Důchodové pojištění míří k rekordnímu deficitu

3
10732
pojisteni
Foto: Pixabay.com

Nejen státní rozpočet, ale i systém důchodového pojištění vykazuje v posledních měsících hluboký deficit. První pilíř, takzvaný průběžný pilíř důchodového systému, vykázal za první čtvrtletí schodek 25,7 miliardy korun.

Údaje zveřejnilo Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Z jeho dat vyplývá, že aktuální schodek důchodového systému je nejhorší v historii České republiky za první tři měsíce roku. Dokonce je vyšší než deficit důchodového pojištění za celý loňský rok, kdy činil 21,5 miliardy korun.

„Pokud je systém důchodového pojištění ve schodku, neznamená to, že stát nemá na výplatu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Musí však využít v rozpočtu jiné zdroje financování, které potřebu vyšších výdajů na důchody pokryjí,“ vysvětlilo fungování veřejných financí ministerstvo.

Nejde přitom o žádné drobné. Úřad počítá, že za celý letošní rok skončí průběžný důchodový systém v deficitu 80 miliard korun. Jedním z hlavních důvodů je vysoká inflace, která v Česku dlouhodobě patří k nejvyšším v EU. Zdražování se promítá do zvyšování penzí. Důchody se zvedly naposledy letos v lednu. Znovu se kvůli inflaci navýší od června. Přičemž vláda za souhlasu prezidenta republiky upravila valorizaci tak, aby ji nemusela provést v plné výši. Letos tím stát ušetřil na penzích zhruba 20 miliard korun. Jsou tu ale i další důvody, jako bylo například zavedení výchovného. Důležitou roli ve výdajích na penze sehrává výkon ekonomiky, který určuje příjem z odvodů na sociální pojištění. Česká ekonomika rostla letos v 1. čtvrtletí jen o 0,1 procenta.

Důchodové pojištění v celkových číslech

Za první čtvrtletí se na důchodovém pojištění vybralo 147,4 miliardy korun. To je zhruba o 13,1 miliardy korun víc než za stejné období před rokem. Výdaje jsou ale téměř o 29,6 miliardy vyšší než v loňském prvním kvartále. Dosáhly 173,1 miliardy korun.

„Není to bohužel překvapivá informace. Toto jsme predikovali. Jasně vidíme nárůst výdajů na důchodový systém. Přestože máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU, příjmy z pojistného nestíhají pokrýt narůstající výdaje na výplatu důchodů. Je to ukázka varování – když nebudete dělat nic, tak se situace může zhoršovat,“ řekl k deficitním výsledkům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

V rychlém růstu deficitu důchodového systému se podle něj odrážejí loňské tři valorizace, letošní lednové navýšení a také výchovné. Na tento bonus za dítě bude letos potřeba 19 miliard korun, v dalších letech částka ještě poroste.

„Všechna tato opatření jdou opravdu velmi výrazně k tíži státního rozpočtu v letošním roce,“ přiznal ministr a šéf lidovců, kteří výchovné prosazovali.

Výdaje na penze v čase kolísají

Výdaje na důchody se za posledních patnáct let zdvojnásobily. Loni se přiblížily 600 miliardám korun. Navyšování vydané sumy minulý rok zrychlilo po mimořádných valorizacích k dorovnání inflace. Letos do penzí poputuje asi 30 procent státních výdajů. Vyplatit by se mělo téměř 690 miliard korun.

Ministerstvo financí poukazuje, že systém důchodového pojištění je silně závislý na ekonomickém cyklu. Z červených čísel se roční hospodaření dostává jen na vrcholu konjunktury. Pomyslný důchodový účet tak byl v přebytku v letech 2018 a 2019 či v letech 2004 a 2005 a pak 2007 a 2008. Zatím nejvyšší deficity byly v krizových letech 2012 a 2013, a to 55 miliard korun za rok.

Nyní stát dává do důchodů podle zprávy Národní rozpočtové rady [NRR] o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí devět procent hrubého domácího produktu [HDP]. Dosud nejvíc to bylo v krizovém roce 2012, a to 9,5 procenta HDP. Nejmenší podíl putoval do penzí v letech 2004 až 2007. Bylo to 7,6 procenta HDP.

Důchod od České správy sociálního zabezpečení pobíralo na konci loňska přes 2,84 milionu lidí, z nich bylo téměř 2,37 milionu starobních důchodců a důchodkyň. Průměrná starobní penze v lednu činila 19 438 korun. Dalších asi 49 100 starobních důchodů vyplácely resorty obrany, vnitra a spravedlnosti, průměrná částka byla o několik tisíc korun vyšší. Tato ministerstva rovněž poskytovala invalidní a pozůstalostní penze.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

    • Hm, nase vybrane dane, pardon, socialni pojisteni, je procentualne jedno z nejvyssich v Evrope a nestaci to. Ja bych s duchody udelal presne to same, co d nimi udelali Rekove v krizi. A to nejlepe do konce roku 2023, skokove a rovnou o 40%.

      “ Představte si, že jste před osmi lety pobírali důchod deset tisíc korun. A teď vám stát vyměřil pouhých šest tisíc a přitom ceny základních životních potřeb nebo nájmy šly o desítky procent nahoru. Takové pocity zažívají současní řečtí důchodci. Jejich penze už stát ořezal jedenáctkrát a chystá se k dalším redukcím.”

      https://www.denik.cz/ze_sveta/tezky-zivot-reckeho-penzisty-duchod-mu-snizili-uz-jedenactkrat-20170528.html

  1. Dobrý den, zvasty pro hloupe obcany, at se radeji chytracci vladni ekonomove staraji o prebujeli a preplaceny statni aparat a luxusni socialni davky tem co nepracuji!! Konec, tecka, nashle 🍖🍖🤑😜😛🖕🤔

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here