Pavel a Čaputová řešili práva LGBT+ komunit

0
1606
Pavel
Český prezident Petr Pavel na zahraničním setkání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. / Foto: ZdraveZpravy.cz

Homosexuální páry mají mít podle prezidenta Petra Pavla stejná práva a možnosti jako ostatní lidé, adopcí dětí nevyjímaje. Uvedl to při setkání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Ta zmínila, že Slovensku chybí zákon o registrovaném partnerství. Na své první zahraniční cestě na Slovensku se prezident Petr Pavel se svou slovenskou kolegyní dotkl i práv LGBT+ a možnosti adoptovat děti jejími členy. Připomněl, že téma sňatků stejného pohlaví a jejich práv na adopci dětí bylo i součástí jeho předvolební kampaně.

„Měli bychom dětem dopřát, aby vyrůstaly v prostředí, které jim nabídne nejenom materiální, ale i citové zázemí,“ uvedl na tiskové konferenci po společném setkání se Zuzanou Čaputovou Petr Pavel.

Ve svých slovech podtrhl, že život v ústavních zařízeních, jako jsou dětské domovy, toho opuštěným dětem moc nepřinese. Proto bude zavedení takové legislativy podporovat, uvedl prezident.

Pavel podporuje práva menšin, LGBT+ nevyjímaje

V principu se, jak uvedl, negativně staví proti jakémukoli odstrkávání kterékoli skupiny. Ať už se to dotýká menšiny národnostní, náboženské nebo právě s jinou sexuální orientací.

„Navozování jakékoli atmosféry strachu je špatné,“ uvedl.

I to bylo podle něj důvodem, proč navštívil pietní místo u bratislavského baru Teplárna, kde loni na podzim došlo k zastřelení dvou osob. Právě v tomto baru se tradičně scházela LGBT+ komunita. Ze stejného důvodu uctil při své návštěvě Slovenska i památku zastřeleného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Za nebinární se v ČR považuje víc lidí než ve světě

Tam si prezidentka Čaputová povzdychla nad tím, že i přes přibývání slovních i fyzických útoků proti stejnopohlavním párům v její zemi, nebyli slovenští zákonodárci dosud schopni přijmout legislativu, která by těmto lidem zaručila alespoň základní ochranu. Stejně tak Slovensku dosud chybí zákon o registrovaném partnerství.

„Je mi nesmírně líto, že na Slovensku nemáme stále účinnou legislativu, která by garantovala možnost registrovaného partnerství, například podle českého vzoru,“ řekla.

Čapůtová kritizuje slovenské zákonodárce

Přijetí takové normy považuje Čaputová za minimální standard, který by měla země této komunitě poskytnout. Namísto toho, jak uvedla, se téma registrovaného partnerství stává stále více předmětem politických útoků a politických bojů.

„To je problém v hlavách politiků, víme, jaké tragické následky s sebou vyjádření i útoky ve společnosti přinášejí,“ uvedla slovenská prezidentka.

Petr Weiss: Čeká nás boom žádostí o změnu pohlaví

Slovenským zákonodárcům ve svém vyjádření vyčetla, že namísto toho, aby se diskuze posunula dopředu v právní regulaci, tak je často zneužívaná na boj s domnělým nebezpečným.

Na chybějící legislativu, která by alespoň zčásti řešila osobní i majetkové poměry LGBT+ reagovalo slovenské ministerstvo spravedlnosti. Letos v lednu veřejnosti představilo institut takzvaného důvěrníka. Šlo by o to, že by si nesezdaní lidé u notáře zvolili důvěrníka a rozsah jeho kompetencí. Legitimní důvěrník by pak mohl dostávat informace například o zdravotním stavu druhé osoby.

Nicméně statut důvěrníka by mohl využívat kdokoli, třeba i sousedé či vzdálenější příbuzní. Zástupci homosexuálních párů poukázali, že navrhovaný zákon postrádá uznání existence stejnopohlavních párů, po čemž na Slovensku LGBT+ dlouho volá. Na druhou stranu uznali, že alespoň nějaký posun je lepší než žádný posun.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here