředky, třeba ve veřejné dopravě.

Větší hygiena značí nižší riziko nákazy

Nižší počet pacientů léčených se žloutenkou pro zdravotní pojišťovny značí i nižší náklady na zdravotní péči. Konkrétně ČPZP loni na léčbu hepatitidy vydala 124 milionů korun. To je v meziročním srovnání o 48 milionů korun méně. V roce 2020 tak za klienty se žloutenkou pojišťovna zaplatila 172 milionů korun. V předpandemickém roce 2019 dosáhly náklady 207 milionů korun.

„S diagnózou hepatitidy se před třemi lety léčilo 1 673 pacientů, pojištěnců ČPZP. V roce 2020 to bylo 1 388 pacientů a loni pak 1 324 pacientů,“ přibližuje mluvčí pojišťovny.

Obdobný vývoj klientů léčených s některou z hepatitid potvrzuje i mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Viktorie Plívová.

„VZP vloni hradila zdravotní péči 11 000 klientům, kteří se léčili s některým z typů hepatitidy. Při srovnání s rokem 2017, kdy se léčilo se stejnou diagnózou 14 000 pojištěnců, jde o pokles o 20 procent,“ uvádí v tiskové zprávě.

HCV přichází z východu, říká Jan Šperl z IKEMu

Podobně nízké číslo pacientů pojišťovna sleduje i v roce 2020. Nižší počty nakažených zástupci VZP ČR stejně jako ČPZP přisuzují větší pozornosti na dodržování hygieny rukou v denním životě.

Pacientů s hepatitidou ubývá, náklady rostou

Mluvčí VZP ČR ale upozorňuje na rostoucí náklady na léčbu hepatitidy, především její již chronické formy. V pětiletém srovnání uvádí, že náklady na léčbu pacientů se žloutenkou v roce 2017 činily zhruba 745 milionů korun, v loňském roce 2021 už ji taková léčba vyšla na 835 milionů korun.

„VZP vloni za jednoho pacienta s chronickou hepatitidou uhradila v průměru 91 tisíc korun, jen pro srovnání, u hepatitidy typu A to bylo 5 600 Kč,“ doplňuje.

Dnes bych nepřežil ani den, říká vyléčený narkoman

Mimo hygienickou prevenci chrání proti nákaze žloutenkou očkování, zatím proti žloutence typu A a B. Zdravotní pojišťovny hradí vakcíny i jejich podání kojencům, dále dialyzovaným pacientům, studentům lékařských fakult a zdravotních škol. Hradí je i členům integrovaného záchranného systému.

Ostatním pojištěncům přispívá většina tuzemských zdravotních pojišťoven na očkování proti zmiňovaným virům žloutenky ze svých fondů prevence. Bohužel pojišťovny ale na druhou stranu potvrzují prudký propad zájmu o tento druh benefitu v posledních dvou letech.

„I v tomto případě VZP ČR vloni i v roce 2020 zaznamenala výrazný pokles zájmu ze strany svých klientů. V loňském roce pojišťovna vyplatila jen asi třetinu příspěvků na očkování oproti letům před pandemií covid-19,“ potvrzuje mluvčí VZP ČR.

Zatímco v roce 2019 o příspěvek na očkování proti hepatitidě požádalo u VZP ČR přes 31 tisíc jejích klientů v objemu zhruba 15,6 milionu korun, loni o něj požádalo necelých 11 tisíc pojištěnců v celkové sumě 5,5 milionu korun.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here