V ČR zemřel první člověk s opičími neštovicemi

0
815
opicimi
Virus opičích neštovic / Foto: Pixabay.com

V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi. Pacient nezemřel na opičí neštovice, ale na zánět plic, pneumonii. Zároveň trpěl dalšími chorobami včetně HIV. Infekce opičími neštovicemi tedy nebyla příčinou smrti.

O úmrtí pacienta informovalo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC]. Podle jeho údajů bylo v Česku do 20. září nahlášeno 66 případů opičích neštovic. Další úmrtí nakažených opičími neštovice nahlásily do evropské databáze Belgie a Španělsko.

Muži na Sicílii našli covid, opičí neštovice i HIV

To, že příčinou úmrtí tuzemského pacienta nebyly opičí neštovice, na Twitteru potvrdili zástupci Fakultní nemocnice Bulovka. Následně informaci potvrdil i mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

„Pacient zemřel na pneumonii, tedy zánět plic, a měl další choroby včetně HIV,” uvedl.

Pacient se opičími neštovicemi nakazil podle zástupců FN Bulovka před několika týdny. V nemocnici byl hospitalizovaný. Odborníci od začátku epidemie mimo Afriku jako nejrizikovější skupinu pro šíření nákazy jmenují skupinu mužů majících sex s muži.

Opičí neštovice v Česku

První případy infekce se v Česku objevily na konci května. Souvisely s cestou na hromadnou akci v zahraničí. Z padesátky nakažených v Praze hygienici nedávnou cestu do zahraničí při epidemiologickém šetření zjistili zhruba u poloviny z nich. Minulý týden se potvrdila první nákaza dítěte v mateřské škole. Podle hygieniků se dítě nenakazilo v rodině, infekce souvisí zřejmě s dovolenou ve Španělsku.

Dítě z Prahy si opičí neštovice přivezlo asi ze Španělska

Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo dosud 52 případů v Praze a 14 v sedmi dalších krajích. Pět nemocných pocházelo ze Středočeského kraje, tři z Jihomoravského a dva z Ústeckého kraje. Po jednom případu pak úřady evidují v Karlovarském, Královéhradeckém, Olomouckém a Zlínském kraji. Většina nákaz připadá na muže ve věku 15 až 49 let.

S opičími neštovicemi se potýká zejména gay komunita

Opičí neštovice se původně vyskytovaly v zemích střední a západní Afriky. Od jara letošního roku se šíří v Evropě a USA. Na území Evropy je více než 19 800 případů ve 29 zemích. Ohroženi infekcí jsou hlavně příslušníci gay komunit.

Opičí neštovice chytl na Pridu. Málem přišel o oči

Odborníci ze ECDC uvádějí, že přirozený rezervoár opičích neštovic stále neznají. Vědí, že virus přenáší afričtí hlodavci a subhumánní primáti. Tedy opice, od kterých se právě nejčastěji nakazí člověk. Nejčastěji kontaktem, respirační cestou, sliznicí [okem, nosem, ústy] či kousnutím a bodnutím.

Opičí neštovice se pak velmi podobají nám známým neštovicím. V prvních dnech infekce se projevují horečkou, bolestí hlavy, svalů, zimnicí a celkovým vyčerpáním.

„Hlavní rozdíl mezi příznaky neštovic a opičích neštovic spočívá v tom, že opičí neštovice způsobují zduření lymfatických uzlin [lymfadenopatie], zatímco neštovice ne,“ uvádí zástupci ECDC.

Evropa očkuje proti opičím neštovicím, nákaz přibývá

Inkubační doba u opičích neštovic se obvykle pohybuje v rozmezí 7 až 14 dní. Nejdéle pak do 21 dní. Zhruba do tří dnů od horečky se u pacienta objeví vyrážka, která často začíná na obličeji, odkud se přesouvá do dalších částí těla. Onemocnění trvá dva až čtyři týdny. V současné době neexistuje žádná účinná a bezpečná léčba opičích neštovic.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here