Německo rozjede elektronické recepty i zdravotní karty

0
721
recepty
Foto: Bundesgesundheitsministerium

Elektronické recepty budou v Německu v roce 2024 standardem, běžné budou i elektronické zdravotní karty pacientů. Uvedl to německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach a ministr dopravy a digitalizace Volker Wissing.

Ministr Wissing [FDP] dnes [25.4.] uspořádal odbornou konferenci se zaměřením na digitalizaci zdravotnictví. Rozvoj v tomto sektoru podle jeho kolegy ministra Lauterbacha [SPD] přispěje ke zlepšení zdravotní péče a ke kvalitnější medicíně v zemi.

„Nejprve uděláme standard z elektronického receptu. Poté se takřka pro všechny stanou běžné elektronické karty pacientů. Lékaři tak budou moci lépe poskytovat zdravotní péči a otevře to také možnosti výzkumu,” vysvětlil Lauterbach.

Veřejnost rovněž ujistil, že stát ohlídá ochranu pacientských dat. O jejich sdílení podle něj rozhodne sám pacient. Vedení zdravotních karet pacientů v elektronické podobě funguje v Německu na dobrovolné bázi od roku 2021. Prakticky je ale nevyužívá ani jedno procento pojištěnců. Vláda si klade za cíl rozšířit používání elektronických zdravotních karet do roku 2025 na 80 procent pojištěnců. Dosud se však potýká i jen se zaváděním elektronických receptů v praxi.

Wissing: Digitální průlom teprve začal

Ministr dopravy a digitalizace Volker Wissing si od digitalizace zdravotnictví slibuje výrazné zvýšení efektivity a úspory v řádu miliard eur.

„Digitální průlom teprve začal,” řekl Wissing a dodal: „Musíme se soustředit především na čistě digitální řešení.”

Podle Wissinga se elektronizace neobejde nejen bez technického rozvoje, ale také odvahy odpoutat se od stávajícího analogového systému.

„Digitalizace se v Německu musí stát novým standardem,” vyzval veřejnost k větší důvěře.

Lidé v Německu podle něj budou těžit i z digitalizace občanských a řidičských průkazů. Elektronický identifikační doklad se vyvíjí také na úrovni Evropské unie.

Snížení nákladů a zvýšení efektivity je podle Wissinga patrné již nyní třeba na zavádění celostátní jízdenky na regionální a městskou dopravu. Jízdenka za měsíční paušál 49 eur [cca 1 150 Kč], která začne platit od letošního května, je dostupná elektronicky. Což státu ušetří náklady na tisk a údržbu jízdenkových automatů. Ušetřené peníze pak podle ministra Německo investuje do dalších veřejných projektů.

E-recepty jsou v Česku samozřejmost

Zatímco v Německu se elektronická preskripce léků a zdravotnických prostředků teprve rozjíždí, v Česku se stal systém zvaný eRecept běžným nástrojem. Nově se chystá i takzvaná přeshraniční preskripce, která pacientům umožní vyzvednutí léků vázaných na předpis v zahraničí, respektive EU. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] se systém testuje v produkčním prostředí s ostatními unijními státy. Zatímco v současné době musejí mít čeští pacienti v zahraničí papírový předpis, po spuštění systému jim postačí elektronický identifikátor.

Pokud si své léky zapomeneme zabalit, nebo se nám třeba pobyt v zahraničí nečekaně protáhne a s léky nevystačíme, bude stačit kontaktovat svého lékaře, který běžným způsobem vystaví eRecept a pacient si jej v daném místě vyzvedne,“ popisuje ředitelka SÚKL Irena Storová.

Přeshraniční preskripce? Již brzy, uvádí SÚKL

Po dokončení testování česká strana ve spolupráci s Evropskou komisí určí termín zahájení ostrého provozu vydávání léků na v Česku předepsaný lék. Přeshraniční eRecept přitom není žádná novinka. Již běžně funguje v Chorvatsku, Finsku, Estonsku nebo Portugalsku. V nejbližší době ho plánuje spustit také Švédsko, Polsko a Španělsko. První kroky k jeho spuštění podniká rovněž Řecko, Irsko, Maďarsko, Lotyšsko, Itálie, Litva a Kypr.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here