Děti do deseti let nejraději streamují videa a fotografie

0
457
deti
Foto: Pixabay.com

Streamování videí a fotografií je jediná činnost, kterou více než polovina dětí do deseti let provozuje každý den. Jak děti stárnou, přibývá i sociálních audio a video platforem, které využívají.

K vůbec nejoblíbenějším mezi dětmi patří platformy TikTok a Instagram. Vyplývá to z šetření společnosti Morning Consult’s, která v něm oslovila více než dva tisíce amerických rodin s dětmi do deseti let věku. Co se týče streamování videí a fotografií, rodiče v šetření uvedli, že pro děti jde o nejzábavnější činnost. A jim umožňuje děti zabavit.

Další zjištění studie zaměřené na využívání nových technologií mezi dětmi z takzvané generace Alfa [děti narozené po roce 2010, pozn. red.] ukazují, že jsou tyto děti sice technologicky vysoce zdatné, ale rodiče vyjadřují názor, že jsou asi méně šťastné, než byli oni bez technologií.

Počty hodin, které děti narozené po roce 2010 podle svých rodičů tráví online

[Zdroj: Morning Consult’s]

Generace Alfa je první kompletně digitální generace. Jejich digitální znalosti přichází s vysokou míry vlastnictví IT zařízení a dobou strávenou na obrazovkách tabletů, mobilních telefonů a počítačů,“ stojí ve studii.

Podle jejích tvůrců více než polovina dětí [54 %] do deseti let spravuje vlastní IT zařízení, nejčastěji vlastní tablet. Šest z deseti rodičů [63 %] ve studii dále uvedlo, že dětem pořídili vlastní smartphone ve věku 10 až 15 let. Přibližně jedno z deseti dětí do deseti let věku vlastní VR headset [brýle pro virtuální realitu, pozn. red.]. Ale už 26 procent těchto dětí žije v domácnosti, která virtuální set má.

„Zhruba 17 procent oslovených rodičů, jejichž děti vlastní VR headsety, řeklo, že je děti užívají více než sedm hodin denně. 18 procent oznámilo totéž pro stolní počítače,“ uvádí studie.

Covid děti ještě víc připoutal k displejům

Studie dále uvádí, že pandemie covidu upevnila pouto dětí do deseti let s jejich online zařízeními. Stalo se tak v důsledku naordinované online výuky a proticovidových opatření, která jim bránila v osobním kontaktu s vrstevníky.

„Afroameričtí a hispánští rodiče v průzkumu spíše více uváděli, že online výuka přináší jejich dětem prospěch, než to uváděli rodiče dětí s bílou pletí. Názory na tuto věc se ale hodně různily,“ uvádí průzkum, který ale podotýká, že právě afroamerické a hispánské rodiny se během pandemie potýkaly s technologickými zábranami k digitálnímu vzdělávání.

Modré světlo u dětí blokuje melatonin, ty pak nespí

Sociální sítě dětem, které se nemohly během covidu bezprostředně stýkat se svými kamarády, tak na druhé straně zprostředkovaly kontakt s nimi.

„Zhruba tři z pěti dětí do 18 let se pravidelně stýkají se svými přáteli online. A to prostřednictvím her nebo aplikací pro zasílání zpráv. 24 procent rodičů uvedlo, že jejich děti mají přátele, které potkaly online a které nikdy osobně neviděly. Dva z pěti rodičů [41 %] uvedli, že online hry měly pozitivní dopad na socializaci jejich dětí,“ uvádí studie.

Zajímavé je i to, že průzkum odhalil, že děti amerických rodičů, kteří inklinují k Republikánské straně, tráví online méně času než děti rodičů, kteří volí Demokratickou stranu.

Rodiče mají obavy o duševní zdraví dětí

Rodiče v průzkumu přesto uvedli, že se obávají o duševní zdraví svých dětí. Vyjadřují pochyby nad tím, že děti tráví značnou část dne streamováním na YouTube a hraním her s online přáteli v aplikacích, jako je třeba Roblox a jiné.

„Rodiče dětí z generace Alfa se většinou domnívají, že děti do 10 let jsou na tom lépe než oni ve všech oblastech. S výjimkou jedné, jíž je duševní zdraví,“ stojí v průzkumu.

Deprese děti přivádí i k sebevraždě, chybí pomoc

Zhruba 37 procent rodičů se domnívá, že duševní zdraví jejich dětí je horší, než bylo jejich ve stejném věku. A to je velmi znepokojivé, uvádí studie. To vzhledem k pokrokům ve vědě, medicíně a porozumění duševnímu zdraví za posledních několik let.

Děti do deseti let vyrůstají souběžně s nepřetržitým technologickým pokrokem. I to je možná důvod, proč rodiče věří, že jejich děti vyrostou v kreativní inovátory. Jejich děti ale také vyrůstají souběžně v době vysoké inflace, přetrvávajících dopadů globální pandemie a hluboce finančně stresovaných rodičů,“ uvádí studie.

I na výše uvedeném konstatování autoři průzkumu nachází pozitivní úhel pohledu. Podle nich děti generace Alfa zřejmě budou více spořivější, než byli jejich rodiče. A protože dobrých zpráv není nikdy dost, ještě jednu na závěr přidejme. Téměř tři čtvrtiny [73 %] rodičů v průzkumu uvedlo, že v IT zařízeních svých dětí instalují kontrolní prvky. Jako je filtrování stránek nebo sledování jejich aktivity.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here