Mezi politiky sílí diskuze o znovuzavedení karenční doby

2
25254
znovuzavedeni_karencni_doby
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] a poslankyně Karla Maříková [SPD] v debatě televize CNN Prima News. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Údaje o čerpání nemocenských dávek a dalších sociálních podpor mapuje Ústav zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS]. Jeho analýza má ukázat, zda lidé zneužívají dávky, či nikoli. A přinést data do diskuze o znovuzavedení karenční doby.

O zpracování analýzy ÚZIS informoval v pořadu Partie na CNN Prima News [26.2.] ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. První výsledky očekává v dubnu. Sněmovnímu Výboru pro zdravotnictví je chce blíže představit v květnu.

„Na základě toho se můžeme rozhodnout, zda to, co nám tvrdí některé pojišťovny a zaměstnavatelé, že dochází aspoň v určitém kruhu ke zneužívání nemocenské, je pravda, nebo není pravda,“ řekl Válek s tím, že podle výsledků pak vláda může postupovat dál.

A to zřejmě prakticky znamená jednání o znovuzavedení karenční doby pro zaměstnance jako opatření proti případnému zneužívání dočasné pracovní neschopnosti.

Válek: zavedení karenční doby má výhody i nevýhody

Místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Karla Maříková [SPD] v televizní diskuzi uvedla, že by opětovné zavedení karenční doby považovala za chybu. Oproti tomu ministr Válek řekl, že její opětovné zavedení má své výhody i nevýhody. Jde podle něj o jeden z návrhů ekonomů, o kterém se diskutuje.

„Bezesporu je možné, že některý z členů ekonomické rady vlády [NERV] s tím přijde, pak se o tom budeme bavit. Za mě je podpora [změnám, pozn. red.] 50 na 50,“ uvedl Válek.

Třídenní karenční dobu u dočasné pracovní neschopnosti zrušila od července 2019 tehdejší ministryně Jana Maláčová [ČSSD]. Po dvanácti měsících od jejího zrušení [červenec 2020, pozn. red.] zmapovala Hospodářská komora [HK ČR] čerpání krátkodobých pracovních neschopností. Podle dat získaných od České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] se náklady na první tři dny nemoci za prvních 12 měsíců zrušené karenční doby vyšplhaly na 4,9 miliardy korun. A narostly i počty dočasných pracovních neschopností u zaměstnanců.

Zrušení karenční doby zvedlo počty nemocných

V meziročním srovnání vzrostl ve 2. polovině 2019, tedy po zrušení karenční doby, počet ukončených případů dočasné pracovní neschopnosti [DPN] v délce jeden až 14 dnů o 22,3 procent, čísly pak o 80 370 případů. Tedy v součtu na 441 187 případů. Nárůst HK ČR tehdy vysvětlila právě zrušením třídenní karenční doby.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] se průměrný měsíční počet případů pracovní neschopnosti v období od 1. července 2019, kdy byla zrušena třídenní karenční doba, do 1. července 2020 oproti stejnému období před rokem zvýšil o 17 procent. Před zrušením karenční doby byl měsíční průměr pracovních neschopností 128 431. Po zrušení 150 650.

Hospodářská komora ČR upozornila, že data z ČSSZ navíc potvrzují souvislost počtů DPN s prázdninami a dny volna. Což v letech 2001 až 2003 vedlo k vysoké míře pracovní neschopnosti, která dosahovala 6,8 procenta. Ve vyspělých zemích EU se pohybuje mezi 4 až 4,5 procenty.

Screeningy šetří státu peníze

Ve zmíněné televizní debatě ministr Válek zároveň odmítl tvrzení, že by lidé, kteří se nestarají o své zdraví, měli platit vyšší zdravotní pojištění. Cestou jsou podle něj spíše bonusy. Chtěl by také, aby více občanů vstoupilo do screeningových programů.

„Pokud ten člověk do těch programů vstupuje, šetří státu obrovské peníze,“ řekl.

EU dá peníze na další onkologické screeningy

Podle něj screening kolorektálního karcinomu jednoho pojištěnce vyjde za celý život zdravotní pojišťovnu na desítky tisíc korun. Oproti tomu léčba rakoviny tlustého střeva či konečníku stojí půl druhého milionu.

Podle Karly Maříkové již bonusy ve zdravotnictví fungují. Otázkou ale je, zda na ně má zdravotnictví prostředky. Upozornila, že lidé nemají peníze na to, aby se o své zdraví starali. Na mysli měla kupování zdravé stravy. Podle Válka by mohla být v budoucnu ze zdravotního pojištění hrazena část dietní nebo zdravé stravy. Například pro celiaky, na kterou dnes pojišťovny přispívají, a to většinou pouze dětem a mladistvým.

–ČTK/VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. Karenční doba pokud není, tak se nakazí další zaměstnanci, protože většina lidí z mého delšího pozorování jde do práce a prská, kašle na všechny a tím nakazí další a to se projevilo s covid 19 ve své celé kráse, protože mně téměř nic není jenom kašlíčkuju.

  2. To nemůžeme mít v době počítačů individuální účty? Co je mi do toho, že to někdo zneužívá? Proč trestáte mě? Léta jsem nebyl nemocen, ale posunuli mi termín operace na konec prázdnin. Ve výsledku jsem přišel o peníze a práci za mě nikdo neudělal. Tak na co platím ty balíky sociálce? Traktoristo, použij mozek, vidle si nech na doma!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here