Pacienti si z Turecka dováží otravy botulotoxinem

0
2791
botulotoxinem
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Injekce na hubnutí podané v některých tureckých nemocnicích vyvolaly u desítek zdravotních turistů z EU otravu botulotoxinem známém jako klobásový jed. Někteří pacienti skončili na intenzivní péči.

Od konce února do 10. března se otrava botulotoxinem potvrdila u dvanácti lidí v Německu, po jednom v Rakousku a Švýcarsku a třiapadesát případů potvrdily zdravotní úřady v Turecku. V součtu jde zatím o sedmašedesát potvrzených případů botulismu po podání injekcí na hubnutí pravděpodobně v soukromých nemocnicích v Istanbulu a Izmiru.

„Jednotlivcům, kteří cestovali do Istanbulu a Izmiru k podstoupení intragastrické léčby botulotoxinem [BTX] mezi 22. únorem a 1. březnem 2023, doporučujeme, aby vyhledali lékařskou konzultaci u svého poskytovatele zdravotní péče,“ upozorňuje na webu Státní zdravotní ústavu [SZÚ].

Dodává, že se mohou ještě některé další případy otravy po podání injekcí na hubnutí s botulotoxinem objevit. Vyhledat lékaře mají podle SZÚ především pacienti s příznaky otravy, ke kterým patří slabost, problémy s dýcháním a polykáním. A k varováním se přidalo Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC], které obyvatele EU a EHP vysloveně vyzývá, aby nepodstupovali intragastrickou léčbu obezity pomocí BTX v Turecku.

„Tento zákrok je v současnosti spojen s významným rizikem rozvoje botulismu,“ upozorňuje ECDC.

Botulismus v tureckých nemocnicích

Byť otravy botulotoxinem zdravotní úřady šetří, zatím není podle SZÚ jasné, zda vzniklé zdravotní problémy souvisejí pouze s terapeutickým nebo procedurálním procesem ve zmiňovaných nemocnicích. Druhou možností pak je, že je závadný přímo podávaný přípravek. Turecké úřady zjistily, že při terapiích lékaři pacientům podávali licencované preparáty BTX, které ale nejsou schváleny pro tento konkrétní typ léčby obezity intragastrickou injekcí. Oddělení, ve kterých k závadné léčbě došlo, jsou uzavřena.

Anglie schválila injekce na hubnutí Wegovy. V USA už je znají

Botulismus je závažné neuroparalytické onemocnění vyvolané jedem zvaném botulotoxin. Ten obvykle vylučuje bakterie Clostridium botulinum. Podle odborníků ze SZÚ existuje osm různých izotypů botulotoxinu, a sice A, B, C1, C2, D, E, F a G.

„Pouze toxiny typu A, B a C jsou spojovány s botulismem u lidí,“ upřesňuje SZÚ.

Otravy botulotoxinem

Příznaky botulismu mohou být velmi závažné vyžadující intenzivní péči a také podání antitoxinu. I když je léčba dostupná, úplné uzdravení obvykle trvá týdny až měsíce. Vedle podání antitoxinu je v indikovaných případech někdy nutná intenzivní péče, případně umělá plicní ventilace. U ranného botulismu je dále zásadní ošetření rány a likvidace klostridií v ráně. Závažnost příznaků u dosud potvrzených případů vázaných na turecké nemocnice se podle SZÚ různila od mírných až po těžké. Někteří pacienti skončili kvůli vážným zdravotním problémům na jednotkách intenzivní péče a podstoupili léčbu botulinovým antitoxinem.

Formy botulismu
  • Alimentární botulismus, způsobený konzumací potravy obsahující botulotoxin.
  • Střevní botulismus, kdy po požití klostridií jejich spory vyklíčí ve střevě a následně produkují toxin.
  • Kojenecký botulismus.
  • Ranný botulismus, po kontaminaci rány sporami klostridií.

Ženy se zbavují implantátů. Nově frčí liposukce

Dále se objevují další dvě formy botulismu, které se ale přirozeně nevyskytují. Jde o inhalační botulismus a iatrogenní botulismus, který je nejnověji formou botulismu. K otravě dochází většinou u lidí, kteří dostávají injekce BTX pro kosmetické účely. Často na vyhlazení vrásek na obličeji. Anebo z terapeutických důvodů, například při léčbě svalové spasticity. Otrava po podání v estetické medicíně se projevuje jako rozmazané vidění, pokles očních víček, potíže s polykáním a sucho v ústech. Zatímco po terapeutických zákrocích obvykle vyústí i v potíže s dýcháním, zejména při podání vyšší dávky botulotoxinu.

Podezření na botulismus po podání injekcí s botulotoxinem na hubnutí před čtyřmi lety hlásila Francie u mladé ženy, která si terapii nechala podat v Egyptě. Pacientka skončila v nemocnici.

Další případ iatrogenního botulismu, někdy spojovaného i s padělanými nebo nelicencovanými BTX, byl hlášen v minulosti po různých klinických procedurách mimo Egypt i v Turecku. Varování o padělaných šaržích produktů s botulotoxinem vydala Světová zdravotnická organizace [WHO] v srpnu 2022. Zatím se jejich souvislost s aktuálně hlášenými případy z dvou tureckých nemocnic nepotvrdila.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here