Darovat krevní plasmu lze už i v Pelhřimově

0
584
krevní
Foto: Cara Plasma Pelhřimov

Společnost Cara Plasma otevřela v centru Pelhřimova na adrese Příkopy 1889 nové odběrové místo krevní plasmy. Za darování krevní plasmy nabízí odměny i benefity. Z odebrané krevní plasmy firmou Cara Plasma se vyrábějí léky.

Krevní plasma je cennou a nenahraditelnou součástí moderních léčiv. Pomáhá pacientům s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou či rakovinou. Uplatňuje se při léčbě popálenin a úrazů doprovázených velkými ztrátami krve. Účinné látky, které plasma obsahuje, nelze synteticky vyrobit. V medicíně ji proto lze využívat jen díky dárcům.

„Odběr krevní plasmy je bezbolestný podobně jako odběr krve a pro organismus dokonce představuje menší zátěž. Přesto dárců ubývá,“ říká jednatel společnosti Cara Plasma Roman Jakoubek.

Upozorňuje, že darovat krevní plasmu může kdokoli ve věku 18 až 65 let, v případě prvodárců do 60 let. Součástí odběru je i zevrubná vstupní lékařská prohlídka.

Plasma se používá v akutní medicíně i pro výrobu léků

Větší dostupnost odběrových center je podle Jakoubkových slov jednou z cest, jak nedostatek dárců řešit. Česká republika přitom hraje v odběru krevní plasmy důležitou roli v rámci celé Evropské unie. Je jednou ze čtyř zemí, která umožňuje odběr krevní plasmy nejen pro potřeby akutní medicíny, například při záchraně života pacienta s rozsáhlými popáleninami, ale i pro farmaceutické účely. To znamená pro výrobu léků z vysoce zamražené krevní plasmy.

„Když by v Evropě nebyly čtyři země, mezi které patří i Česká republika, tak by velká část Evropy měla velký problém, protože by léky pro své hemofiliky, onkologické pacienty a spoustu dalších diagnóz neměly zajištěny. Musely by se dovážet z USA, a to by celou potřebu nepokrylo,“ doplňuje vedoucí lékař společnosti Cara Plasma Martin Toman.

Potřebu krevní plasmy pro výrobu léků v Evropě pokrývá pouze Německo, Rakousko, Maďarsko a pak už jen Česká republika.

„Český dárce je proto strašně důležitý dárce,“ zdůrazňuje s tím, že i proto Česku nehrozí, že by nepokrylo jak svou potřebu plasmy v nemocnicích, tak pro výrobu léků.

Cara Plasma odebírá krevní plasmu přes devět let

Společnost Cara Plasma otevřela své první odběrové místo v roce 2013, a to v Praze. Brzy následovala další města. V současné době firma provozuje pobočky v Praze, Jihlavě, Brně, Břeclavi, Českých Budějovicích, Strakonicích, Kolíně, Mladé Boleslavi, Ostravě, Uherském Brodu a nově také v Pelhřimově.

Darování plasmy je stejně důležité jako darování krve

„Vedle špičkového vybavení a lidského přístupu čeká na dárce finanční odměna a řada dalších benefitů. Díky pravidelnému dárcovství navíc každý získá přehled o zdravotním stavu i možnost konzultovat ho s odborníkem na lékařské prohlídce,“ láká nové dárce krevní plasmy nejen z Pelhřimova a jeho okolí Roman Jakoubek.

Adman´s Choice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here