Lidé s CHOPN často trpí i špatnou výměnou plynů

0
17902
CHOPN
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Malátnost, poruchy srdečního rytmu nebo dokonce smrt. To všechno může způsobit zvýšená koncentrace oxidu uhličitého v krvi – hyperkapnie. Trpí jí hlavně lidé s CHOPN, tedy chronickou obstrukční plicní nemocí.

S CHOPN se v Česku léčí přibližně 250 tisíc pacientů. Podle lékařů dalších zhruba 450 tisíc lidí o nemoci neví a neléčí se. K nemoci se přitom může přidat další zdravotní problém, a tím je hyperkapnie.

„Hyperkapnie je zrádná, protože nemá specifické příznaky. Někteří lidé mohou mít spojivky podlité krví a trpí nadměrnou únavou, případně usínáním ve dne, nebo naopak neklidem. Postihuje více obézní pacienty. Tyto příznaky ale nemusí být u všech vyjádřeny a pacient nemusí příznaky nadbytku oxidu uhličitého v krvi vůbec zpozorovat. Vliv na organismus má však zásadní,“ vysvětluje předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti [ČPFS] ČLS JEP prof. Martina Koziar Vašáková.

Pacientům v těžkém a velmi těžkém stadiu CHOPN podle ní hrozí hyperkapnie proto, že u nich kvůli omezené funkci dýchání nedochází ke správné výměně plynů. Mají tudíž v krvi více oxidu uhličitého, a naopak jim chybí kyslík. Nejvíce se hyperkapnie projevuje v noci během spánku.

Hyperkapnií trpí podle odhadů až 20 tisíc lidí

Pacienti s CHOPN v těžkém a velmi těžkém stadiu, kterých je přibližně 50 tisíc, by se proto podle Koziar Vašákové měli u svého pneumologa informovat o vyšetření krve na hyperkapnii. V případě, že by přemírou oxidu uhličitého v krvi skutečně trpěli, je podle jejího názoru namístě debata o léčbě pomocí neinvazivní plicní ventilace.

„Aktuálně může hrozit až 20 tisícům lidí. Vyšetření obsahu plynů v krvi nebývá standardní procedurou. U mnoha pacientů tak hyperkapnii lékař vůbec nemusí odhalit,“ upozorňuje přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici v Brně doc. Milan Sova.

Přes 400 tisíc Čechů s CHOPN o nemoci neví a neléčí ji

Léčba hyperkapnie podle něj může pacientům s CHOPN významně zlepšit kvalitu života. Snižuje i riziko zhoršení CHOPN a počet hospitalizací. To potvrzuje primář Plicního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku Ondřej Zela: „Odborné studie také potvrzují, že lidé s CHOPN, kteří se s hyperkapnií léčí, žijí déle, a to v řádu několika měsíců až let.“

Plicní ventilaci pro pacienty s CHOPN hradí pojišťovny

Pacientům s hyperkapnií uleví speciální přístroj, který jim dokáže prodloužit život o mnoho měsíců až let. Lidé o něm ale mnohdy nic neví.  Hyperkapnii plicní lékaři totiž léčí i pomocí neinvazivní plicní ventilace. Tu mají pacienti u sebe doma. Přístroj s dýchací maskou využívají především v době spánku. Pomáhá jim s výměnou plynů a snižuje obsah oxidu uhličitého v krvi. Používat jej mohou i ve dne.

„Přístroj je skutečně neinvazivní, takže se lidé nemusí bát, že jim do krku povedou trubičky. Přestože máme přístroj k dispozici již několik let, tak se stále příliš nevyužívá, což je škoda. V současnosti jej má k dispozici přibližně 10 procent pacientů s hyperkapnií. Pomohl by ale více lidem,“ popisuje docent Sova.

Nemoc CHOPN bude brzy třetí nejčastější příčinou úmrtí

Dobrou zprávou pro pacienty s hyperkapnií je, že přístroj s dýchací maskou hradí pacientům zdravotní pojišťovna. Byť vždy na doporučení pneumologa. Ten totiž vyhodnocuje, zda pacientovi skutečně pomůže.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here