Lék Eli Lilly snižuje progresi Alzheimera, má ale i jiné účinky

0
1165
Eli_Lilly
Foto: Eli Lilly

Americká farmaceutická firma Eli Lilly představila lék, který o třetinu zpomaluje rozvoj Alzheimerovy nemoci. I přes jeho vedlejší účinky v podobě otoku mozku chce výrobce v USA požádat o jeho registraci k podávání v nemocnicích.

Informuje o tom server BBC. Podle výsledků klinických studií léku donanemab společnosti Eli Lilly zpomaluje preparát progresi Alzheimerovy choroby až o třetinu. Funguje obdobně jako loni v listopadu představený lék lecanemab japonské firmy Eisai a amerického Biogenu. Ten prokázal zpomalení nemoci o 27 procent. Oba preparáty brání úbytku kognitivních funkcí.

„Dostáváme se do časů, kdy budeme [Alzheimerovu] nemoc upravovat, kdy budeme realisticky moci doufat, že přejdeme k dlouhodobému zvládání nemoci namísto paliativní a podpůrné péče,” říká Catherine Mummeryová z britské Národní neurologické a neurochirurgické nemocnice.

Podle ní účinné látky fungují jako protilátky stejně jako ty, které si tělo vytváří, aby útočilo na viry. Nicméně tyto léky vědci vyvinuli k tomu, aby čistily beta-amyloid, který se u pacientů s Alzheimerovou chorobu v těle hromadí a vytváří nerozpustné usazeniny mezi nervovými buňkami v podobě plaků, jež patří k typickým znakům Alzheimerovy nemoci.

Vývoj léku na Alzheimera jde rychle kupředu

Server BBC podotýká, že všechny podrobnosti z testů donanemabu Eli Lilly ještě nezveřejnila, známy jsou však klíčové poznatky z nich. Klinických studií se účastnilo 1 734 pacientů v nejranější fázi Alzheimerovy choroby. Každý měsíc dostávali infuzi léku. To až do té doby, než plaky v mozku zmizely.

Progrese nemoci se podle zveřejněných výsledků celkově zpomalila o 29 procent. Ještě více pak [-35 %], u skupiny pacientů, u nichž vědci předpokládali, že na léčbu budou spíše reagovat. Pacienti zapojení do studie, u nichž léčba dosáhla zlepšení, byli podle vědců schopni se více udržet v běžném životě. Zvládali reflektovat a reagovat na dění kolem sebe, řídit nebo se věnovat svým koníčkům.

Studie ukázaly zlepšení, ale i vedlejší účinky

Klinické testování druhého zmíněného léku, donanemabu, už tak jednoznačně nedopadlo. Zhruba u třetiny pacientů lékaři objevili po užívání léku otoky mozku. Většinou šlo o lehké nebo asymptomatické případy, při zobrazení mozku se ovšem tento jev jasně ukázal. U 1,6 procenta pacientů vyhodnotili lékaři otok mozku jako závažný. Dva účastníci výzkumu s jistotou kvůli němu zemřeli. Možné je to i v případě třetího úmrtí, dokládají výsledky studie.

Neurodegenerace spouštějí i viry, vědci hovoří i o covidu

Určitou překážkou v účincích léku jak donanemabu, tak lecanemabu je to, že funguje na pacienty s Alzheimerovou nemocí v její nejranější fázi. Tedy v době, kdy mozek ještě není příliš poškozený. Jeho podání tak podmiňuje včasná diagnostika pacientů, což bývá v praxi nemalý problém. Pacienti na sobě totiž první příznaky nemoci jen těžko zpozorují, nebo je přisuzují únavě či běžnému fyziologickému stáří.

Nicméně skutečnost, že dnes existují dva léky, které se zaměřují na beta-amyloid v mozku, dává naději na účinnou a bezpečnou léčbu Alzheimerovy nemoci i dalších neurodegenerativních nemocí.

Demence je kvůli stárnutí mozku nevyhnutelná, říká vědec

Společnost Eli Lilly uvedla, že v nejbližších měsících zahájí řízení, jehož výsledkem má být používání donanemabu v nemocnicích, tedy pod lékařských dohledem.

Liz Coulthardová, odbornice na mozek, paměť a demenci z Bristolské univerzity ale varovala, že přípravek má “významné vedlejší účinky”. Navíc chybí data ohledně jeho dlouhodobého užívaní. I přesto by podle jejích slov mohl pacientům s Alzheimerovou chorobou pomoci žít delší a kvalitnější život.

 –ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here